Analyse
Læsetid: 7 min.

Zelenskyj og de nordiske statsministre sender klar besked til Putin: Vi rokker os ikke

Mens Moskva onsdag beskyldte Ukraine for at stå bag et droneangreb på Kreml, mødtes den ukrainske præsident Zelenskyj med de nordiske ledere i Helsinki. Topmødet viser, at Norden spiller en stor rolle i at hjælpe ukrainerne i den kommende forårsoffensiv
Finlands præsident Sauli Niinistö (t.h.) med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i Helsinki onsdag

Finlands præsident Sauli Niinistö (t.h.) med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i Helsinki onsdag

Markku Ulander/Lehtikuva/Ritzau Scanpix

Udland
4. maj 2023

Ukraine stod bag et droneangreb på det russiske styres hjertekammer i Moskva tirsdag aften i et forsøg på at snigmyrde præsident Vladimir Putin, lød anklagen fra Rusland onsdag. Ukrainerne afviste hurtigt og bastant at have noget som helst med angrebet at gøre, men uanset hvad, satte det scenen for det topmøde, som den ukrainske leder, Volodymyr Zelenskyj, onsdag afholdt i Helsinki med lederne af de nordiske lande.

Ifølge en ukrainsk regeringsrådgiver kan de russiske beskyldninger om, at Ukraine står bag det formodede droneangreb, være et tegn på, at Rusland forbereder et større angreb mod Ukraine i de kommende dage.

Den russiske annoncering skete således stort set samtidig med, at præsident Zelenskyj landede i Helsinki. På Krim-halvøen meldte de russiske myndigheder om anholdelser af ’terrorister’ med planer om aktioner, og der blev meldt om en brand ved et større ammunitionsdepot.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

René Arestrup

'Zelenskyj og de nordiske statsministre sender klar besked til Putin: Vi rokker os ikke'

Nej, selvfølgelig ikke. Og godt det samme. Der er ingen vej tilbage. Putins militærmaskine skal knuses så eftertrykkeligt, at Putin og hans slæng bliver væltet - og, i den bedste af alle verdener, stillet til regnskab for deres omfattende katalog af forbrydelser.

Og jo før, jo bedre.

Herdis Weins, Kim Morten Nissen, Torben Bruhn Andersen, Lasse Schmidt, Holger Nielsen, kim Lahn, Peter Beck-Lauritzen, Jacob Nielsen, Antoniette caldera, Steffen Gliese, Thomas Andersen, Torben Lindegaard, Alvin Jensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@USA bestemmer farten

Så længe Demokraterne er ved magten og USA ikke stopper støtten til Ukraine vil det her forløb fortsætte.

Men hvor længe holder USA ved ?

Vi er som sagt ikke i krig med Den Russiske Konføderation, men den russiske diktators ageren minder om Adolf Hitlers optræden i tiden mellem 1936-1939

og det gik jo som bekendt galt- er en stor nation grebet af storhedsvanvid, så ruller lavinen og regimet lader sig ikke stoppe af at vi vender det blinde øje til Ukraine og siger PUHA, så bliver det nok #kun# Ukraine der ryger og vi andre trækker et frikort.

Såvel Den Russiske Konføderation som DE ( Tyskland ) er kontinental magter. I perioder hvor andre store nationer har hersket over kolonier på andre kontinenter, så har storhedsvanviddet i før DE nu Den Russiske Konføderation ( hos regimet ikke befolkningen ) handlet om at få magten over Europa og:

nyordne Europa efter egne behov for at herske over alle de andre nationer.

Således skabelonen til et Tusindårsrige- der som regel i kraft af brutalitet undertrykkelse og utallige angrebskrige ender i en katastrofe for nationen med Storhedsvanvid selv og ikke mindst for alle de andre nationer, der skal lide under en Verdenskrigs lignende situation eller besættelse.

Jeg begriber ikke hvorfor vi ikke indfører en total handelsboykot af hele Den Russiske Konføderation med ubestemt slut dato eller rettere når Storhedsvanviddet øst på er ophørt så kan vi på lang sigt tale om en gradvis normalisering ellers ikke.

Vores eget forsvar og forsvaret i Europa skal op i et helt andet gear. Adskillige nationer står overfor den svære overvejelse, skal der anskaffes Kernevåben som en ekstra sikkerhedsgaranti ? mod det vanvittige Putin Regime.

for Europa kan ikke slå en Russisk Konføderation der anvender Kernevåben medens vi ingen har.

altså hvis USA trækker sig fra kontinentet og melder pas, vi har nok i os selv. Donald Trumps isolationisme.

Min fulde støtte til en nærmest uindskrænket forsyning med våben til Ukraine herunder levering af fly artilleri og alt hvad der efter en militær vurdering giver mening til at bremse Den Røde Hær og jage den ud af de besatte områder.

Vores største svigt i de forrige 20 år er at vi i globaliseringens og profittens navn fodrede Putins regime med kapital og teknologi medens vi vendte det blinde øje til den russiske befolknings lidelser og lod det være med et par uforpligtende hensigtserklæringer om demokrati og frihed.

Vi skal aktivt støtte den russiske opposition og hjælpe den russiske befolkning til at overvinde angsten for det stalinistiske diktatur under Putin.

og så skal vi lukke helt for det varme vand til det korrupte og forbryderiske regime i Kreml -Punktum.

VH
KFK

Søren Veje, Herdis Weins, Jan Kauffmann, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, olivier goulin, Peter Beck-Lauritzen, Jacob Nielsen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Prioritet nr. 1 for Danmark-Sverige

Det vi skal gøre i den kommende tid er at lægge så mange gode ord ind som overhovedet muligt, og benytte alle diplomatiske kanaler til at få vort Broderfolk Sverige med i NATO.

Indsatsen for at få Sverige med ombord bør koordineres med alle vore partnere i Norden. Det er Finland og Sverige vi byder velkommen i NATO: ingen skal efterlades på perronen glemt og ignoreret.

Danmark
Norge
Sverige
Finland ( Suomi )
Island
Færøerne
Grønland

Er alle nordiske lande med i NATO, så kan vi sammen i nordisk regi koordinere vores forsvar af Østersøen og Ishavet sammen med USA og vore andre allierede partnere.

og sikre at Norden i fremtiden forbliver en region af frie uafhængige demokratiske Velfærdsnationer.

Sverige skal med ind i NATO det er hovedopgaven nu.

VH
KFK

Inger Pedersen, Herdis Weins, Jan Kauffmann, fin egenfeldt, Holger Nielsen, olivier goulin, Peter Beck-Lauritzen, Jacob Nielsen, Thomas Andersen og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Ifølge en ukrainsk regeringsrådgiver kan de russiske beskyldninger om, at Ukraine står bag det formodede droneangreb, være et tegn på, at Rusland forbereder et større angreb mod Ukraine i de kommende dage."

Ja, det er 99% sikkert, at det sker. Først er der Putins løgne - og derefter handler han ud fra hans egne løgne.

Jacob Nielsen, Herdis Weins, Thomas Andersen, Kim Morten Nissen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Hvis der har været et droneangreb mod Putin kunne det så være foretaget af en indre russisk opposition til Putin???!!

En fuldstændig handelsblokade eller indespærring/indefrysning af alle økonomiske midler er for mig et legitimt afpresningsmiddel. Formentlig dør færre af et sådant tiltag end af en øget krigsindsats; især hvis vi faktisk gør alvor af at ramme de russiske eliter.

Herdis Weins, Thomas Andersen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Rusland åbner op for en betydelig eskalation af krigen med dagens udtalelser fra Kreml talsmand Dmitry Peskov:

Peskov added that Russia knows that “decisions about such terrorist attacks are taken in Washington” and that Kyiv “just implements these decisions”. He said “Washington is definitely behind this attack, we are aware of this.”

Kilde:

https://www.theguardian.com/world/live/2023/may/04/russia-ukraine-war-li...

Kim Houmøller

Der har ikke været et droneangreb, men lidt fyrværkeri iscenesat at russerne. Putin ønsker at bombe Kiev, så køb ikke igen hans løgne!

Lasse Schmidt

@Kim Houmøller

Nu ved vi jo for så vidt ikke, hvem der står bag, så det er farligt at være for skråsikker. Der er dog i mine øjne mest, der peger på et dårligt, russisk forsøg på et false flag.

- Rusland plejer at lyve om angreb på deres infrastruktur. Moskva sank i en ikke-eksisterende storm og ammunitionsdepoter går op i røg pga. soldaters rygevaner. Det er lidt mærkeligt, at et angreb på Kreml, der er beskyttet af luftforsvar, med to langsomme droner med små sprængladninger, bliver blæst op i den her størrelse.
- Alle russiske embedsmænd og TV-personligheder havde omgående et enslydende budskab, så man kan få den tanke, at de kendte til det på forhånd.
- Det er et bemærkelsesværdigt heldigt sammentræf, at der var mange HD-kameraer rettet direkte mod kuplen og det russiske flag, lige da dronerne fløj ind i flagstangen. Samtidig er det helt utroligt, hvor hurtigt de russiske myndigheder fik delt HD-optagelserne med stats-TV.

Ingen rygende pistol nogen steder, men den russiske opførsel er helt uden for deres sædvanlige modus operandi.

?: What's the colour of the Russian flag?
!: False.

Jacob Nielsen, Herdis Weins og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Wagner-gruppens leder Pregozin har sendt en hilsen til Putin.

Jens Thaarup Nyberg

Ingen vil anklages for, at ville deeskalere.

@Martin Jensen : teorier om at Rusland står bag drone angreb, for at udnytte frygten i befolkning til Feks mobilisering eller aflysning af 9/5 arrangementer, er en gængs teori som de fleste eksperter nævner som en mulighed. Dermed hører det ikke under definition på konspirationsteorier:
https://da.m.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteori

Lasse Schmidt

"Ingen vil anklages for, at ville deeskalere" skriver Jens Thaarup Nyberg og forsøger dermed endnu en gang at skubbe skylden for den fortsatte krig over på andre end den skyldige. Den eneste, der kan deeskalere, er Putin, men han vil fortsætte krigen. Derfor er der krig.

Som Putin selv har udtrykt Ukraines situation med en klam voldtægtsreference - "Whether you like it or don't like it, bear with it, my beauty".

Hvis man skal fortsætte tankegangen fra Putins reference og Jens Thaarup Nybergs spørgsmål om deeskalering, så kan man jo argumentere for, at et voldtægtsoffer kan deeskalere sin situation ved at sige ja, sprede benene, og "bear with it, my beauty".

Ja, det er en vanvittig tanke. Lige så vanvittig, som at Ukraine har andre muligheder for deeskalering end "bear with it, my beauty", når modstanderen er en Putin, der vil krigen. Det er en fejlslutning af "peace in our time"-dimensioner at anklage Ukraine for ikke at ville deeskalere situationen.