Leder

Der er håb i Zumas afgang. Men processen har været kvælende

Den afgående præsident Zuma har været en både økonomisk, social og moralsk katastrofe for Sydafrika. Der er håb i hans fjernelse. Men processen har hverken været værdig eller hensigtsmæssig for et ungt demokrati med store sociale udfordringer
Den afgående præsident Zuma har været en både økonomisk, social og moralsk katastrofe for Sydafrika. Der er håb i hans fjernelse. Men processen har hverken været værdig eller hensigtsmæssig for et ungt demokrati med store sociale udfordringer

Themba Hadebe

15. februar 2018

Sydafrika holder vejret, så det snart er helt blåt i hovedet af iltmangel. Det venter på, at præsident Jacob Zuma går af.

Det har landet gjort i måneder. Ventetiden begyndte allerede før regeringspartiet, African National Congress, ANC’s kongres i begyndelsen af december sidste år med det rungende spørgsmål: Ville Zuma blive afsat som partileder? Kongressen fyrede formand Zuma og erstattede ham med den tidligere minearbejderformand Cyril Ramaphosa.

Dernæst ventede landet spændt på, at Ramaphosa satte sin vilje igennem og selv blev landets nye præsident. Et afgørende skridt blev taget i forgårs, da partiets forretningsudvalg, National Executive Committee, NEC, bad Zuma om at træde tilbage.

I går bad han dem ryge og rejse. Mens disse linjer skrives, venter landet spændt på hans næste skridt. Dernæst vil man vente på, hvad NEC så gør. Og så videre.

Opdateret: Efter deadline har Zuma meldt ud, at han trækker sig som præsident:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu