Leder

Palæstina bør takke Trump

Trods sin mangel på indsigt i regionens komplekse mekanismer flytter Trump på de vante forestillinger
3. februar 2018

Man kan sige, hvad man vil, om Donald Trumps fremturen i mellemøstlig politik, men hans uvidenhed er uden huller. Mest komisk illustreret, da han sidste år landede i Israel efter sit møde med Saudi-Arabiens kongefamilie og til værten, Benjamin Netanyahu, bemærkede, at han »kom lige fra Mellemøsten!«

Man trods sin mangel på indsigt i regionens komplekse mekanismer flytter Trump på de vante forestillinger. Således har beslutningen om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem genaktiveret det gamle mantra om en tostatsløsning for Israel og Palæstina, der ellers var mere eller mindre arkiveret. Siden 2009 har parterne således ikke har ført meningsfulde forhandlinger. 

Nu blev ’to stater til to folk’-formlen genoplivet med løftet til israelerne om at sløjfe snart 70 års diplomatisk kutyme, nemlig at diplomatiske missioner har adresse i Tel Aviv. Som skyldes, at Israels grænser ikke er fastlagte – 1967-grænsen er en demarkationslinje – og at Jerusalem i FN’s optik er corpus seperatum, altså en åben by, og netop ikke en hovedstad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

He he.. "Man kan sige, hvad man vil (...), men hans uvidenhed er uden huller".
Smukt :-)

Flemming Berger, ingemaje lange og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det var ikke det, det var ikke det meningen med : "jeg har været i mellem Østen". Han var i et stort møde med representanter for 53 muslimske lande plus den Saudiske konge famillie. Og det var ikke tilfældighed,; Jeg ved skribenter se ikke dem der er i mødet, de er ikke noget at se. Men jeg se dem 53 muslimske stater de var i møde, Trump har mødt næsten hele verden: "Jeg har været i Mellemøsten", siger han til Netanhyahou. Hvad kunne han gøre mod dem? intet. Så hjælp fra Israel er nødvendigt. Kron prinsen Mohammed ben Salman har også sagt "det er dårlig nyhed".

Touhami Bennour

Det var ikke det, det var ikke det meningen med : "jeg har været i mellem Østen". Han var i et stort møde med representanter for 53 muslimske lande plus den Saudiske konge famillie. Og det var ikke tilfældighed,; Jeg ved skribenter se ikke dem der er i mødet, de er ikke noget at se. Men jeg se dem 53 muslimske stater de var i møde, Trump har mødt næsten hele verden: "Jeg har været i Mellemøsten", siger han til Netanhyahou. Hvad kunne han gøre mod dem? intet. Så hjælp fra Israel er nødvendigt. Kron prinsen Mohammed ben Salman har også sagt "det er dårlig nyhed".