Leder

Krigen mod IS er kun begyndelsen på en løsning

LEDER
De irakiske sikkerhedsstyrker kæmper lige nu for at generobre de sidste dele af Mosul fra Islamisk Stat.

De irakiske sikkerhedsstyrker kæmper lige nu for at generobre de sidste dele af Mosul fra Islamisk Stat.

Bram Janssen

Udland
18. maj 2017

Krigen mod Islamisk Stat er på vej ind i sin afsluttende fase, både i Irak og Syrien. Selv om de irakiske sikkerhedsstyrker lige nu er kørt fast i Mosul, kan det næppe vare længe, før byen er endeligt befriet. Og i Syrien gør koalitionen klar til det store angreb på Raqqa, som endegyldigt vil få det såkaldte kalifat til at kollapse.

Erobringen af Raqqa vil være kulminationen på tre års krig mod Islamisk Stat, der er blevet udkæmpet i Irak, Syrien, Libyen og Afghanistan.

Allerede nu er det uafvendeligt, at IS, som vi kender det, vil ophøre med at eksistere inden for overskuelig fremtid. Men det er en sejr, som har en pris.

Først og fremmest har krigen kostet dyrt for de irakiske, syriske, libyske og afghanske civilbefolkninger. Men krigen har også andre kedelige konsekvenser, bl.a. i Syrien, hvor koalitionen i praksis befinder sig på samme side af hegnet som Rusland og Bashar al-Assads regime, der er ansvarlig for nogle af vor tids største krigsforbrydelser.

I de fleste vestlige hovedstæder betragtes alliancen som et nødvendigt overgangsonde, der kan ophæves, så snart IS er besejret. Men der er ingen tvivl om, at det nuværende fokus på IS passer som fod i hose ind i det strategiske spil, Assad har designet.

Så længe det internationale samfund er optaget af at eliminere Abu Bakr al-Bagdadi og hans jihadister, har Assad i praksis frie hænder til at fortsætte nedslagtningen af al civil og militær modstand mod sit regime.  

Næsten samme effekt har krigen mod IS haft i Afghanistan, hvor USA’s ensidige fokus på at forhindre Islamisk Stat i at få fodfæste, har givet Taleban endnu en chance for at reorganisere sig og erobre store landområder. 

Senest har bestræbelserne på at få afsluttet krigen mod IS fået USA til at satse kraftigt på de syriske kurdere, hvilket især Tyrkiet er meget utilfreds med. Endnu et overgangsonde, synes USA at mene, al den stund at kurdernes milits YPG synes at være den eneste militære styrke i Syrien, som reelt er i stand til at befri Raqqa.

Problemet er bare, at YPG har et meget tæt samarbejde med søsterorganisationen Kurdistans Arbejderparti PKK, der kæmper for kurdisk løsrivelse fra Tyrkiet og står på både EU’s og USA’s terrorlister.

I første omgang har Tyrkiet tilsyneladende affundet sig med USA’s kurdiske alliance, men på sigt er amerikansk støtte og bevæbning af en organisation, der indirekte fører krig mod et andet NATO-land, en alvorlig trussel mod samarbejdet i verdens vigtigste militære alliance.

Selv om krigen mod IS har en lang række utilsigtede konsekvenser, kan der imidlertid ikke være tvivl om, at det er en nødvendig krig.

Nu, hvor Islamisk Stat er reduceret til en forhutlet flok hjernevaskede jihadister, der kæmper for at overleve, har mange måske allerede glemt, hvor magtfuld bevægelsen var for blot tre år siden.

Glemt, hvordan IS pludselig erobrede kontrollen med et område på størrelse med Frankrig, herunder flere storbyer, og med uhyggelig effektivitet opnåede kontrol over store olieforekomster, tunge våben og milliarder af dollars.

Glemt, hvordan Islamisk Stats propagandaarme rakte langt ind i drengeværelser over hele kloden og tiltrak titusinder af frustrerede indvandrerunge med sine løfter om et islamistisk tusindårsrige.

Og glemt, hvordan alle religiøse, politiske og etniske »afvigere« blev halshugget eller taget som slaver.

Selv om krigen mod IS har været dyr, økonomisk, politisk og menneskeligt, er det svært at få øje på et alternativ. Hvordan ville verden ikke se ud, hvis en totalitær terrorbevægelse med ambitioner om at underlægge sig hele verden, fik frit spil?

Lige så vigtig og uundgåelig, krigen mod IS er, lige så vigtigt er det imidlertid, at den ikke kommer til at overskygge alle andre hensyn. For den løser intet i sig selv.  

Seksten år efter invasionen i Afghanistan, fjorten år efter Irak og seks år efter Libyen må det da stå klart, at krige kan være nødvendige.

Men kun et stabilt samfundssystem uden undertrykkelse, magtmisbrug, korruption og nepotisme kan vinde freden. Derfor er det afgørende, at det internationale samfund støtter alle demokratiske kræfter, i Syrien, Irak, Libyen og Afghanistan.

Både nu, mens krigen mod Islamisk Stat foregår, og ikke mindst, når den en dag er forbi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

"Seksten år efter invasionen i Afghanistan, fjorten år efter Irak og seks år efter Libyen må det da stå klart, at krige kan være nødvendige."

Øhh NEJ!
Det står overhovedet ikke klart at krige er NØDVENDIGE!!!
Fred er en forudsætning for udvikling, og ingen folkeslag har glæde af krig.

Afghanistan har været i krig siden 1960érne, eller i det mindste 1970`erne - hvad har det nyttet/ændret?

Ufatteligt at man i 2017 kan skrive at krig nytter!
Og så i modstands--avisen Information. FØJ

Hans Aagaard, Martin Rytzel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@John Christensen

Ja, jeg var også ved at få morgenkrydderen i den gale hals, da jeg læste Charlotte Aagaards leder.

Jeg er lidt betuttet over, at være havnet på samme standpunkt som dig, but there it is -
Charlotte Aagaard & Information er blevet momentant vanvittige.

Martin Rytzel

Efter min bedste vurdering har Charlotte Aagaard altid - det vil sige lige i samtlige 25+ år jeg har været læser/abonnent på information - repræsenteret et komplet ignorant og arrogant, selvhævdende og -tilfreds, vestligt verdenssyn.
Min mest ærlige reaktion på hendes artikler er ofte noget med 'er du på stoffer?' eller 'har du slået hovedet?' - fordi hun nærmest konsekvent laver infantile defekte analyser og benytter et sprog der afslører en fundamental forudindtaget partiskhed.
For et par uger siden skulle det angiveligt være et held(sic) for Afghanerne at USA og koalitionen af villige fortsat er parate til at bruge tid og penge på at føre krig i deres land.
I dag kan krige, selv når de ikke udspringer af et akut behov for forsvar mod en aggressor, være nødvendige.
Og jeg bliver nød til at spørge igen: Er du på stoffer Charlotte ?

Man tror det er er løgn (eller sygt forsøg på at være ironisk), når Charlotte Aagaard skriver:
- Seksten år efter invasionen i Afghanistan, fjorten år efter Irak og seks år efter Libyen må det da stå klart, at krige kan være nødvendige.

Ja, de nævnte krige har været nødvendige, hvis man ønsker umenneskelige lidelser, flygtningestrømme og radikaliserede, islamistiske bevægelser.

Casper Fryd Rækjær

Lederen er et eksempel på den catch 22, Vesten befinder sig i: De "nødvendige krige" er medvirkende årsag til de problemer, vi forsøger at rydde af vejen med krigene. Men det er ikke kun ideen om "krigens nødvendighed", der stikker af for lederskribenten. Det er også en temmelig tvivlsom analyse, at Islamisk Stat skulle være besejret, når (hvis) Mosul og Raqqa falder. Bevægelsen har gennem længere tid redefineret sig selv geografisk. IS har også stadig et solidt, ideologisk tag i nogle befolkningsgrupper; ikke kun i Irak og Syrien, men også andre steder i regionen og verden.

Den ledsagende artikel "Trump bevæbner de syriske kurdere og optrapper krigen mod Islamisk Stat" er også skrevet af Charlotte Aagaard, og den tager afsæt i præcis samme analyse. Måske skulle Information overveje at få en journalist med et andet syn på tingene til at supplere dækningen af konflikterne i MENA and beyond?

Sagen er mere kompliceret. For især krige og uroligheder i Mellemøsten og Afrika har skabt en enorm mængde børn helt uden voksne, der er alene på flugt. Faktisk så mange, at der er betydeligt flere end i 2010. Og iflg. Red Barnet og Røde Kors har rigtig mange af disse børn faktisk ingen voksne mere.

Men da disse lande var koloni-lande under Imperiet havde man sammenlagt dem på en helt ukritisk måde i forhold til disse landes mange fine etniske balancer, der var blevet skabt, og filet til, gennem årtusinde. Og denne ukritiske måde vedblev man med, da Imperiet "frigav" landene, hvilket skabte mange spændinger.

Men omkring Afghanistan blev det først rigtig galt, da Sovjetunionen forsøgte at opnå både nære allierede og store udvidede territoriale områder. Og siden har der været store problemer i dette gigantiske område. Og problemerne i det nærmeste Mellemøsten, Iraq og Libanon er jo ganske velkendte, for her har Danmark været fremme i første række.

Men det virker faktisk som om, at man nu forsøger at opretholde krigstilstande, blot for våbentræningens og afprøvning af våbensystemernes skyld. Og samtidig har politikerne befolkningernes accept for at opretholde en stor og omkostningsrig hær med tilhørende militærindustri.

For sagen er jo ganske enkelt. For hvis de krigsførende vestlige lande havde anvendt lige så mange pengemidler og andre ressourcer på at skabe fred, og på at opbygge civilsamfundet, ville disse samfund være blomstyrende velfærdssamfund på meget højt niveau. Og så ville man have gode samarbejdspartnere, der ville være med til at efterspørge vestlige eksportgoder for reelle pengemidler.

Rasmus Knus

Vejen til fred i Afghanistan.

Træk alle de udenlandske soldater ud af landdistrikterne og stop med at føre krig der. Det er formålsløst, sålænge det ikke understøtter en pålidelig politisk løsning for landet.
Ikke flere night raids, krig fra luften, ALP etc. det virker ikke. Man skal bare lade dem være i fred.

Casper Fryd Rækjær

@Jan Henrik Wegener: Jeg ved ikke, hvad det er i min kommentar, der er vanskeligt at godtage. Lad mig starte bagfra. Vi kan groft sagt tale om to opfattelser af kampen mod Islamisk Stat. Den ene retning mener, at vi kan knække bevægelsen ved at slå primære ledere ihjel og tilbage erobre centrale byer som Mosul og Raqqa. Kampen mod IS kan vindes militært, og herefter venter genopbygningen. Den retning hælder Aagaard tilsyneladende til.

Den anden retning ser Islamisk Stat som en ide eller tendens, i første omgang i Mellemøsten men som siden har bredt sig til andre dele af verden. Bevægelsen udspringer af en ophobning af utilfredshed blandt grupper af især sunnimuslimer, suppleret med interne magtkampe blandt udvidede slægter og stammer, og bevægelsen næres desuden af Vestens tilbagevendende krigsførelse i MENA (og Afghanistan). Den ophobede utilfredshed forsvinder ikke, fordi vi fjerne nogle ledere eller erobrer nogle byer - bevægelsens grundlag og dermed opbakning er mange steder intakt. Og Vestens krig er med til at manifestere denne opbakning.

Det er den anden retning, jeg selv hælder til. Mange vil kalde (og har kaldt) den naiv. For vi kan jo ikke bare lade Islamisk Stat hærge og terrorisere. Det er jeg helt enig i. Derfor skal der skrappe midler til. I min optik skal der boots on the ground - i form af massiv tilstedeværelse af FN-styrker. Da der ingen fred er at bevare, så må styrken blive fredsskabende. Det er ikke en nem opgave, og da slet ikke gennem et temmelig handlingslammet FN. Men det er de eneste udefrakommende med våben, der vil kunne accepteres i regionen - så længe mandatet er neutralt ("skab fred og ro, så der kan komme samtaler i gang").

Aagaards artikler tager ofte udgangspunkt i Vestens fortælling om de nødvendige krige i MENA. Jeg efterlyser blot, at man får én til at skrive nogle artikler, der ser tingene i et andet lys.

Jan Henrik Wegener

Casper Fryd Redkjær: Jeg indrømmer at jeg ikke har patentløsningen. Min kommentar gik dog især på Gert Romme, som tilsyneladende mener at det bare er at betale en masse penge. Så er det man kan spørge hvorfor de ikke helt få penge, der allerede er strømmet til en del lande allerede har hjulpet noget mere.

Torben Lindegaard

@Casper Fryd Rækjær

Fredsskabende FN-styrker til Afghanistan....................det er den sikre opskrift på en katastrofe.

FN kan overhovedet ikke stille noget op med så komplekst problem som Afghanistan - alt vil sande til i veto'er, og de arme soldater, der stilles under FN kommando, vil være ilde stedt og uden mulighed for at udføre deres mission.

Casper Fryd Rækjær

@jan henrik wegener: Ok. Jeg tvivler også på, at penge alene kan gøre forskellen. Men der skal gøres noget ved fattigdom, arbejdsløshed og (for stor) ulighed i de berørte regioner.

@Torben Lindegaard: Indrømmet, jeg har ikke Afghanistan i tankerne, når jeg taler FN-styrker. I hvert fald ikke som en generel løsning. Der er tale om så mange forskellige konflikter, fordelt lokalt i hele landet, at det kræver mange forskellige indsatser at få løst op for situationen. Til sammenligning er konflikterne i Syrien nærmest simple. Men det må folk med bedre forstand end jeg gøre rede for. Én ting er jeg dog ret overbevist om: MOAB er ikke løsningen..

Jan Henrik Wegener

Naturligvis skal der gøres en masse ved problemer der såvel som andre steder på jorden. Men hvem er i en position til det? De første til at gøre noget, kunne man jo tænke var de nærmeste. Altså beboerne selv, eller dem af dem der har noget at skulle have sagt. Der har jo i en længere periode været lokale suveræne stater.