Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

(M)ordet fanger

Udland
17. oktober 2008

Må menigmand tage voldelige midler i brug i en større sags tjeneste? Det spørgsmål stiller Skytten, som er lavet længe før, den politiske thriller blev en populær dansk genre, nemlig i 1977.

Filmen tager afsæt i det tankeeksperiment, at Danmarks første atomkraftværk står for at skulle indvies. Peter Steen spiller den venstreorienterede journalist Niels Winther, der i et debatprogram udtaler, at vold i visse tilfælde faktisk kan retfærdiggøres.

Tjept og medrivende

De ord bundfælder sig hos en fanatisk atomkraftmodstander (Jens Okking), som også er skarpskytte. Han kontakter Winther per kassettebånd og beder ham skrive i avisen, at han agter at snigmyrde tilfældige københavnske borgere, indtil alle planer om atomkraft på dansk grund indstilles.

Filmen holder et tjept og medrivende tempo og byder på flere kløgtigt udtænkte suspense-sekvenser. Hovedstadens byrum tildeles heldigvis en stor rolle, og så er det sjovt at se Ole 'Bogart' Michelsen i en mindre rolle som tv-journalist.

Skytten skæmmes dog af enkelte svage skuespilpræstationer samt en tendens til at aflevere det noget ensformige debatstof i klodsede replikskifter. Den fungerer altså bedre som underholdningsfilm end som holdningsfilm.

Intet ekstramateriale ud over en trailer.

Skytten. Instruktion: Franz Ernst og Tom Hedegaard. Manuskript: Anders Bodelsen og Franz Ernst. Region 2. Sandrew Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her