Anmeldelse
Læsetid: 9 min.

Greta Thunbergs monumentale værk: En kritisk masse af mennesker må kræve forandringer

Den svenske klimaaktivist har samlet over 100 af verdens fremtrædende klima- og miljøforskere, grønne økonomer, aktivister, miljøpsykologer, sundhedsforskere og forfattere bag et monumentalt værk om vor tids eksistentielle udfordring
Den 19-årige svenske klimaaktivist har samlet mere end 100 bidragydere med tung ekspertise på hver deres felt. Bogen udkom torsdag på flere sprog.

Den 19-årige svenske klimaaktivist har samlet mere end 100 bidragydere med tung ekspertise på hver deres felt. Bogen udkom torsdag på flere sprog.

Henrik Montgomery

Udland
28. oktober 2022

De er der alle sammen.

Førende klima- og miljøforskere som Johan Rockström, Michael E. Mann, Zeke Hausfather, Stefan Rahmstorf, Glen Peters og Kevin Anderson.

Bæredygtighedsorienterede økonomer som Nicholas Stern, Thomas Piketty, Kate Raworth, Jason Hickel.

Aktivistiske miljøforfattere og -journalister som Bill McKibben, Elizabeth Kolbert, George Monbiot, Naomi Klein og David Wallace-Wells.

Udviklingslandenes fremtrædende miljøfolk som Sunita Narain, Saleemul Huq og Wanjira Mathai.

Miljø- og klimapsykologer som Per Espen Stoknes og Lorraine Whitmarsh. Videnskabshistorikere som Naomi Oreskes. Sundhedsforskere som WHO-generaldirektøren Tedros Adhanom Ghebreyesus. Forfattere som Margaret Atwood.

I alt mere end 100 bidragydere med tung ekspertise på hvert deres felt. Og så den, der har samlet dem alle sammen: Nu 19-årige Greta Thunberg, skaber af The Climate Book på over 460 sider, udgivet torsdag på flere sprog, herunder på dansk på Politikens Forlag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Svend Jespersen

Wow!

En 19-årig, som udgiver ”et monumentalt værk om vor tids eksistentielle udfordring”. Tænk bare på, hvad hun så kan præstere som 25-årig.

Det lyder, som om vi endeligt har fundet den Messias, som skal redde verden fra al dårskab.

Kurt Wissendorf Møller

Ja, Svend Jespersen. Det er i sig selv epokegørende, at det er en kun 19 årig pige, der besidder et klarsyn af denne karakter. Din bemærkning om en ny Messias rammer helt ved siden af. Den fortæller noget ganske karakteristisk om voksne mænds manglende evne til at sætte sig ind i livstruende situationer - ikke bare for mænd men for klodens befolkning som sådan.

John Liebach, Morten Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, sune thomsen, Ingrid Olsen, Steen Bahnsen, Hans Larsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen, Søren Christensen, Søren Cramer Nielsen, Martin Christensen, Lars Jensen, Alan Frederiksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"En kritisk masse af mennesker må kræve forandringer"

Det kommer ikke til at ske. De fleste mennesker er forbrugsfikseret ned til den sidste levende celle. Hjernevasket til endofin udløsende forbrug hele tiden på jagt efter det næste fiks.

8.000.000.000 forbrugsnarkomaner uden udsigt til afvending. Og en hver narkoman vil hellere dø end at undvære det næste fiks.

Morten Larsen, erik jensen, Søren Cramer Nielsen og johnny volke anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvis de rigestes forbrug blev fjernet ville 50% af alle udledninger stoppe øjeblikkeligt. Skal de mennesker virkelig have lov til at fortsætte?

Morten Larsen, John Liebach, Eva Schwanenflügel, Søren Kristensen, erik pedersen, Steen Bahnsen, Hans Larsen, Arne Albatros Olsen, Martin Mortensen og johnny volke anbefalede denne kommentar

Greta Thunberg er en ung kvinde, som vi har meget at takke for. Hun brugte den sidste del af sin dyrebare barndom til at gøre opmærksom på drivhuseffektens mulige trusler mod klodens klima

Det geniale ved hendes valg var, at hun var umulig for magthaverne og den fossile at nedgøre eller sabotere, sådan som de ellers hr for vane. Ingen magthaver eller oliegigant ville ganske enkelt have en chance for at nedgøre et selvopofrende barn som samtidig i kraft af sit handikap var lidt sårbar.

Tak til hende og til alle de andre unge, som går forrest i kampen for klimaet. Uden det politiske pres, som der frembragt, ville vi ikke være kommet et skridt videre. Den politiske højrefløj ville stadig holde fast ved deres klimabemægtigelse.

Morten Larsen, John Liebach, Morten Jensen, erik jensen, Knud Anker Iversen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Anders Sybrandt Hansen, Rune Stilling, Rolf Andersen, Jakob Vodsgaard, Ingrid Olsen, Steen Bahnsen, Hans Larsen, Steffen Nielsen, erik pedersen, Niels Bent Johansen, Arne Albatros Olsen, Søren Cramer Nielsen, Martin Christensen og Lars Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Greta Thunberg er det bedste eksempel på vi har de helt forkerte mennesker som politikere med de helt forkerte forudsætninger. Dem der vil verden det godt bliver udskammet og kørt ud på et sidespor og udelukket fra magtens tinde. Tænk bare den kendsgerning, at vi har vist menneskelige aktiviter vil køre verden i afgrunden i over 5 årtier uden nogen har taget ansvar og grebet ind. Og så er det i øvrigt ligegyldig om vi taler venstrefløjen eller højrefløjen. Alle har bare ladet stå til for egen interesses skyld. Ingen har sagt stop som et politisk hovedargument. Alle har bare villet have mere. Det eneste politiske spørgsmål der har været aktuelt er, hvordan velstanden skulle fordeles. Skal de få eje det hele, eller skal velstanden udlignes. Men verdens tilstand og de enorme omkostninger for naturen og verden har alle ladet ligge i skuffen. Ude af syn ude af sind. Indtil ingen længere kunne holde øjnene lukket længere fordi det blev for åbenlys. Og de få, som gjorde modstand blev udråbt som samfundsfjende og gjort nærmest kriminelle og den almindelige befolkning rystede bare på hovedet over sådan en flok "hippier". Mange gør det fortsat, fordi det forstyrre deres syn på ordenligheden og anstændigheden. De søger så mod nationalisme og DanmarksDemokraterne, hvor ordene er simple og verden ligeså, hvor man kan danse med Leo og Sussi. Eller Moderaderne som har smidt slipset for at fremstå progressive, ærlige og midtsøgende. I bare desperation.

Steen Bahnsen, Morten Larsen, John Liebach, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Jimmy Marquardsen

Jeg fantaserede engang om...for mange år siden før Greta Thunberg blev født...at en lille pige ville komme og forsøge at redde verden, ligesom en feminin udgave af Jesus. Og som det så ofte er sket før, så overgik virkeligheden fantasien.

Nu hvor vi er ved det apokalyptiske (som betyder åbenbaring eller afsløring) og betragter hele verdenssituationen, med dens katastrofale klimaforandringer osv. Så kommer jeg til at tænke på følgende tekst, fra sangen The Number of the Beast ( af Iron Maiden).

"Woe to you, oh earth and sea
For the Devil sends the beast with wrath
Because he knows the time is short
Let him who hath understanding reckon the number of the beast
For it is a human number
Its number is six hundred and sixty-six"

Lad den som har forstand, regne dyrets tal ud, for det er et menneskeligt tal. Gennem tiden har der været mange forsøg på at regne dette tal ud, og som regel med det formål for at øje, at finde frem til 'et bestemt menneske som har tallet, eller som tallet peger på. Men måske er det os alle sammen?

Mathias Kvolsgaard

@Jesper Johannsen

"Det kommer ikke til at ske. De fleste mennesker er forbrugsfikseret ned til den sidste levende celle. Hjernevasket til endofin udløsende forbrug hele tiden på jagt efter det næste fiks."

Der er ikke nogen der er blevet hjernevasket. Vækst har været i menneskets DNA siden abestadiet. Om det så er i form at flere børn, territorie, mad. ideer eller religion. Vækst er menneskets natur. Det er ikke noget nyt, eller skabt af big corps.

Det er bund og grund det klimakampen kan koges ned til:

Mennesket vs. Menneskets natur.

Det er en kamp der ikke kan vindes, for hvad er vi så?

Nu ophøjes Greta så til Messias her i kommentarfeltet. Her kommer Messias så med sin bibel.
Ironien er til at føle på. Der er ingen bog der har fældet så mange træer som biblen.

Kald mig pessimist, jeg ser mig mere som realist.
Vores energi skal bruges på at forberede os på hvad der kommer, ikke på at stoppe det uundgåelige.

Jimmy Marquardsen

Hvis jeg forventede at leve mere end ca. 20 år endnu, og hvis jeg havde børn og børnebørn, så ville jeg være panisk angst for fremtiden, og forberede mig på det uundgåelige.

Hvorfor jeg sidder her og kæmper for at få folk til at vågne op, ved jeg egentlig ikke, fordi jeg er sådan set ligeglad med hvad der sker om 30 år. Hvis hele menneskeheden bliver udryddet, er det bare ærgerligt, og måske det bedste der kan ske? Man kan jo sige, at hvis vi ikke er kloge nok til ikke at udrydde alt liv på jorden, inklusiv os selv, så har vi slet ikke fortjent at leve.

Men lige meget hvad, så gør det mig sørgmodig at tænke på alle de milliarder af mennesker, som højst sandsynligt vil dø inden for den nærmeste fremtid. Jeg kan ikke se nogen anden fremtid.

umådelig respekt for alle andre og Greta T – og hvis der er en form for civilisation om 25+ år eller om det hele er ramlet inden – vil det måske være en god idé allerede NU at lære at tænde ild på lavteknologi – og håbe på at få lov til at sidde med ved bålet !
OG dét betyder IKKE I N G E N T I N G at gøre NU – tværtimod ! – kun forberede sig på noget som ingen ved noget om – op med humøret :)

Hans Sommer Lassen

For mig er Greta Thunberg en virkelig stor kilde til inspiration og eftertænksomhed. Så mon ikke osse denne bog vil gøre det? Jeg glæder mig!

Steen Bahnsen, John Liebach, John Andersen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Greta Thunbergs tale ved FN i 2019 er ligeså aktuel i dag som den var dengang hun holdt den. I deadline og i mange andre medier tog man afstand fra den. Den var for radikal mente man. Klimaet havde vundet verdens opmærksomhed.

"Ifølge Lone Frank er Thunbergs hårde retorik overflødig, når klimadebatten i forvejen er på alverdens politiske dagsordener:
- Hun har været den rette figur på det rette tidspunkt, og det er glimrende. Der er en stor bevidsthed om, at vi skal gøre noget i alle politiske lag. Vi har lige set et valg herhjemme, der nærmest blev afgjort af det her. Nu skal hun faktisk tage hjem og gå i skole, lød det fra Frank."
https://www.dr.dk/nyheder/indland/videnskabsjournalist-om-greta-thunberg...

Men der er ikke sket ret meget siden.

Greta Thunbergs tale på Coop 26 i Glasgow:
https://www.youtube.com/watch?v=uBL7td5sozk

Jeg tvivler på, der nogensinde bliver gjort det nødvendige for at afbøde de værste ødelæggelser, der venter forude. Jeg mener det var i Debatten, der var en forsker, der undrede sig over vi ikke reagerer hurtigt på truslen som vi gjorde med Corona. Men som jeg skrev i en anden tråd, klimaforandringerne sker for langsomt til de virkelig skræmmer os.

Jesper Johannsen

Rusland prøver generelt at finde nye allierede og samarbejdspartere rundt omkring - især i hvad vi kalder det globale syd. Det lægger Putin op til i en nylig afholdt tale, hvor han bl.a. proklamerer en ny verdensorden.

At Putin's Rusland søger nye partner i de sydlige himmelstrøget kan vise sig at være en velsignelse for EU/Europa med de udsigter klimaforandringer vil få for livet syd for Sahara. Det kan afhjælpe den kommende klima flygtningestrøm mod EU/Europa og omdirigere den til Rusland, som har masser af plads til at rumme store dele af befolkningen fra såvel Mellem Østen, den Arabiske halvø, som det afrikanske kontinent. Ernorme arealer i Rusland er i dag stort set mennesketomme.

Putins ambitioner kan på det punkt vise sig at være af stor værdi for os i vesten i EU, som dermed kan undgå millioner og atter millioner af fremtidige klimaflygtninge og med god samvittighed henvise dem til deres venner i Rusland.

Der er som bekendt ikke noget, som er så skidt, så det ikke er godt for noget.