Leder

Perverteret konservatisme

Udland
30. august 2010

Den højrepopulistiske Teaparty-bevægelse i USA vokser fortsat og kan ende med at få endog betydelig indflydelse i Washington. Bevægelsen siger selv, at dens oprør først og fremmest handler om at stække den føderale regerings stigende indflydelse. Heraf følger f.eks. en indædt modstand mod sundhedsreformen, skepsis mod en række sociale ydelser, mod regulering af områder som energi, miljø og uddannelse kombineret med en udelt stolt patriotisme og en tro på, at USA er et udvalgt land med en mission i verden om at udbrede demokrati og økonomisk frihed.

I praksis er det anderledes. Teaparty-bevægelsen er en stort set udelukkende hvid, ældre, middelklassebevægelse med en latent racisme i rækkerne. En racisme, der benægtes, men som ikke desto mindre konstant næres, når ledende koryfæer i bevægelsen som Sarah Palin og Glenn Beck f.eks. tilkendegiver, at det er helt i orden at kalde sorte for 'niggers', at præsident Obama nærer »et dybt had til hvide«, eller at han burde »skrubbe hjem til Kenya«, som Tom Tancredo, Colorados kandidat til guvernørposten sagde forleden.

Bevægelsen er også rørende enig med sig selv i, at muslimer er noget, fanden har skabt, og at kampen for at »få Amerika tilbage«, der var et af hovedslagordene ved Glenn Becks store rally i Washington DC i denne weekend handler om at få (den kristne) Gud til atter at velsigne USA. Både muslimer og latinoer ses som et fremmedelement i USA, en potentiel femte kolonne.

Alt dette er meget langt væk fra det republikanske partis konservative fædre. Fra Edmund Burkes og Abraham Lincolns konservative løfte om en stærk stat, der værner om de svageste og giver det enkelte individ frihed over Ronald Reagans accept af New Deal til Barry Goldwaters fokus på vækst og national stolthed. Det at skabe had og mistænksomhed mellem racer er fremmed for både klassiske konservative ideer og det grundlæggende amerikanske ideal om et multikulturel land.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her