Leder

Ung, hip, offer og stærkt højrenational

1. december 2016

Den europæiske identitet, selvbestemmelsen og den verden, som vi kender, er ved at gå under i en sump af islamisk dominans, og vi skal forhindre, at det sker.

Sådan lyder den korte version af den nye, unge højrebevægelse De Identitæres apokalyptiske budskab, som man skulle tro ville være svært at bygge en hel bevægelse op omkring.

Terroranslagene i Paris, Bruxelles og Lyon har dog hældt benzin på bålet. For De Identitære og beslægtede højrebevægelser er der ingen muslimer, som passer ind i morgendagens Europa.

Bevægelsens aflæggere i Frankrig og Belgien besætter moskeer, mens de østrigske aktivister fornylig murede indgangen til hos partiet De Grønnes hovedkvarter i Wien. Og de fingerede en muslimsk stening af en kristen, da de med megafon og bannere væltede ind på et østrigsk universitet til en forelæsning om integration. Som de kalder for en stor løgn. Integration er slet ikke indsatsen værd.

Læs også: ’Man har efterladt folk nede i kælderen, hvor deres had langsomt er gæret’

De Identitære er en urban, konservativ, national vækkelsesbevægelse, der er ved at bryde igennem fra undergrunden. De medieegnede aktioner eksponeres gennem de sociale medier med fremmedangsten som indpisker og det patriotiske, nationale sindelag som guleroden. Budskaberne basuneres videre ud til den brede offentlighed ved disse iscenesatte politiske aktioner – a la Greenpeace.

Selve begrebet ’de identitære’ stammer fra fiktionen, idet den franske forfatter Michel Houellebecq i romanen Underkastelsen anvendte begrebet ’de identitære’ om en gruppe af oprørere, der ikke ville underlægge sig en religiøs vækkelsesbevægelse, som en fiktiv muslimsk præsident i Frankrig med sin valgsejr havde kickstartet i året 2022.

Denne undergangsvision er dog netop fiktiv, idet det kræver en total afkobling fra virkeligheden, hvis over 500 millioner europæere i ramme alvor skal være angste for, at de i 2050 bliver en kristen minoritet i et Europa. I dag er der knap 20 millioner muslimer i Europa, og ifølge demografer vil det i 2050 blive til lige under ti procent af den samlede befolkning.

Læs også: Østrigs præsidentkandidat: EU kan ikke inkludere ikkevestlige værdier

Alligevel skal disse skrækscenarier levere argumenterne for at lukke grænserne. Dét projekt går jo raskt fremad med Ungarn og Makedonien som en del af en europæisk avantgarde. På den led er der ikke langt fra mainstreamen til De Identitæres budskaber.

Og hvad er så nyt på denne del af højrefløjen? På den højreekstreme scene har Det Tredje Riges racetænkning med arierne som overmennesker cirkuleret flittigt. Den afskyede religion er jødedommen. Hos De Identitære er jøderne byttet ud med muslimer og islamister, og der tales i stedet om kultur og oprindelse.

Hos De Identitære er jøderne byttet ud med muslimer og islamister, og der tales i stedet om kultur og oprindelse. Urbefolkningerne har, fordi de kom først i Europa, førsteretten til at definere, hvad der skal ske med indtrængerne, altså muslimerne. Lader de sig ikke assimilere, skal de udvises.

Indholdsmæssigt er det derfor af samme skuffe som fascisternes tænkning. Men stilen er anderledes. De Identitære er ikke et nedslidt, belastet begreb. Aktionerne giver dem kant, deltagerne er unge, urbane og hippe, mens retorikken ikke må minde om nazismens.

Denne nye bevægelse distancerer sig netop fra nazi-retorikken for at sende et moderne budskab om, at man er frigjort og løsrevet fra denne mørkeste del af den nye europæiske historie.

Læs også: I de højrenationale højborge tales der lige ud af posen

Symbolerne fra fiktionens verden og de sociale mediers sloganformer gør det nemt at sprede budskabet. Selv om muslimerne er fjenderne, vil man jo nødig kaldes for en simpel racist. Man er snarere offer. 

De politiske modstandere er derfor de egentlige skurke, altså 68’erne i form af De Grønne, som er den rødeste klud i hovedet på en identitær. Fordi de tilskrives ideen om det multikulturelle. 

Samtidig arbejder bevægelsen for et EU-frit ’nationernes Europa’, som også UKIP, Front National og Frihedspartiet i Østrig abonnerer på som et ideal.

I delstaten Burgenland, den østrigske præsidentkandidat Norbert Hofers hjemstavn, er der et massivt overlap mellem Frihedspartiets ungdom og De Identitære. Vinder Norbert Hofer den kommende søndags præsidentvalg, træder De Identitæres tænkning med ind i de øverste magtcirkler. Ligesom med Alternativ-Right-bevægelsen i USA er afstanden mellem undergrund og politisk mainstream kort. Alt for kort.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Philip B. Johnsen
  • Christian Mondrup
Niels Duus Nielsen, Philip B. Johnsen og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer