Læsetid: 3 min.

Kan der være global opvarmning og sne?

Antologien Interdisciplinarity and Climate Change sætter en videnskabsteoretisk vinkel på klimaforandringerne. Det er en tendens i tiden vi skal helt tilbage til 1970erne for at finde en situation, hvor politiseringen af videnskab nåede samme højder som nu
Klimacirkus. Konferenceturister, Al Gore, forskere, politikere og embedsmænd - de flyver i klimaets hellige navn, men udleder samtidig med deres mange flyrejser langt mere CO2 end de fleste andre. Men stort set alle i eliten formår at overbevise sig selv og hinanden om, at deres privilegier er velfortjente og for det fælles bedste. Og det er et dilemma, antologiens forfattere kan løse.

Klimacirkus. Konferenceturister, Al Gore, forskere, politikere og embedsmænd - de flyver i klimaets hellige navn, men udleder samtidig med deres mange flyrejser langt mere CO2 end de fleste andre. Men stort set alle i eliten formår at overbevise sig selv og hinanden om, at deres privilegier er velfortjente og for det fælles bedste. Og det er et dilemma, antologiens forfattere kan løse.

Jewel Samad

20. februar 2010

Kan der være global opvarmning samtidig med, at vi oplever en lang, iskold vinter? Bliver klimavidenskaben undermineret af, at forskere begår fejl og bruger ufine metoder? Videnskabsteoretiske spørgsmål er begyndt at versere i nyhedsstrømmen og den offentlige debat. Vi skal helt tilbage til 1970erne for at finde en situation, hvor politiseringen af videnskaben nåede samme højder.

Med sin videnskabsteoretiske vinkel på klimaforandringerne er antologien Interdisciplinarity and Climate Change derfor meget aktuel. Antologien har 14 bagmænd og kvinder. Heriblandt Roy Bhaskar og Robert Costanza. Bhaskar har udviklet videnskabsteoriens kritiske realisme. Costanza er fremtrædende økologisk økonom.

Politiske kampe handler også om videnskab, for viden og sandhed er effektive politiske ressourcer. Tre perspektiver på videnskab er centrale. Det ene er kritisk realisme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den teoretiske naturvidenskab bekræftes jo netop af (citat) "observationer og empiriske sammenhænge".
Men observationer i et begrænset rum kan jo ikke med god sikkerhed udvides til et meget større rum: Hvordan er det lige, at vejret er på Grønland i indeværende vinter i forhold til normalvintre?
Uanset diverse forskeres fejl og ufine e-mails kan vi ikke bruge Tvindskole-metoden til på demokratisk vis at afgøre, om æblet falder ned eller op, eller om klimaet i gennemsnit bliver koldere eller varmere. Det kan kun afgøres med "observationer og empiriske sammenhænge" (der burde egentlig have stået "observationer AF empiriske sammenhænge").

I øvrigt: Hvis en konferencedeltager ved at udlede 10 tons CO2 kan afstedkomme, at verden bagefter sparer - lad os sige - 50 tons CO2, så er de 10 tons jo givet ganske godt ud ;-)

Vinteren er lang, men iskold? Overhovedet ikke. Det er tværtmod påfaldende varmt i forhold til de østlige vindretningerne; under normale omnstændigheder ville temperaturen være minus fem grader om dagen og minus 20 om natten. Nu svinger den blot frem og tilbage lidt under nul hele døgnet. Vinteren bekræfter den globale opvarmning.