Leder

Kinas miljøvagthund har lænke på

Udland
25. april 2017

Forurening er et omfattende problem i Kina. Så omfattende, at de kinesiske myndigheder ikke længere ser sig i stand til at løse problemet selv.

Sådan lød det fredag fra en embedsmand i det kinesiske miljøministerium, efter at miljøaktivister fra Chongqing Two River Volunteer Development Centre fandt to sivebrønde fyldt med farligt industriaffald, der trods ordre fra miljøministeriet ikke var blevet renset.   

Kinas miljøministerium anerkender, at indsatsen fra ngo’er og medier kan bidrage med faglig viden og støtte til retssager, der har offentlighedens interesse:

»Vi er ekstremt åbne for alle ngo’er, offentligheden og medier, der hjælper med at føre tilsyn, så vi kan forbedre vores miljø,« sagde miljøministeriets talsmand Tian Weiyong på en pressekonference, hvor udenlandske medier som noget nyt også var inviteret med. Det skriver Reuters.

Forureningen kommer i dette tilfælde officielt fra en murstensfabrik og en gødningsfabrik, hvor de lokale myndigheder allerede tilbage i 2013 gennemførte arrestationer, fordi økonomiske hensyn havde fået lov til at overtrumfe hensynet til miljøet. Det fik dengang miljøministeriet til at beordre, at de to store byer i området Langfang og Tianjin rensede 18 sivebrønde, der var fyldt med kemiaffald.

Det skete bare ikke. Derfor kunne en ngo afsløre, at kemiaffald fire år senere fortsat sivede ned i grundvandet fra mindst to brønde. Og det er ikke det eneste sted, hvor kemiaffald forpester både landbrugsjord og floder. Mere end 80 procent af det grundvand, der bruges i landbruget på fabrikker eller i husholdningerne, er så forurenet, at det hverken bør drikkes eller fyldes i badekaret, viser en rapport fra Kinas ministerium for vandressourcer.

De fleste store byer bruger vand, der pumpes op fra vandreservoirer, der ligger endnu dybere, men mindre byer og landsbyer forsynes fortsat med drikkevand af den type, der blev testet i forbindelse med rapporten. Det er et alvorligt problem.

I årevis har den kinesiske regering erkendt, at Kinas vandforsyning er truet af overforbrug og forurening fra industrien. I 2011 lavede Kinas Ministerium for Miljøbeskyttelse en plan for, hvordan Kina kan komme forurening af landets vandressourcer til livs før 2020. Gennem oplysningskampagner i kinesiske medier skulle der sættes offentlig fokus på farerne ved forurenet grundvand og nødvendigheden af miljøbeskyttelse.

Samarbejde med medier og civilorganisationer var dog ikke nævnt som en mulighed for at styrke overvågningen af Kinas drikkevand, men havde alene oplysende karakter. Alligevel har journalister og ngo’er i en årrække bidraget med undersøgende reportager og ekspertviden. Deres indsats på miljøområdet har været en gråzone, som den kinesiske stat har accepteret, så længe den ikke blev sat i forbindelse med en grundlæggende samfundskritik, der kunne true Kinas Kommunistiske Parti. 

Det er derfor et skridt i den rigtige retning, at miljøministeriet nu officielt anerkender, at både ngo’ers ekspertise og journalisters undersøgende journalistik kan bidrage positivt til at komme forureningen til livs.

Men ønsket om en vagthund for miljøet bliver fremsat i en tid, hvor Kina med opstramning af lovgivning for udenlandske ngo’er samt politisk censur har søgt at give både civilorganisationer og medier lænke på. Det betyder, at selv om ngo’er og journalister får frit lejde på miljøområdet, så kan de ikke frit undersøge problemerne til bunds.

I deres undersøgelser og reportager kan de støde på mere grundlæggende problemer i det administrative system, embedsmisbrug eller korruption, hvor lemfældig omgang med naturen er smurt ind i både politiske og økonomiske interesser.

Konsekvensen bliver, at de kan være tvunget til at nøjes med kun at dække problemet overfladisk og inden for de rammer, som det autoritære styre sætter.

Hvis Kina ønsker en vagthund for miljøet, må man derfor håbe, at miljøministeriets udstrakte hånd kan tjene som inspiration for andre dele af det politiske system, hvor sollyset endnu ikke har fået lov til at trænge ind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her