Baggrund
Læsetid: 4 min.

Justin Trudeau anklager Indien for at stå bag drab på canadisk jord: »Det sætter forholdet mellem de to lande på et seriøst nulpunkt«

I juni blev sikhlederen Hardeep Singh Nijjar skudt og dræbt i Canada af ukendte gerningsmænd. Nu bliver Vestens demokratiske partner i øst anklaget for at stå bag. »Absurd« og »politisk motiveret,« siger det indiske udenrigsministerium
Sikh-lederen Hardeep Singh Nijjar blev for nylig begravet i den canadiske by Surrey, efter at han var blevet skudt uden for et sikhtempel. Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, beskylder nu Indien for at stå bag mordet.

Sikh-lederen Hardeep Singh Nijjar blev for nylig begravet i den canadiske by Surrey, efter at han var blevet skudt uden for et sikhtempel. Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, beskylder nu Indien for at stå bag mordet.

Darryl Dyck

Udland
20. september 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Om aftenen den 18. juni ventede to mænd i en time på en parkeringsplads ude foran et sikhtempel i den canadiske by Surrey, British Columbia. Da de så Hardeep Singh Nijjar sidde i sin lastbil på vej væk fra parkeringspladsen, skød og dræbte de den 45-årige Nijjar.   

Nijjar var ikke hr. hvem som helst. Som leder af Khalistan Tiger Force (KTF) blev han i 2020 af den indiske regering stemplet som en terrorist, der ledede en militant og separatistisk bevægelse. Han kæmpede ifølge indernes anklager for en sikhisk løsrivelse fra Indien og var anklaget for flere drab i landet.

I 2018 fik den canadiske premierminister Justin Trudeau en liste over Indiens mest eftersøgte personer. Selv om Hardeep Singh Nijjar havde boet i Canada siden 1997, stod hans navn på listen.

Siden drabet i juni har der været mange spekulationer om motivet bag. Var et så tilrettelagt mord tilfældigt? Havde Nijjars sikhaktivisme noget med det at gøre? Og kunne Indien, Vestens store, demokratiske håb i øst, virkelig finde på at dræbe politiske aktivister på vestlig jord?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I modsætning til et useriøst nulpunkt?