Leder

Den Olympiske Komités besked til Rusland: Når det kommer til sport, spiller vi rent

Udland
7. december 2017

Under sloganet #noRUSSIAnoGAMES har protesten mod udelukkelsen af Rusland fra Vinter-OL i 2018 bredt sig på de sociale medier med den dobbelte betydning, at de russiske atleter bør boykotte legene, hvis ikke de får lov at repræsentere deres land, og at de russiske atleter er så vigtige for Vinter-OL, at legene ikke bliver det samme uden dem.

Mens vi kan lade det første være op til den enkelte sportsudøver, er det sidste uomtvisteligt sandt.

New York Times har oplistet 32 discipliner, hvor russerne til februar ville have gode medaljechancer til vinterlegene i Sydkorea – det er knap en tredjedel af alle discipliner, og alt andet lige vil stemningen blive noget fladere på stadion uden de russiske ishockeyhold og de russiske kunstskøjteløbere.

Problemet med den russiske protestkampagne, som også den franske skuespiller og Putin-apologet Gerard Depardieu har tilsluttet sig, er dens overtone af uretfærdig harme over det vestlige komplot, der har ramt Rusland og dets atleter.

Nogle skriver det ligeud som udenrigsministeriets talsperson Maria Zakharova på Facebook:

»De forsøger altid at nedgøre os i alt – vores livsstil, vores kultur, vores historie og nu vores sport.« Her gengivet fra The Guardian.

De skammer sig over Den Internationale Olympiske Komités (IOC) utidige sammenblanding af sport og aktuelle politiske spændinger – men pointen er i virkeligheden den modsatte:

Det er en international sportsorganisation – her IOC – der omsider har gjort sig fri af hensyntagen til, hvordan dets beslutninger kunne tolkes politisk, for i stedet at bøje sig for den overvældende dokumentation af, at den russiske stat systematisk har medvirket til doping af atleter.

En dokumentation, som IOC – og den danske kronprins – burde have taget konsekvenserne af allerede op til OL i Rio i 2016, og en dokumentation som på det seneste er blevet udbygget til at kunne fratage russiske medaljetagere deres titler fra vinter-OL i Sotji i 2014.

På samme måde ligner beskeden fra IOC til Rusland en omskrivning af et gammelt Nike-slogan: No Games, Russia, Just Sports. I kan måske slippe af sted med jeres julelege i politik – men når det kommer til sport, spiller vi rent.

Nu glæder vi os til, at også FIFA tager aktive skridt for at holde spillet rent, når Rusland næste år skal være vært for VM i fodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Emil Rotbøll

"Nu glæder vi os til, at også FIFA tager aktive skridt for at holde spillet rent, når Rusland næste år skal være vært for VM i fodbold."
citat fra artiklen

Håbet er da lysegrønt; men ....
FIFA har just indvalgt Alexey Sorokin i bestyrelsen -
extern interessevarelstagelse driver ned ad væggen.

Torben Lindegaard

@Emil Rotbøll

Vi skal vel også have med, at den ansvarlige for den det russiske dopingprogram, Vitaly Mutko, Deputy Prime Minister of Russia, stadigvæk sidder med til højbords i FIFA's Council - så forventningerne til FIFA kan ligge på et meget lille sted.

Bjarne Bisgaard Jensen

Nu er der jo så også mange mange flere penge i fodbold, så det kræver at der tages flere hensyn

Robert Ørsted-Jensen

Vi har det svært nok med traditionel korruption, men statslig nationalistiosk pis skal ud. USSR og Kine og de andre blev behandlet for lempeligt i fortiden, så godt gået. Håber det blive ved