Leder

Der skal nok (desværre) flere skoleskyderier til, før Trump vågner op

Skolemassakren i Florida i sidste uge har haft nogle voldsomme efterdønninger i pressen og på sociale medier. Overlevende gymnasieelever vil ære deres afdøde kammerater ved at gå i brechen for at stramme våbenlovene, hvilket skal ske gennem marcher og strejker. Men at ændre amerikansk våbenkultur er et sisyfosarbejde
På dette billede fra den 14. februar i år evakuerer politiet gymnasieelever fra Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, efter en bevæbnet skød omkring sig på skolen. Skyderiet, der dræbte 17, ser ud til at være den første store af sin slags, hvor elever efterfølgede har delt skræmmende billeder i tæt på realtid med andre unge landet over. Eksperter siger, at  materialet kan mærke de unge negativt psykologisk. Men det kan også opildne dem til at kræve forandring.

På dette billede fra den 14. februar i år evakuerer politiet gymnasieelever fra Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, efter en bevæbnet skød omkring sig på skolen. Skyderiet, der dræbte 17, ser ud til at være den første store af sin slags, hvor elever efterfølgede har delt skræmmende billeder i tæt på realtid med andre unge landet over. Eksperter siger, at  materialet kan mærke de unge negativt psykologisk. Men det kan også opildne dem til at kræve forandring.

Mike Stocker

Udland
21. februar 2018

Efter massakren i Sandy Hook-skolen i Newtown i 2012 lagde forældrene til nogle af de afdøde elever pres på politikere i delstaten Connecticut og i Washington, D.C., for at stramme våbenlovene. Under et tv-transmitteret townhall-møde holdt præsident Barack Obama en følelsesladet tale om behovet for at stramme kontrollen med salg af håndvåben.

Delstatsparlamentet i Connecticut reagerede positivt. Nye lovtiltag mod våbensalg blev vedtaget. Siden har Connecticut konstateret et fald i kriminalitet begået med våben.

Men på forbundsniveau skete der intet efter Sandy Hook.

20 dræbte børn i alderen seks til syv gjorde et stort indtryk, dog ikke stort nok til at overtale et flertal af landspolitikere til at reagere. Herefter fulgte massakrer i kirker i South Carolina (2015) og Texas (2017), masseskyderiet i Las Vegas (2017) og endnu et skoleskyderi i sidste uge, denne gang på et gymnasium i det sydlige Florida, hvor tre lærere og 14 elever omkom og snesevis blev såret.

Hvis man skal være rigtig kynisk – og det er der god grund til at være efter 20 års amerikansk historie med stedse flere masseskyderier uden meningsfulde indgreb fra politisk hold – vil tragedien på Marjory Stoneman Douglas High School ende som en ubetydelig statistik i årbøgerne over skoleskyderier i århundredets to første årtier.

Men kynisme bør aldrig lede til afmagt. Så længe der er ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og demokrati, og borgerne motiveres til at protestere, er der håb om forandring. Det gælder især, hvis den nye generation tager tøjlerne i egne hænder og råber: Stop! Intet ungt menneske må genopleve, hvad vi gjorde 14. februar 2018. Vi agter at bruge indflydelsen, som denne tragedie har skænket os til at stoppe våbenvanviddet …

Bevægelsen skal holde til november

Måske forskellen mellem dette skoleskyderi og alle de tidligere – helt tilbage til Columbine High School i Colorado i 1999 – er den akkumulerede sum af de enkelte tragedier, de berørtes teenage-alder og en siddende præsident, der hverken besidder et moralsk kompas eller evner at udtrykke sympati for ofre.

Uden en leder som Barack Obama, der kunne læse sit folks sindstilstand efter tragedier af denne type, åbnes der et rum op for civilcourage og civilt engagement.

Donald Trump fatale svigt udstilledes på dagen for massakren, hvor han trods sine rådgiveres anbefaling afviste at tale til nationen på tv.

Først dagen derpå dukkede han op og undlod at nævne »våben«, som om ordet var pålagt et tabu i det offentlige rum. Herefter syntes han i et tweet at pålægge eleverne og lærerne et medansvar, idet de skulle have undladt at indrapportere gerningsmandens adfærdsvanskeligheder til myndighederne – en nyhed, han havde fra Fox News, og som viste sig at være beviselig falsk.

Men Trump var ikke løbet tør for ammunition.

I et andet tweet »politiserede« han massakren ved at lægge skylden på FBI og opfordrede dem til at droppe Russiagate-sagen og vie mere tid til skoleskyderier. Efter et kort besøg hos elever, lærere og forældre fredag tog præsidenten på en tre dage lang weekend i nærliggende Mar-a-Lago, hvor han øjensynligt intet andet lavede end at tweete og spille golf. Offentligheden blev efterladt med et indtryk af en leder, der ikke kærer sig om sit folk.

Ind i dette magttomrum træder de overlevende elever.

Amerikanerne ser deres uskyldige ansigter på nationens tv-skærme med tårer trillende ned ad kinderne og traumer i deres øjne. De bedyrer, at de herfra og videre frem vil engagere sig i en kamp mod politikere, hvis valgkampagne finansieres af den magtfulde våbenlobby. Deres hashtags lyder #neveragain og #enough.

I går mødte 100 elever fra gymnasiet lovgivere i Floridas hovedstad, Tallahassee. I eftermiddag skal nogle af dem se Trump i Det Hvide Hus, og her til aften arrangerer CNN en høring mellem elever, lærere og politikere på et stadium nær skolen. 14. marts opfordres alle skoler i USA til at strejke i en time. 24. marts afvikles der en »March for Our Lives« i Washington, i alle storbyer og andre steder.

Denne nye bevægelse har kun en chance for succes, hvis den holder til midtvejsvalget i november. Trump og Republikanerne vil aldrig gå imod en kultur hos deres kernevælgere, der er forankret i retten til at bære våben – herunder halv- og helautomatiske rifler brugt af teenagere til at dræbe teenagere. Der skal formentlig mange flere skoleskyderier til, førend Trump og Republikanerne kommer til fornuft. Virkeligt mange.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Donald Trump har afskaffet en bestemmelse i den amerikanske våben lovgivning, som begrænsede personer med psykiske diagnosers adgang til våben. Bestemmelsen var gennemført under Præsident Barrack Obama. Afskaf retten til privat besiddelse af våben. Hvorfor skal unge mennesker med et helt liv foran sig betale den højeste pris for, at alle mulige vanvittige privatpersoner kan rende rundt i det offentlige rum rustet til tænderne med våben ?

Jacob Schmidt, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Torben Arendal, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Donald Trump har afskaffet en bestemmelse i den amerikanske våben lovgivning, som begrænsede personer med psykiske diagnosers adgang til våben. Bestemmelsen var gennemført under Præsident Barrack Obama. Afskaf retten til privat besiddelse af våben. Hvorfor skal unge mennesker med et helt liv foran sig betale den højeste pris for, at alle mulige vanvittige privatpersoner kan rende rundt i det offentlige rum rustet til tænderne med våben ?

Henrik holm hansen

Respekt til de unge i Usa der bruger demonstration til synliggøre et problem for politikere som ikke vil se skriften på væggen udfra deres egne økonomiske interesser susmageligt EGOISTISK

Marie Jensen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Torben Arendal, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Katrine Damm, Maria Francisca Torrezão og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Sålænge den amerikanske våbenlobby NRA (National Riffle Association) sidder så hårdt på republikanerne med deres million-donationer, skal der virkelig meget til for at ændre bare det mindste komma i våbenloven.
Det der kunne gøre en betydningsfuld forskel, var hvis de unge vælgere kom op af sofaen og stemte ved midtvejsvalget.

Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Ole Frank, David Zennaro, Elisabeth Andersen, Torben K L Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Republikanerne vil aldrig gå imod en kultur hos deres kernevælgere, der er forankret i retten til at bære våben".

Det er problemet i en nøddeskal, republikanerne, og ikke kun Trump, er i lommen på våbenindustrien og NSA. Der er penge i skidtet, og der har allerede været så mange skoleskyderier, at det til ikke vil gøre en forskel. Der var endda en lokalpolitiker fra republikanerne, der blev skudt sidste år, men han mener stadig, at det skal være tilladt for alle at købe våben uden baggrundscheck.

"House Majority Whip Steve Scalise (R-La.) says that getting shot at the GOP baseball practice over the summer — and nearly losing his life as a result — has strengthened his views against gun control."

http://thehill.com/homenews/house/353714-scalise-shooting-fortified-view...

Fagre nye verden!

Mikkel Kristensen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Ole Frank, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Først den dag hvor skyderierne kommer helt tæt på Trumps og ledende republikaners familier, inkl. NRA, så sker der noget.
Måske.

Jørgen M. Mollerup

Trump kan ændre lige så meget som Obama kunne.

Eva Schwanenflügel

Niels, der har indsneget sig en lille, men væsentlig trykfejl i din tekst.
NSA er National Security Agency :-)

Torben Bruhn Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med!

;-)

Våben er våben er våben...

Skal vi lige huske på verden før Trump. Demokraterne styre for hårdt =>Ingen våbenkontrol. (ja, de havde ikke flertal i kongressen meget af tiden, men de havde haft en vindersag, derved, at et stort flertal af amerikanerne går ind for våbenkontrol, men de turde ikke gøre det til deres vindersag. I stedet på den store internationale bane:

Obama solgte for 100 Mia. $ våben til Saudi Arabien, topsponsor af terrorisme i verden..

Trump er ikke problemet i USA. Han er bare et symptom på problemet, som er oligarki. korruption etc.

Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Bettina Jensen, Karsten Lundsby, Henrik Leffers, Niels Duus Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Sålænge et vigtigt modsvar til øget våbenkontrol er, at så må eleverne være bevæbnede for at kunne forsvare sig, ja så lades alt håb ude. Skruen strammes bare yderligere

Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Der kommer flere skyderier på skoler )og andre steder). Nå man gennem flere generationer har haft et paradigme om at konflikter løses med våben, kræver det mindst lige så mange generationer at lave den mentalitet om.

So, buckle up americans, I see a lot more shooting coming up.

Bjørn Pedersen

Våbens tilgængelighed har naturligvis indflydelse på i hvor høj de bliver brugt, men for amerikansk kulturs vedkommende tror jeg snarere disse masseskyderier er et spørgsmål om hvornår, og under hvilke omstændigheder man som borger ser det at dræbe en anden borger. Prøv at slå amerikanernes forståelse af den såkaldte "Castle doctrine" op.

Så hjælper det heller ikke at amerikanerne i stigende grad er begyndt at se hinanden som trusler mod "frihed" -som de også definerer stadig mere individuelt.

Bjørn Pedersen

*..ser det at dræbe en anden borger som legitimt.

Er det korrekt, at unge amerikanerne ikke kan købe en kasse øl, men nok et skydevåben?
Hvis ja, så viser det hvor langt ude nationen er.

Eva Schwanenflügel

Jeps Arne Lund, de kan få kørekort som 15-årige, købe våben som 18-årige, men må ikke købe øl før de er 21 år..