Baggrund
Læsetid: 4 min.

De var Ukraines trofaste støtter. Nu får en konflikt om korn dem til at indlede et »kontroversielt« opgør med EU

Frygten for at blive oversvømmet med billig, ukrainsk korn har fået Polen, Slovakiet og Ungarn til at gå imod EU og annoncere egne importforbud
Kornproducenter samles på vejen mellem Bulgarien og Serbien for at protestere Bulgariens ophævning af forbuddet mod ukrainsk kornimport.

Kornproducenter samles på vejen mellem Bulgarien og Serbien for at protestere Bulgariens ophævning af forbuddet mod ukrainsk kornimport.

Borislav Troshev/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Udland
20. september 2023

En konflikt om fødevarer udspiller sig i øjeblikket mellem Ukraine og flere af de EU-lande, der ellers har været Ukraines mest trofaste støtter.

Efter flere ugers forhandlinger valgte EU-Kommissionen fredag at undlade at forlænge det forbud mod import af ukrainsk korn til Ukraines nabolande, som blev indført i foråret. Beslutningen fik straks Polen, Slovakiet og Ungarn til at annoncere nationale forbud mod import af forskellige landbrugsvarer, og Ukraines handelsudsending Taras Kachka svarede igen med at varsle et søgsmål.

Mere konkret vil Ukraine indbringe en sag mod de tre lande for Verdenshandelsorganisationen, WTO, med henblik på »at bevise, at disse handlinger er ulovlige,« forklarede Kachka til Politico søndag.

Selv om det ikke er usædvanligt, at Polen og Ungarn går imod EU, er den nuværende situation ekstraordinær. Det siger chefanalytiker ved Tænketanken Europa Ditte Maria Brasso Sørensen:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Det ville være måske umage værd fra Informations siden at undersøge hvem der ejer landbrugs jorden i Ukraine.
i følgen The Oakland Institute 28% af agerjord ejes af oligarker og landbrugsfødevarevirksomheder ( resten ejes af ca. 8 millioner landmænd).
Oligarker, udenlandske interesser, særlig nord-amerikanske, europæiske, den Saoudi kongelig fond, kontrollerer disse 28%.
Kun 1 ud af 10 selskaber er registreret i Ukraine.
i 2020 lavede Zelenskyj en jordreform mod en store del af befolkningens ønsker.
Forblindet af solidaritet til Ukraine går man ikke i dybt med hvilke interesser spiller en rolle i landet og de interesser s modsætninger der findes i Ukraine ,det burde man gøre særlig hvis Ukraine bliver en del af EU og det før man begynder at synes at Polen, Slovakiet og Ungarn er usolidarisk med et land i krig mod Rusland.

Claus Nielsen, Holger Nielsen, morten andersen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Anders Graae, Mikkel Lambert og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@ Marie-Christine

Hvad skulle formålet være på kort sigt?

Der mangler korn på verdensmarkedet og det skyldes mangel på Ukrainsk korn.

Så skal vi vel sørge for at det hurtigt og nemt kommer ud på markedet.

Det koster trods alt menneskeliv at lade være.

At Ukraine, under kraftig pres fra Verdensbanken, har adopteret den Sydamerikanske landbrugs model er i min optik ikke særlig heldig.

Det ændrer dog ikke ved, at beslutningen er demokratisk og at Ungarn, Polen og Slovakiets holdning og handling vil koste menneskeliv.

Uanset hvem der ejer landbruget i Ukraine.

Allan Frederiksen

Løsningen er ret simpel, tilbyd at blive transitland så kornet kan udskibes fra Gdansk og Rumænien. Slovarkiet er der ikke brug for som transitland, men Ungarn kan bruges til at sende det til Slovenien og Kroatien.

@Thomas Andersen
Ukraine har ikke været at regne som et demokratisk land siden kuppet i 2014.

Holger Nielsen, Steen K Petersen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@ Allan

Hvem regner ikke Ukraine for et demokratisk land?

Ruslands diktator Putin og hans støtter både her og i Rusland har et stort behov for at kalde 2014 protestere for et kup.
Der var intet kup i 2014.

OSCE har kaldt de sidste 2 valg siden 2014 for frie og retfærdige.

Det kan være, at din definition af demokrati er så snæver, at Danmark heller ikke kan kaldes demokratisk?

Men din definition er ikke en der deles af stater, overstatslige aktører, universiteter o lign.

Marie-Christine Poncelet

@ Thomas Andersen
Mit point er at Ukraine er ikke en " vi" nation hvor alle har samme interesse og vil det samme, lige så lidt som Danmark er.
i den nuværende retorik brugte af Politiker eller medier er vi "VI " nationen, de vestlige lande imod dem som er lige så lidt vi som vi er.
Man kan sørge for at korn kommer a destination men hvem korns er det? oligarkernes korn, landbrugsfødevarevirksomheders eller en af de 6 millioner små landmænd s?
Vi er vi, vi, vi , jeg tror ikke at den lille landmand i Ukraine som risikerer har mistet sit jord efter krigen føler sig ligestillet med oligarker som har raget agerjord til sig.
Det er også vigtigt at turde tale om det. Jeg forstår godt den polske regering som vil beskytte polske landmænd fra fallit som ville måske også føre til at de skal sælge jord til forskellige store udenlandske investeringsfond.
7000 ukrainske mænd er blev arresteret i Karparter siden januar, det betyder at flere er flygtet ( i følge de franske nyheder), ikke alle "Vi" vil ofre deres livet i krigen, det skal også siges højt.

@Marie-Christine Poncelet - Måske skal Du lige fakta tjekke dine kilder. Hvis Du slår op på tjekdet.dk, så er historien en lidt anden. Som de skriver:

"Frederic Mousseau, der er politisk direktør ved Oakland Institute og artiklens bagmand, kan da heller ikke genkende tallet.

“Historien om de 17 millioner hektar ejet af amerikanske virksomheder lyder som fake news,” skriver han i en mail til TjekDet.

"

Claus Nielsen, Holger Nielsen, Thomas Andersen og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@ Marie-Christine

Det er basal viden, at der findes forskellige meninger i et land, en nation.

Det er uanset om det pågældende land er et diktatur som Rusland eller et demokrati som Ukraine.
Uanset om et land er under angreb som Ukraine eller nyder fred som Danmark.

At en del, som åbenbart ikke er så stor igen, af Ukraines landbrug er ejet af udenlandske virksomheder, ændrer ikke på, at Ukraine er en nation og et demokrati.

At du kæder det sammen med at Ukrainske mænd ikke ønsker at gå i i krig for at forsvare sit land er noget forvirrende.

Der er vel en del Ukrainere der bor til leje ligesom i Danmark. Har de så ikke noget at kæmpe for, fordi de ikke ejer jord?

At der bruges vi om fx. at vi danskere ønsker at støtte Ukraine med våben er helt ok, når det kun er 15% af danskerne der er imod dette.

I skåltaler kan du ikke gå ned i procentdele når et stort flertal af danskerne er med på det.

Det kan godt være, at du føler dig ramt og tilsidesat ligesom andre ligesindede, men det er et af vilkårene i samfundet.

Jeg har skam politiske meninger som ikke flugter med den førte politik, men accepterer at det er en del af demokratiet.

Kim Folke Knudsen

@Korn og udmeldinger

Begge parter Polen og Ukraine har klokket i det. For ingen af de to nationer kan være interesseret i: at en intern strid udvikler sig til at Ruslands overfald på Ukraine ender med russisk sejr- og det er der desværre meget der peger på efterhånden som tiden går og sandsynligheden for Donald Trumps genvalg i USA vokser.

Volodomyr Zelenskyj skulle have undladt at lufte frustrationerne i FN og bebrejde Polen på denne måde. Det er en kritik som hører hjemme i de diplomatiske kredse og som ikke skal fremføres offentligt. At beskylde Polen og den polske Regering for at gå Vladimir Putins ærinde er helt på Månen: meget urimeligt og skadeligt. Jeg forstår til fulde den polske vrede over de udtalelser.

Polen er nød til at se på egne forsvarsbehov. Det nytter ikke at tømme egne ammunitionslagre og militære ressourcer og forære dem til en # Evighedskrig # i Ukraine. Det truer det nationale polske forsvar, som for polakkerne altid må komme i første række. Hele NATOs beredskab er meget udfordret af den nye politiske situation, hvor vi går fra fredsberedskab til krigsberedskab.

Polen er ligeså nød til at som enhver anden demokratisk nation at tage hensyn til vælgerne. I DE har vi prøvet det med ikke at lytte til vælgerhavet eller rettere at være resistent overfor vælgernes berettigede bekymringer og her hopper kæden helt af.

LEX Angela Merkel og de åbne grænser: så alle flygtninge og indvandrer kunne vælte ind i DE medens Fru kansleren erklærede # Wir schaffen das #. Det gode hjerte løb af med Forbundskansler Angela Merkel for selv i DE er der en grænse for, hvor mange indvandrer og flygtninge som landet kan huse hvor en ikke ringe del ikke har reelt asylbehov.

Hvis polske bønder er truet med at deres priser falder på korn, så er det helt berettiget og så må der findes en løsning på den ukrainske korn eksport, der ikke belaster de polske bønder.

Transitlands løsningen som foreslået af Allan Frederiksen er en helt indlysende løsning på den ulykkelige konflikt mellem Ukraine og Polen.

Men hovedpointen er fortsat.

Vladimir Putin har forandret denne konflikt fra et spørgsmål om hvor grænserne skulle gå mellem Ukraine og Rusland til et imperialistisk projekt.

hvor vi nu alle desværre er truet af det russiske storhedsvanvid og af den russiske selvretfærdige retorik. USA´s ageren i Irak er blevet til et falsk figenblad, som Rusland nu kan gemme sig bag og dernæst sige, jamen så blæser vi ligeså FN og Folkeretten en hatfuld og fører den totale krig med alle beskidte midler - næsten.

Vladimir Putin har anbragt Rusland udenfor Folkeretten FN traktaten Menneskerettigheder og vice versa, ved at regimet retfærdiggør deres overfald på en anden nation og dernæst tager sig til rette med anvendelse af alle krigens grusomme midler.

Så det er storhedsvanviddet og Kreml Regimets ageren der skal inddæmmes på en sådan måde, at deres projekt med at genskabe og evt. skabe et udvidet Russisk Storrige forhindres uden at hele Jordkloden kastes ud i en civilisationernes Atomkrig. Kreml Regimet skal forhindres i at spille nogen væsentlig rolle på Verdensarenaen, indtil der en gang i fremtiden kommer et mere fremkommeligt russisk styre på plads, som kan bringe Rusland den lange vej tilbage til Verdenssamfundet.

Der må appelleres til den russiske militære ledelse om ikke at bevæge sig ud af denne uansvarlige og farlige tangent, som kan føre Verden og Rusland selv lige lukt ud i en altødelæggende 3. Verdenskrig.

Tragisk at det der kunne have været klaret med en Minsk 2 aftale.

f.eks at Krim forbliver russisk område med henvisning til den administrative inddeling af Sovjetunionen før år 1954.

at Donetsk og Luhansk områderne som FN mandat områder kunne stemme om deres nationale tilhørsforhold til Rusland eller til Ukraine.

at begge nationer Rusland og Ukraine respekterer hinandens suverænitet efter en endelig grænseaftale og respekterer hinandens nationale mindretal.

at alle påtaler af krigsforbrydelser fra parternes side undersøges af Den Internationale Domstol i Haag og af FN, så vi får alle sten vendt punkt for punkt.

at det nu er helt pulveriseret med den russiske Diktators vanvittige krigsprojekt og med Kreml Regimets fantasier om at genskabe Et Russisk Stor Imperium, som kan dominere og # måske overtage besætte ødelægge store dele af Europa #

Nu er årtiers had og vrede med til at skabe en mur mellem to slaviske folkeslag ukrainerne og russerne fremfor vejen mod fred og forsoning. Det vil tage mange årtier at klinke de her skår.

Det område som Rusland nu folkeretsstridigt har besat er så ødelagt og oversået med miner, at det forbliver en ruinørken i årtier, men det ser ud til at være Vladimir Putin og Kreml Regimet fuldstændigt ligegyldigt. Civile og militære tab på begge sider betyder intet for den der tyer til # Den Totale Krig #.

Det er det desværre triste resultat af Torsdag den 24 Februar 2022

VH
KFK

Et øjeblik! Hvad skete der med de krokodilletårer, man fældede i Europa for de afrikanske lande, der stod over for sult?
Hvorfor bliver kornet solgt i Europa? Og ikke i Afrika?
Er vi ved at lave det samme nummer med Afrika som vaccine distributionen?

@Mazdak Maleki - Nu burde Du nok skrive NOGET af kornet bliver solgt i Europa - medmindre Du selvfølgelig tilslutter dig Putins beviseligt fejlagtige påstand om, at kun 3% går til udviklingslande.

Virkeligheden er, at knap 50% af Ukraines fødevarer eksport går til udviklingslandene. Interessant nok så har Kina kønt knap 25% af de ukrainske fødevarer i The Black Sea Grain aftalen.

Udfordringen er, at de ukrainske kornproducenter har sænket priserne markant fordi de på grund af krigen har haft svært ved at komme af med de mange tons fødevarer. Derfor er meget af kornet endt i lande som Polen, Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Bulgarien.

Det har selvfølgelig presset landmænd i disse områder økonomisk. Derfor lavede EU en nu udløbet forbud, så kornet kun måtte transporteres gennem nabolande på den betingelse, at det skulle sælges i andre lande. Polen, Ungarn og Slovakiet har ønsket at opretholde dette forbud.