Analyse
Læsetid: 5 min.

Klimakamp, flygtninge og »woke kulturrevolution«: AfD står i fuldt protestflor

Nerverne sidder uden på tøjet i den tyske regering, hvor Alternative für Deutschlands optur tages alvorligt som en antigrøn protestbølge, der truer med at lamme Tysklands klimaindsats

Foto: Kay Nietfeld/Ritzau Scanpix og Sebastian Kahnert/Ritzau Scanpix

 

Emil Thorbjörnsson

Udland
6. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

En lidt ondsindet joke blandt korrespondenter i Tyskland lyder, at hvis virkeligheden er for kompleks til en journalistisk vinkling – ja, så kan du altid skrive om »den brune fare« fra højre: Altså om det højreradikale parti Alternative für Deutschland (AfD). Fra Italien og Spanien over Frankrig til Holland og Østrig er Europa fuld af højreorienterede strømninger i medvind. Men tyske AfD giver altid et historisk gys af Weimarrepublikkens kaos og af forestående oprør.

AfD er de sidste år gået op og ned – især i Vesttyskland. Men de seneste meningsmålinger er svære at ignorere, såvel for korrespondenter som for den tyske regering.

Hvis der var tysk valg på søndag, ville rekordhøje 18 procent af vælgerne ifølge aktuelle meningsmålinger sætte deres kryds ved AfD. Det er lige så stor opbakning, som det tyske socialdemokratiske kansler- og folkeparti, SPD, må tage til takke med. Og et godt stykke foran regeringspartierne De Grønne (13 procent) og det liberale FDP (otte procent).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Nerverne sidder uden på tøjet hos de borgerlige partier og den borgerlige boulevardpresse i Tyskland: Udtryksformer i sociale medier er rykket ind hos dem, som når myndighedernes indsamling af data kaldes Heiz-Stasi. (Hvordan CSU kender forskel på DDR og Danmark er ikke godt at vide.)

Det er værd at repetere, at De Grønne har større tilslutning i meningsmålingerne, end de havde ved forbundsdagsvalget. Det er lige modsat hos SPD og FDP, og sidstnævnte står til en halvering. Så har man forklaringen på, hvorfor FDP er opposition i regeringen, og hvorfor dele af FDP taler på samme måde om De Grønne som AfD.

CSU i Bayern, hvor dataindsamlingen i øvrigt foregår, har længe været i valgkampsmodus og er muligvis ligeglad med, at man afskriver sig en mulig regeringsdannelse med De Grønne, men det burde CDU ikke være. Kristidemokraterne har ikke indfriet målsætningen om at halvere AfD. I stedet for befordrer Merz den øgede tilslutning til de højreradikale.