Interview
Læsetid: 7 min.

Iransk aktivist ét år efter oprøret: Kvinderne er ikke længere bange for at smide sløret

For et år siden blev en 22-årig kvinde ved navn Jina Mahsa Amini tævet ihjel under en afhøring af Irans moralpoliti. Hendes død udløste et monumentalt kvindeoprør, der stadig hjemsøger præstestyret
Få dage efter at Mahsa Jina Amini dør i moralpolitiets varetægt, samles tusinder til demonstrationer i Teheran og flere andre storbyer. Dette billede er fra den 21. september sidste år.

Få dage efter at Mahsa Jina Amini dør i moralpolitiets varetægt, samles tusinder til demonstrationer i Teheran og flere andre storbyer. Dette billede er fra den 21. september sidste år.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
16. september 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Alt har forandret sig.«

Sådan indleder Leila Azizi, en prominent iransk feminist og forkæmper for kvinders ret til at have adgang til tribunerne på Irans fodboldstadion, da Information ringer til hende. 

»Du skulle seriøst se kvinderne i Teheran her forleden weekend. Det var så vildt! Vi var så mange, der bare sad dér uden slør på et populært bytorv i hovedstaden for at nyde det lune aftenvejr, og vi smittede hinanden med frygtløshed. Moralpolitiet var alle vegne ved torvet, men de gjorde ikke en skid. De var bange,« siger Leila Azizi med et lettet og stolt smil over Zoom fra Teheran. 

Leila Azizi er et opdigtet navn, fordi hun frygter præstestyrets sikkerhedsapparat. Information kender hendes identitet. 

Lørdag er det præcis et år siden, den 22-årige Jina Mahsa Amini blev arresteret af Irans moralpoliti, fordi hun angiveligt ikke overholdt landets strenge tørklædelove. Efter en brutal afhøring døde hun af sine kvæstelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak til Waleed Safi og Information for en fin og informativ artikel om forandringerne i Iran her i dagene omkring etårsdagen for oprøret mod præstestyret.

May freedom come to Iran.
#womanlifefreedom

Poul Genefke-Thye, Alvin Jensen, Rick Nielsen, Peter Dyhr, Estermarie Mandelquist, Lars Jørgensen, Søren Højbjerg Sørensen, Torben Siersbæk, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kristiansen

De er også på gaden nu i KBH.., demo.
Super. Sådan. Respekt.

Ville dog ønske mange gange Jeg boede, lad mig bare sige i storkøbenhavn.
Jeg ville ønske Jeg var der netop nu som deltager i demoen !!
Håber De betragter mig som ( også ) værende der dog.., sender de bedste tanker afsted.
Bor jo på Fyns Land.
Personligt ville deltage i adskillige demoer, der er blot lidt lang vej at cykle herfra hver gang.

Og der er masser som i masser at gå på gaden for og demonstrere mod/ imod, som her et glimrende eksempel at Jørgen Steen Nielsen spurgte efter dette i overskriften i denne leder :

https://www.information.dk/indland/leder/2023/09/maa-danskerne-paa-gaden...

Jo der er masser at kæmpe for og støtte op om.
Her noget andet der sker i dag som Jeg hørte i radioavisen tidligere i dag :

https://worldcleanupday.dk/

Ønsk ønsk ønsk..
Kunne ønske/ tænke om Information eventuelt på måske ugentligt basis kunne informere om kommende forestående demoer, enten som en ugentlig breaking bjælke eller en mindre oplysende artikel eller lign ?
Ja blot en ønskværdig tanke, så der var mulighed for at planlægge det lidt i forhold til at vælge til.., planlægge dagene/ turene og købe togbillet o.a. kombinere med besøg også, slå et hurtigt uanmeldt overraskende visit ind..
Nuvel.. Det kom altså med her mit ønsk ønsk ønsk.

Nu vil Jeg ud og shine og have en strålende fed dag nu.., søger mod det grønne.., når nu Jeg ikke kunne være i KBH.

Mvh.. og god eftermiddag og weekend.

Alvin Jensen, Kristian Knudsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Kristian Knudsen

Kære Rasmus Kristiansen du rykker mig og betrygger mig i din attityde. Jeg elsker dine ønsker og ønsker med dig. Lad os ønske en attityde som ikke styres af en personlig komfort.

Kristian Knudsen

Uden a vide noget lokalt er det jo fuldstændigt rørende at høre at det faktisk er muligt at kvinder i Iran formår at STÅ frem.
Og fastholde en spøgrmålsættende atityde til magtens centrum. Den samme attityde vi selv skal lære at fastholde overfor, vores egne, virkelighedens tilsyneladende trivialiteter...