Leder

Ugenkendeligt demokrati

Udland
3. marts 2017

Det var et af Brexit-fortalernes hovedargumenter i valgkampen, at Storbritannien ved at melde sig ud af EU ville få sin suverænitet tilbage. Igen skulle landets love vedtages af folkevalgte politikere i Westminster frem for af bureaukrater i Bruxelles.

Nu sidder selvsamme Brexit-fortalere tungt på de vigtigste poster i den britiske regering, og det, der siden fulgte, er derfor mildest talt bizart.

Først forsøgte de at bruge et såkaldt royalt dekret til at nægte de folkevalgte en stemme om aktiveringen af forhandlingerne med EU. De ankede sågar landsrettens dom – der kaldte det forfatningsstridigt – og tabte ikke overraskende igen ved Højesteret.

Nu er den så gal igen. Denne gang er det Overhuset, der har vovet at bruge dets ret til at foreslå ændringer i Artikel 50-loven. Et flertal på hele 102 medlemmer ønsker, at regeringen unilateralt garanterer alle EU-borgeres ret til at blive boende efter Brexit.

At Overhusets ændringsforslag reelt ikke er mere end netop et forslag, idet Underhuset blot kan stemme det ned igen, har ikke holdt Leave-siden tilbage i deres fordømmelser.

»Folkets fjende« og »forrædere«, som »forsøger at ødelægge vores Brexit«, var nogle af de beskrivelser, disse påståede demokrater tweetede om ’the Lords’.

De blev bakket massivt op af Brexit-medierne. The Sun kaldte Overhusets afstemning for »foragtelig«. Daily Mail kaldte det et »lusket plot for at bremse demokratiet«.

Dette er de samme konservative kræfter, der tidligere har beskrevet Overhuset som et uvurderligt bidrag til det britiske demokratiske system.

Det ikkefolkevalgte Overhus kan unægteligt kritiseres for mange ting, men at det gør sit arbejde – gransker lovenes kvalitet og foreslår ændringer, når det finder mangler – er ikke en af dem. Dette job har aldrig været vigtigere end nu, hvor der eksisterer den utrolige situation, at et flertal i Underhuset – efter pålæg fra deres partiledere – har stemt stik imod deres egen overbevisning og uændret godkendt loven, på trods af at de mener, det vil være dybt skadeligt for landet at forlade EU.

Dette vil sandsynligvis ske igen, når Artikel 50-loven sendes tilbage fra Over- til Underhuset.

At Overhuset har sat sig ud over de valgtaktiske hensyn, der dominerer Underhuset, og foreslår rimelige ændringer, er i øjeblikket noget nær det eneste, der gør det britiske demokrati genkendeligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her