Leder

Fremad i sneglefart

Udland
21. oktober 2017

»Ikke godt nok.«

Sådan lød som ventet beskeden fra de 27 europæiske stats- og regeringschefer, da de ved fredagens EU-topmøde blev enige om, at Storbritannien ikke har leveret nok i skilsmisseforhandlingerne til, at snakken om det fremtidige forhold efter Brexit kan begynde.

Mens EU27 anerkender, at der er gjort gode fremskridt i forhandlingerne – særligt om EU-borgernes rettigheder – lyder konklusionen om de finansielle forpligtelser, som briterne har påtaget sig under deres medlemsskab, at de stadig mangler et »fast og konkret tilsagn fra Storbritannien om at indfri alle disse forpligtelser«.

Landene vil især have briterne til at forklare, hvad de selv anser for en forpligtelse, og hvor meget de mener, at den enkelte forpligtelse er værd.

Konklusionen var ventet, men det gjorde ikke frustrationen mindre i det britiske. Her mener man, at premierminister Theresa May i sin Firenze-tale er gået så langt, som hun kan politisk set, ved at love at betale for landets finansielle forpligtelser.

Pengespørgsmål er – mener briterne – altid det sidste, der afgøres i en forhandling, og desuden kan der først sættes et tal på den samlede regning, når det står klart, hvilke områder briterne i fremtiden vil deltage i.

Denne tilgang til forhandlingerne er imidlertid fundamental anderledes end EU’s tilgang. EU-landene mener, at fortid og fremtid er to forskellige ting, og påpeger, at der er tale om to forskellige traktater. De ønsker derfor ikke at tale om det fremtidige forhold, før det er afklaret, om briterne vil betale de penge, de skylder i henhold til den nuværende traktat.

I bund og grund handler det om tillid, og gårsdagens melding fra EU27 er, at de ikke stoler på en britisk regering, hvor en svag premierminister lover én ting, mens hendes udenrigsminister siger noget andet.

Dog indvilligede EU27 i at begynde den indbyrdes diskussion om, hvad dets forhandlingsmandat for næste fase – der bl.a. handler om at indgå en frihandelsaftale – skal være.

Theresa May sagde til gengæld, at landets forpligtelser nu bliver analyseret »linje for linje«.

Det ser ikke ud af meget, men det er faktisk sådan, fremskridt i forhandlingerne ser ud lige nu – et år før den planlagte deadline.

Det bedste, der kan siges om det, er, at det trods alt går fremad mod en aftale, omend i sneglefart. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her