Leder

Vi er ved at bekræfte Trump i hans vildfarelse om, at han kan få solen til at stå op

Vi har været så trætte af, at så uduelig en præsident har taget æren for, at aktiemarkederne trods alt blot er steget og steget, så det nu er alt for fristende at svælge i nedturen som et direkte nederlag for Trump. Begge dele er lige fejlagtigt
Vi har været så trætte af, at så uduelig en præsident har taget æren for, at aktiemarkederne trods alt blot er steget og steget, så det nu er alt for fristende at svælge i nedturen som et direkte nederlag for Trump. Begge dele er lige fejlagtigt

Tom Williams

Udland
7. februar 2018

Vi har ikke været sene til at grine ad Donald Trumps glædesudbrud over aktiemarkedets himmelflugt. Med voksende hyppighed har den amerikanske præsident i taler og på Twitter påpeget de stigende kurser som sin egen fortjeneste – som et lille barn, der jubler over, at det kan få solen til at stå op ved at hive i snoren til sit eget rullegardin.

Nu midt i aktiemarkedernes gigantiske gyngetur er vi tilsyneladende ved at bekræfte både præsidenten og hinanden i denne logiske fejlslutning.

Siden kurserne for alvor begyndte at dykke mandag, har det ikke skortet på overskrifter som Ritzaus om, at »Trump forbliver tavs efter historisk aktiefald i USA« eller Politikens om, at »Blodrøde aktiekurser er en lærestreg for Trump«, og på Twitter fryder mange sig over et tilsyneladende falsk Trump-tweet, hvor han engang skulle have foreslået, at man skulle proppe den siddende præsident ned i en stor kanon og skyde vedkommende direkte ind i solen, hvis Dow Jones-indekset nogensinde faldt mere end 1.000 point på én dag – hvilket det gjorde mandag.

Vi har været så trætte af, at så uduelig en præsident har kunnet tage æren for, at det går så godt for amerikansk økonomi, og at aktiemarkederne trods forudsigelser om det modsatte blot er steget og steget, siden han blev valgt, så det nu er alt for fristende at svælge i nedturen som et direkte nederlag for Trump.

Mere ædruelige analyser peger på, at kursfaldet kan hænge sammen med overraskende høje stigninger i de amerikanske lønninger, forventninger om rentestigninger og måske automatiserede algoritmehandler, der forstærker ethvert udsving. Det er altså ikke begyndt at gå dårligt for økonomien, tværtimod. Umiddelbart ser det ud til, at markedet bare justerer sig efter en usædvanlig lang periode, hvor det kun er gået én vej. 

Det er klart, at USA’s præsident har indflydelse på, hvordan det går for amerikansk økonomi – og dermed for verdens – men i virkeligheden bekræfter udsvinget blot, at aktiemarkederne ikke er lig med økonomien, men lever deres eget liv. 

Trump har med sine pralerier gjort sig selv sårbar for mobning, men lige så latterligt det er, at han har taget hele æren for opsvinget på aktiemarkedet, lige så tåbeligt er det, at kæde præsidenten sammen med de sidste dages nedtur.

For hvad sker der så, når solen står op igen i morgen?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

Dow Jones Industrial Average steg i dag med 2,33% til 24.912,77.

Jens J. Pedersen

Den opadgående kurve startede længe før Trump - såe?