Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Danmark i krig - Dag 63

Udland
4. december 2014

Værnsfælles Forsvarskommando havde tirsdag ingen nye oplysninger om Danmarks deltagelse i den amerikanskledede væbnede aktion mod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien. Siden den første mission den 16. oktober har danske fly fløjet 74 missioner og kastet 60 bomber.

Fra slagmarken

Iran har for første gang udført luftbombardementer mod Islamisk Stat i Irak, oplyser USA’s Forsvarsministerium, Pentagon. John Kirby, ministeriets talsmand, afviser dog, at USA koordinerer angreb med Iran, selv om de to lande har IS som fælles fjende. »Vores politik om, at vi ikke koordinerer militære aktiviteter med iranerne, er uændret,« siger han til flere medier.

 

Iran benægter ifølge The Guardian ligeledes at have koordineret angrebene med USA, der styrer den bombekampagne, som bl.a. syv danske kampfly deltager i. »Iran har aldrig været involveret i luftangreb mod Da’esh (arabisk forkortelse for ISIL, red.) i Irak. Og der bliver heller ikke tale om noget angrebssamarbejde med amerikanerne fra Irans side,« siger i en unavngiven iransk embedsmænd til nyhedsbureauet Reuters.

Pentagons udmelding om de iranske angreb kommer i kølvandet på en historie i militærtidsskriftet Jane’s Defence Weekly, der mener at kunne identificere F4 Phantom-bombefly fra det iranske luftvåben på tv-billeder fra al-Jazeera. Bombeflyene er produceret af amerikanske McDonnell Douglas, der i dag er opkøbt af Boeing. De blev solgt til Iran under shah-tiden, hvor de to lande var på god fod – og dermed før Den Islamiske Revolution i 1979 og indførelsen af de handelssanktioner mod Iran, der i dag forbyder sådanne salg.

Siden 8. august har den amerikanskledede koalition udført 1.145 luftangreb, heraf 636 i Irak og 509 i Syrien.

Information opdaterer løbende udviklingen i luftkrigen mod IS, som Danmark tilsluttede sig den 2. oktober 2014. Se flere oplysninger om koalitionens angreb på Informations temaside på www.information.dk/danmarkikrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her