Explainer
Læsetid: 5 min.

Her er baggrunden for Biden og McCarthys kompromis om gældsloft

Republikanernes leder, Kevin McCarthy, har vist sig at være en dygtig forhandler. Onsdag fik han et klart flertal af republikanerne til at stemme ja til et kompromis om at hæve gældsloftet
Den republikanske leder af Kongressen, Kevin McCarthy, lykkedes med at samle næsten alle sine partifæller bag sig.

Den republikanske leder af Kongressen, Kevin McCarthy, lykkedes med at samle næsten alle sine partifæller bag sig.

Bonnie Cash/UPI/Ritzau Scanpix

Udland
2. juni 2023

Onsdag vedtog Repræsentanternes Hus med et stort flertal på 314 mod 117 stemmer et lovforslag, der hæver USA’s gældsloft indtil januar 2025 mod en række budgetbesparelser. Senatet forventes at drøfte og stemme om forslaget i denne weekend. Finansminister Janet Yellen har udtalt, at hun skal have grønt lys til at indfri obligationsgæld senest mandag 5. juni. Ellers går USA i betalingsstandsning.

Her er et overblik over gældskrisen.

Hvorfor har USA et gældsloft?

I republikkens tidlige år og i det 19. århundrede satte regeringen statsobligationer til salg for at finansiere specifikke offentlige udgifter. Som et eksempel nævner The Washington Posts faktatjekker Glen Kessler bygningen af Panamakanalen i 1904. Dette system blev imidlertid upraktisk i forbindelse med Første Verdenskrig. Så regeringen valgte i stedet at rejse penge ved at udstede statsobligationer til en fast værdi, hvilket blev bemyndiget ved en særlig lov i 1917 (Second Liberty Loan Act).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'Til gengæld gik præsidenten med til at give grønt lys til en næsten færdigbygget Mountain Valley Pipeline..'
Med aftalen garanteres gennemførelsen af denne 300 miles lange pipeline, der transporterer olie og skifergas fra fracking-områder i USAs mest beskyttede og biodiverse landskaber. Det kommer til at koste millioner af tons klimagas-emissioner hvert eneste år
https://priceofoil.org/content/uploads/2022/09/OCI_mvp_manchin_screen_9-...
De grønne projekter i IRA er delvis reddede (som skattebegunstigelser https://www.whitehouse.gov/cleanenergy/clean-energy-tax-provisions/), men for at initiativerne kan hænge sammen kræver det, at projekterne kan sende og fordele den energi,, de kommer til producere. Det sammenhængende elnet, som USA mangler næsten fuldstændig, er der ikke aftalt finansiering af. Det kommer gradvist og kan nemt stoppes ved de enkelte delstaters grænser, hvis de ikke ønsker at lægge land til grid'en.
Det bliver spændende at se hvor meget statsstøtte et land som USA er i stand til at gennemføre at give til ét samlet politisk initiativ. Jeg har mine tvivl.