Feature
Læsetid: 9 min.

Med grøn omstilling følger nye miner i EU, ny sårbarhed og afhængighed, nye dilemmaer

Der er global kamp om de kritiske råstoffer til elbiler, vindmøller, solceller, energilagring m.m. På sigt er der nok, men flaskehalse vil i en årrække betyde stor afhængighed af Kina, multinationale mineselskaber og tvivlsomme regimer
56 procent af de kendte koboltreserver findes i Den Demokratiske Republik Congo, DRC, som samtidig står for 69 procent af dagens globale koboltforsyning. De congolesiske miner er berygtede for deres udbredte børnearbejde

56 procent af de kendte koboltreserver findes i Den Demokratiske Republik Congo, DRC, som samtidig står for 69 procent af dagens globale koboltforsyning. De congolesiske miner er berygtede for deres udbredte børnearbejde

Udland
20. september 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den statsejede indiske kulproducent Coal India Limited – ifølge eget udsagn verdens største kulmineselskab – søger nye jagtmarker. I en aktuel orientering til sine aktionærer har selskabet meddelt, at man er gået på jagt efter passende internationale mål for opkøb af selskaber og aktiviteter inden for litium-, nikkel- og koboltudvinding. Coal India er ved at gøre klar til den grønne omstilling af verdens energi- og transportsystem og det store forbrug af kritiske mineraler og metaller, som følger med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Det hele drejer sig om adgang til ressourcer som det altid har gjort. Intet andet. "Moderne" pragmatisk udenrigspolitik kalder Den-Lille-Svindler det.

Inger Pedersen, Alvin Jensen, Carsten Munk og Jørgen Steen Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er desværre ikke 'kun' på landjorden, at der vil komme forøget pres på naturen og biodiversiteten på grund af minedrift.

Nu vil Norge lave minedrift på dybhavsbunden, noget alle miljøorganisationer mener, er det rene vanvid.

indtil videre er Norge et af få lande, der mener, at dybhavsminedrift er vigtigt for den grønne omstilling.

Ved det seneste møde i den internationale havmyndighed var 21 lande dog imod at påbegynde minedrift på det dybe hav. Herunder Brasilien, Canada, Finland, Tyskland og Portugal.

En håndfuld lande bestående af Kina, Norge, Nauru, Mexico og Storbritannien var for.

Men hvis ét land går igang med denne minedrift, vil det nok kun være et spørgsmål om tid, før mange andre følger trop i klimaets navn.

Så kan væksten fortsætte uhindret..
Men med fuldstændigt uoverskuelige konsekvenser for havmiljøet.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-09-15-er-det-her-norges-nye-olieeventyr

Når vi ikke vil ændre vaner og fokuserer ensidigt på "quick fixes" hvor vi skifter fossil bilen til el-bil så forbliver summen af problemer uændret.

Franz Nitschke, Inger Pedersen, Carsten Munk, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Hurra for stort forbrug og skattelettelser. Det ender jo nok med at alle fremtidige generationer må leve med et meget lille forbrug når vi har brugt det hele op.
Stakkels dem. Vi andre dør jo inden det bliver slemt.

Allan Frederiksen

Årsagen til at der ikke udvindes "sjældne" mineraler i EU og USA er at der er for store miljøkrav, så det er på ingen måde rentabelt.
Disse "sjældne" mineraler (rare earth) er nemlig slet ikke så sjældne endda, det er kun koncentrationen og miljølovgivning der afgør hvor de bliver udvundet.

I USA har det længe været diskuteret om der skal gives statsstøtte til at genåbne minerne, så man ikke længere er afhængige af import fra især Kina.

Jesper Johannsen

Der er bundet enorme mængder af CO2 i havbundssetiment. Bundtrawl, hvor der fiskes ved at slæbe et trawl hen over havbunden med store ødelæggelser af havbunden til følge, hvorved den bundne CO2 i havbundssetimentet frisættes er på verdensplans skyld i mere CO2 udslip end flyindustrien på ca. 2% af al CO2 udslip. Det samme må antages at ske, når man begynder at trawle dybhavbunden for miniraler. Det vil fuldstændig ødelægge havbunden i måske flere kilometersdybte godt ude af syne og sind. Ligesom det må antages den bundne CO2 frigives og siver op i atmosfæren i al ubemærkethed. Det kan vise sig lige så uforsvarlig som at fortsætte med olie- og gas udvindingen som Storbritanien vil fortsætte med ved at give 100 eller flere nye borer licenser for at redde Storbritaniens skrantende brexit økonomi. Så vi er i fuld gang med at betænke vores børnebørn. Men festen skal fortsætte og et fuld stop er umulig og kommer ikke til at ske. Der er ikke andet at gøre end at håbe det går nogenlunde godt med fremtidens vejr.

Vi skal grøn vækste os ud af alle udfordringer siger den ansvarlige, ordentlige og anstændige politik. Ifølge Morten Bødskov skal det næste årti være produktions Danmarks årti, hvor Danmark skal udvikle sig til at være førende inden for den grønne industri og omstilling.

Jesper Johannsen

Den bedste og billigste måde at omstille til et grønt bæredygtigt samfund vil være at arbejde det halve. Det kunne være gennem to halve indtægter eller en hel indtægt. Det vil give et meget roligere samfund og et meget bedre samfund, hvor vi igen for mulighed for at dele livet med vores mest dyrbare. Vores børn.

Men bl.a. vildt oppustede ejendomspriser og de rige, som lever af arbejdsfrie indtægter, som de stjæler fra hårdtarbejdende mennesker forhindre det i at ske.

Vi smidder alt, hvad vi har kær i skraldespanden for at bytter det med en ødelagt verden. Og vi ved det godt alle sammen. Men vi gør det alligevel.

- Hvis der findes en satan, så er det her satans værk.