Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Europa: Ingen tid til reformpause

De europæiske velfærdsstater er under pres, og borgerne er i stigende grad globaliseringsangste og EU-skeptiske, skriver den verdenskendte britiske sociolog Anthony Giddens i sin nyeste bog. Men han har en opskrift på, hvad der kan gøres for at komme ud af miseren
Udland
15. april 2008
De europæiske velfærdsstater er under pres, og borgerne er i stigende grad globaliseringsangste og EU-skeptiske, skriver den verdenskendte britiske sociolog Anthony Giddens i sin nyeste bog. Men han har en opskrift på, hvad der kan gøres for at komme ud af miseren

Anthony Giddens er sandsynligvis, som forlaget Hans Reitzel stolt skriver i sin pressemeddelelse, sin generations "mest indflydelsesrige britiske samfundstænker".

Som uofficiel og af og til officiel rådgiver for den unge Tony Blair tilbage i begyndelsen og midten af 1990'erne fik Giddens' tanker om, hvad der får moderne europæiske samfund og velfærdsstater til at hænge sammen - og hvad der truer dem - en afgørende indflydelse på ikke bare Blair og New Labour, men også på en hel generation sociologer og studerende. Han er den dag i dag grundpensum på mange europæiske universiteters sociologiske og politologiske grunduddannelser, og i sin seneste bog (der udkom for fem måneder siden) er han gået i flæsket på de i stigende grad EU-skeptiske europæere og ser nærmere på, hvilke reformer de europæiske velfærdsstater har behov for, hvis de skal fastholde og udbygge deres position i den globaliserede, konkurrenceprægede verden.

Ingen jammer

For nok har EU-landene for længst vedtaget de strategier, der på papiret skal håndtere globaliseringens udfordringer - først og fremmest den såkaldte Lissabon-strategi, der sigter mod at gøre Europa til verdens førende videnbaserede økonomi - men dels mangler de fleste EU-lande at leve op til de ambitiøse krav, og dels er der mange andre faldgruber for de europæiske velfærdsstater. Men naturligvis er der også mange muligheder, som Giddens påpeger. Han har aldrig abonneret på jammer-teorier om, hvordan globaliseringen har fået alle europæiske sociale kerneværdier til at stå for fald. Men han peger omvendt på, hvordan politisk nytænkning imidlertid er nødvendigt ikke bare for, at 'velfærdsstaterne' kan overleve som sådan, men også for den demokratiske, socialistiske eller europæiske centrum-venstrefløj, han selv er en del af, hvis disse skal have en chance for vedvarende at være bærende partier i EU.

Så det nye makkerpar i dansk politik, Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt (og alle hendes venner i og omkring Socialdemokraterne) kan roligt læse med.

Opgør med myter

Analysen er velskrevet og omfattende med Giddens' velkendte udgangspunkt i en markedsorienteret og reformbegejstret socialdemokratisk tilgang.

Bogen giver sit bidrag til flere EU-debatter, såsom indvandring, livsstilssygdomme, Europas aldrende befolkning, unionens videre udvidelse og faren for social dumping, EU's servicedirektiv, konkurrencen fra Indien og Kina for blot at nævne nogen af de tungeste.

Undervejs afviser han flere myter om f.eks. outsourcing i IT-sektoren (sagt enkelt: produktion af IT-udstyr medfører lavere priser på computere og udstyr, som kan skabe vækst i andre dele af erhvervslivet). Outsourcing er således ikke kun en trussel mod arbejdspladser, løn og arbejdsvilkår.

Ifølge Giddens har individer ansvar for deres skæbne og kan ikke give 'samfundet' skylden for alle dårligdomme - men omvendt mener han, at samfundet har et ansvar for sine medborgere, f.eks. i form af livslang uddannelse, et ordentligt uddannelses- og sundhedssystem og et velfungerende arbejdsmarked - i stil med det danske, i øvrigt.

Hans grundtese i bogen er, at hvis den europæiske sociale model med dens velfærdssamfund skal overleve i en til stadighed mere globaliseret verden, og hvis venstrefløjen skal være førende, så skal det europæiske venstre omfavne reformerne - ikke afvise dem.

Det står klart, at truslerne mod velfærdsstaterne kommer indefra, f.eks. fra befolkningens aldring og vidensøkonomiens voksende tyngde på bekostning af de traditionelle virksomheder og industrier.

Velkendt opskrift

En opskrift, som man rimeligvis må notere sig, at såvel de skandinaviske og britiske som flere nordeuropæiske socialdemokratier for længst har taget til sig - og ikke kun af nød. Det kniber dog fortsat mange andre steder - i Frankrig, Tyskland og Italien eksempelvis.

Som han skriver: "Lande, som har været i stand til at reformere, har klaret sig godt på verdensmarkedet og har holdt et højt niveau af social retfærdighed. Og i stedet for at det ene står i vejen for det andet, støtter de hinanden."

Hvis man skal kritisere noget i denne nyeste bog i den lange række fra den produktive sociologs hånd, er det, at der ikke er noget nyt at hente, hvis man i forvejen har læst et par bøger af samme forfatter. Men har man ikke det, og er man i øvrigt interesseret i (europæisk) politik, er der al mulig grund til at læse Europa i Globaliseringens Tidsalder. Uanset om man interesserer sig for velfærdsstatens økonomiske overlevelse, for hvordan man bevarer og fornyer den berømte 'sammenhængskraft' eller for, hvordan velfærdsstaten i dag skal tackle de nye problemer, der ligger i de klassiske socioøkonomiske udfordringer - såsom livsstilsproblemer, psykiske lidelser, identitet.

Anthony Giddens, 'Europa i globaliseringens tidsalder', oversættelse, Ole Klitgaard, 284 sider, 298 kr. Hans Reitzels forlag, er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her