Læsetid: 7 min.

Økonomiske konjunkturer drives af dyriske instinkter

Det var den britiske økonom, John Maynard Keynes, der første gang postulerede, at op og nedgange i den kapitaliske økonomi kan forklares af menneskers 'animerende ånder'. Nu har to amerikanske økonomer taget fat i idéen og udviklet den i en højaktuel bog
Det var den britiske økonom, John Maynard Keynes, der første gang postulerede, at op og nedgange i den kapitaliske økonomi kan forklares af menneskers 'animerende ånder'. Nu har to amerikanske økonomer taget fat i idéen og udviklet den i en højaktuel bog
7. juni 2009

I disse dage er der et rend på professor Robert Shillers stilige kontor ved det ærværdige Yale University, hvor han underviser i økonomi. Da Information ankommer til den lille bygning i universitetsparken, forlader tre koreanere og en amerikansk kamerafører kontoret.

Den koreanske tv-journalist er rejst hele vejen fra Seoul for at interviewe det amerikanske orakel. Han har medbragt en tolk og en assistent. Senere fremviser Shiller den koreanske oversættelse af sin nye bog. Forsiden er den samme som i den engelske udgave - en illustration af syv lodne troldmænd (ånder), som enten hænger eller sidder på en konjunkturkurve. Et ganske fantasifuldt indfald.

Tidligere i år udgav Shiller og hans kollega George Akerlof - Nobelprisvinder i økonomi i 2001 - deres banebrydende værk om de uudforskede -animerende ånder-, som konventionelle økonomer ifølge forfatterne sjældent tager højde for i deres teoretiske arbejde. Det er den slags ånder eller følelser, næret af almindelige mennesker, som kan bidrage til irrationel finansiel spekulation eller omvendt til økonomiske depressioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"guvernører ved den amerikanske centralbank"

På dansk er guvernør normalt noget andet.

Der må menes et bestyrelsesmedlem i Federal Reserve System i Washington (som altså ikke er folkevalgt).

Der er vel ikke noget nyt i at mennesker handler irrationelt?

Venlig hilsen

Claus