Leder

Elon Musk og hans kosmiske eskapisme

Elon Musk og hans avancerede virksomhed er den bedst tænkelige illustration af den dobbelte rolle, teknologien spiller for mennesket i spørgsmålet om overlevelse
Udland
8. februar 2018

»Wow.« Den ellers så flittigt skrivende klimaskribent og meteorolog Eric Holthaus var som mange andre næsten ordløs af betagelse, da han i et tweet i går formidlede det vilde billede af ’Starman’, robotastronauten, der netop nu og i de næste mange millioner år ruller af sted gennem rummet, rundt om Solen og videre mod Asteroidebæltet i sin kirsebærrøde Tesla Roadster.

»Don’t Panic«, står der på sportsvognens instrumentbræt, og ud af bilens højttalere synger angiveligt David Bowie: »There’s a starman waiting in the sky. He’s told us not to blow it. Cause he knows it’s all worthwhile.«

Sportsvognen i rummet er et rent stunt fra Elon Musk, skaberen af Tesla-elbilen og af selskabet SpaceX, leverandør af genanvendelige raketter, der kan bringe kommunikations- og spionsatellitter samt andet isenkram ud i rummet for dem, der har behov og kan betale. Foreløbig har det amerikanske luftvåben og det arabiske kommunikationsselskab Arabsat bestilt plads på næste afgang.

Den røde rumbil blev sendt af sted tirsdag på toppen af Musks Falcon Heavy-raket, der med to supplerende løfteraketter er det hidtil mest kraftfulde rumfartøj fra SpaceX. Opsendelsen blev transmitteret live på nettet, hvor man på lydsiden kunne følge tilråbene fra kontrolrummet stige til noget nær kosmisk orgasme i takt med nedtællingen til det perfekte knald. Og ikke mindre var betagelsen, da man senere kunne se de to følgeraketters lige så perfekte tilbagevenden til Jorden og fuldstændig synkrone landing på Cape Canaveral, Florida.

»Vi vil have et nyt rumkapløb. Rumkapløb er spændende,« sagde Elon Musk efter opsendelsen. Hans endemål er menneskets kolonisering af Mars, Månen m.m.

»At gøre mennesket til en multiplanetær art« var titlen på et papir, Musk offentliggjorde sidste år, hvori han beskriver sine to scenarier for menneskeheden: Enten bliver vi her på Jorden og imødeser – før eller siden – vor undergang, eller også koloniserer vi rummet og bliver en multiplanetær art.

»Jeg håber, I vil være enige i, at dette er den rette vej at gå,« skrev Musk med henvisning til udvandringen fra Jorden.

Elon Musk og hans avancerede virksomhed er den bedst tænkelige illustration af den dobbelte rolle, teknologien spiller for mennesket i spørgsmålet om overlevelse. Den kirsebærrøde Tesla Roadster og de andre elbilmodeller fra Musks virksomhed er et eksempel på, hvordan hyperavanceret, intelligent teknologi kan hjælpe os med at bremse klimaændringerne. Uden elbiler, vindmøller, solceller, energispareteknologi m.m. er vi fortabt. Teknologi gør det ikke alene – grænseløs materiel vækst vil gradvist æde gevinsterne ved de grønne teknologier op – men uden teknologien er vi med sikkerhed prisgivet.

Omvendt repræsenterer Musks raketteknologi materialiseringen af den del af menneskets skabertrang, der handler om at sprænge grænser for grænsesprængningens skyld. Da præsident John F. Kennedy i 1962 præsenterede Apollo-programmet sagde han, at månerejsen skulle realiseres »fordi det er en udfordring«, og »fordi det er svært«.

Men, som vi skrev på denne plads for ni år siden: »Månerejsen er en tilskuersport (…) de eneste, det er svært for, er videnskabsmændene og teknikerne hos NASA plus en håndfuld astronauter.«

Vi andre kan blot lade os rive med af almagtsdrømmen – plus lægge skatteyderkroner til flugten fra jordforbindelsen

Elon Musk vil tjene penge på sine raketter og rumrejser. Ligesom Jeff Bezos, Amazons skaber, der har sit eget kommercielle raketselskab, Blue Origin. Man kan diskutere meget længe, om det er økonomien – for tiden kapitalismen – der er styrende for civilisationens retning, eller det er teknologiudviklingen. Er det profitmotivet eller nogles teknologiske skabertrang og -evne, der f.eks. bestemmer, at vi i dag i ethvert aspekt af tilværelsen er præget og styret af den digitale teknologi og dens netværk?

Teknologien rummer på en gang potentiale for frelse og fortabelse, afhængigt af hvilken vej samfundet – det er os – lader innovationen og pengene flyde. At bruge teknologi som Falcon Heavy-raketterne til at drømme sig væk fra de jordiske udfordringer er en flugt. At bruge teknologi som Tesla-elbilen til at bremse de klimaændringer, der kan gøre vores langsigtede tilstedeværelse på Jorden umulig, er at tage ansvar. So, please don’t blow it.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael W Pedersen

Endnu en fuser, som om vi ikke har sendt nok skrot ude i vores univers, brug dog pengene på at få renset op derude, og fri os fra denne profilering af personer der ikke støtter fællesskabet. Michael Pedersen

Skulle der have stået......hans komiske eskapisme....? I oveskriften

De fattige betaler mijøregningen, de rige sviner bare mere til gengæld. Energi der svarer til hvad hele det afrikanske kontinent kan producere, brugt på et reklamefremstød for en bil og en galning.
Jeg græmmes!