Leder

Syriens våbenhvile underskrevet – bare ikke af parterne i Syrien

Mohammed Alloush, der er leder af den syriske oppositions delegation i Astana taler med medierne ved konferencen, hvor Rusland, Iran og Tyrkiet underskrev en våbenhvile for Syrien.

Mohammed Alloush, der er leder af den syriske oppositions delegation i Astana taler med medierne ved konferencen, hvor Rusland, Iran og Tyrkiet underskrev en våbenhvile for Syrien.

Sergei Grits

Udland
26. januar 2017

Rusland, Iran og Tyrkiet er blevet enige om en landsdækkende våbenhvile i Syrien. Det skete på en to dages fredskonference i den kasakhstanske hovedstad Astana, hvor repræsentanter for det syriske regime og flere oprørsgrupper deltog.

Våbenhvilen har tændt et svagt håb om en afslutning på den seks år lange borgerkrig, men det er desværre et meget spinkelt håb. Konferencen i Astana var nemlig alt andet end vellykket. Dels nægtede de krigende parter at tale sammen, de vigtigste spørgsmål om politiske reformer og Assad-regimets fremtid blev ikke diskuteret, og derudover afviste parterne at underskrive våbenhvilen.

Det eneste, de kunne enes om, var at mødes igen den 8. februar i Genève.

For den krigstrætte syriske befolkning er en national våbenhvile selvfølgelig en stor lise, men spørgsmålet er, hvor meget den er værd. Det syriske regime erklærede allerede i Astana, at flere oppositionskontrollerede områder uden for Damaskus fortsat vil blive angrebet.

Og det samme gælder områder, hvor regimet hævder, at den islamistiske oprørsgruppe Jabhat Fatah esh-Sham befinder sig. Alene det hul i aftalen giver regimet store muligheder for at fortsætte sin offensiv.

Derudover kan det undergrave alle aftaler, at Jabhat som en af de største oprørsgrupper hverken er  inviteret med til forhandlingsbordet eller omfattet af våbenhvilen.

Der er næppe megen tvivl om, at det syriske regime vil bruge våbenhvilen til at svække oppositionen så meget som muligt, før forhandlingsbordet en dag fanger. De seneste uger har regimet fortsat belejringen af diverse oprørslommer og én for én presset lokale kommandanter til overgivelse. Den strategi vil givetvis fortsætte.

Foreløbig må man imidlertid glæde sig over, at forhandlingerne i det mindste fortsætter – og at fredsprocessen rykker tilbage til Genève under FN’s hat, hvor den retteligt hører til.

Som det hele tiden har været tilfældet, ligger nøglen til fred i Moskva. Der er derfor ingen tvivl om, at Rusland stadig vil spille en hovedrolle ved forhandlingerne. Men man kan jo håbe, at Putin efter nu at have demonstreret sin magt, vil være mere interesseret i sponsere en aftale, der også tager hensyn til det sunnimuslimske flertal i Syrien og dermed forbedrer Ruslands forhold til resten af Mellemøsten.

For uden en aftale, der tvinger et af verdens mest grusomme regimer fra magten, vil en fredsaftale aldrig holde, og verdens største flygtningeproblem aldrig blive løst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Bækgaard

Gold da kæft en succes den forhandling var. De eneste parter der kunne skride fra konflikten med det samme, hvis de ville, var de eneste der skrev under.
Det siger jo alt om Assad som arvede diktaturet.

John T. Jensen

Information om Syrien: "Uden en aftale, der tvinger et af verdens mest grusomme regimer fra magten, vil en syrisk fredsaftale aldrig holde".

"Et af verdens mest grusomme regimer". Dét stod der virkeligt. Om et Syrien - der uanset, at det ikke lever op til Informations idealer om et borgerligt, vesteuropæisk demokrati, trods alt er det mest sekulære styre i Mellemøsten, hvor der tilmed er parlamentsvalg hvert fjerde år, hvor forskellige partier er tilladt. Bevares. Det er heller ikke perfekt i min verden, men dog uendeligt langt bedre og mere demokratisk end de fleste andre lande i regionen.

Nu er vi sikkert nogle stykker, der er spændt på, hvornår Information mener, at USA og en koalition af villige skal gå ind og føre angrebskrig mod Saudi Arabien, Qatar, Kuwait og andre stater i regionen, hvor der er "grusomme regimer".

Eller de er måske ikke så "grusomme"??

Peter Jensen, Jimmy Due, Hans Aagaard, Anders Graae, Brian Nocis Jensen, Erik Mikkelsen, Jesper Nielsen, Søren Roepstorff og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
John T. Jensen

Hele Informations præmis om, at regimet i Syren skal væk, er også absurd med absurd på.

Et tænkt eksempel: Jeg hader også Lars Løkke og hans neoliberalistiske regime - med alle dets nedskæringer og dets forfølgelse af arbejderklassen og de unge i al almindelighed og de svageste i samfundet i særdeleshed, samtidigt med at de rigeste forkæles med skattelettelser og dyrere luksusbiler.

Jeg starter et oprør. I forvejen har vi gemt masser af våben i kirker i hele landet. Vi betaler nogle dygtige snigskytter for at skabe uro og forvirring ved de første massedemonstrationer mod Løkke, og går så i krig mod Løkke med våben og militærtræning beredvilligt stillet til rådighed af Tyskland, Belgien og Schweiz. Masser af lejesoldater fra ikke bare de tre lande, men også mange andre, kommer til Danmark og deltager i oprøret. Vi hyrer de bedste reklamebureau-folk til at lave propaganda for vores sag og dæmoniserer Løkke i massemedierne.

Jeg gider ikke fortsætte historien.

Men enhver der er ved sine fulde fem, burde kunne gennemskue, at det ikke er det syriske folk der er gået i krig mod Assad. Naturligvis findes der en opposition mod Assad i Syrien, men den er fredelig og ønsker ikke borgerkrig og ønsker ikke at dræbe andre syrere. De voldelige elementer der igennem krig og terror forsøger at destabilisere situationen i Syrien er købt og betalt af USA, Saudi Arabien, Qatar og Tyrkiet.

Lad nu det syriske folk selv afgøre, hvem der skal lede deres land. Lad dem selv afgøre deres fremtid. Det skal i hvert fald ikke afgøres udefra, hvad enten indblandingen kommer fra USA, Saudi Arabien, Qatar, Tyrkiet, tilrejsende jihadister .. eller fra dagbladet Information.

Peter Jensen, Kenneth Hansen, Jan Kønig, Hans Aagaard, Søren Roepstorff, Brian Nocis Jensen, Niels Duus Nielsen, t. helleskov, Bodil Waldstrøm og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

John, glem nu ikke at omdele masser af hvide hjælme til reklamefolkene. Man skal jo helst kunne genkende dem på de film de selv tager.

Erik Mikkelsen

John T. Jensen 19:54
Denne leder er meget tankevækkendede, !!
På facebook 22 jan. har Pieerre Le Corf lagt sine oplevelse omkring Aleppo ud.
Brevet er stillet i et åbent brev til Francois Hollande.
Det er ganske enkelt for meget at Kristene skal nedslagtes i Syrien.
Thomas Bindesbøl = forræder af sproget

Thomas H. Pedersen

John T. Jensen:

Og hvad vil USA og de andre arabiske lande få ud af at destabilisere situationen i Syrien?. USA havde jo lige trukket sig ud af Irak og det er ikke med glæde at de er tilbage...

Vi lod Irak og Syrien være og i det kølvand opstod IS og en kæmpe flygtningestrøm.

Assad gjorde selv krigen værre ved at lukke kendte Islamister ud da de kunne ødelægge det syriske folks kamp imod ham... jeg tror han fortryder det nu..

Erik Mikkelsen

Efter stormen på Aleppo i 2012 blev adskillige syriske soldater
henrettet med nakkeskud - de samme mennesker har nu fået
lov til at forlade byen i busser !
Fuck Al- Zinki

HANDS OF SYRIA