Leder

Brexit: En lille sprække af uenighed har åbnet sig i EU

Theresa May får hug for at indgå en overgangsaftale på EU’s præmisser. Men hun har for en gangs skyld grund til optimisme
Theresa May får hug for at indgå en overgangsaftale på EU’s præmisser. Men hun har for en gangs skyld grund til optimisme

Simon Dawson

21. marts 2018

I en skilsmisse fuld af mellemregninger faldt en af de vigtigere brikker mandag på plads. Storbritannien og EU har aftalt et udkast til en overgangsaftale, der skal endelig godkendes på denne uges EU-topmøde.

Lige siden offentliggørelsen har den britiske regering fået de sædvanlige hug for, at aftalen ikke leverer de frihedsgrader, som briterne blev stillet i udsigt med Brexit. Men overordnet set har Theresa May grund til optimisme – for endelig sker der noget, hurtigere end forventet.

Overgangsaftalen fastsætter, hvad der kommer til at ske efter den 29. marts 2019, hvor Brexit officielt er en realitet. Den giver borgere og erhvervsliv på tværs af kanalen længere tid til at tilpasse sig, så mennesker, varer og kapital fortsat kan flyde over grænsen som hidtil indtil 31. december 2020. Det briterne jubler over nu, er altså at få adgang til et marked i 21 måneder, som de ikke har indflydelse på.  

Markederne og pundet har reageret positivt på nyheden, mens Brexit-hardlinerne mugger noget. De mener – med nogen ret – at Storbritannien bliver reduceret til EU’s vasalstat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

Det eneste reelle problem er grænsen mellem Republikken Irland og Nordirland - alt andet handler om penge og markedsadgang og kan forhandles. Men jeg er godt nok spændt på at høre, hvor tilfredse DUP er med aftalens tekst om Nordirlands de facto forbliven i Toldunion & Indre Marked - hvilket vil medføre en toldgrænse i Det irske Hav.

Den skotske Førsteminister, Nicola Sturgeon, har tidlige krævet samme specialvilkår indenfor UK, som måtte blive tilstået Nordirland - så det bliver så kringlet, som tænkes kan.

ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Torben Lindegaard 23:48

Din konklusion er helt rigtig. Det er grænsespørgsmålet, som er den store gordiske knude. Hvis grænsen mellem Nordirland og Republikken Irland bliver en traditionel ydre grænse på linie med grænsen mellem Ukraine og Polen, så hævder kendere af Irland, at den irske konflikt mellem katolikker og protestanter vil blusse op igen.

Det unævnelige kunne nævnes. Så vidt jeg husker var der Remain flertal i Nordirland og i Skotland. Med den logik burde EU ydre grænse gå mellem England og Skotland. Men det vil være en grov suverænitetskrænkelse overfor GB.

Problemet går også den anden vej. Hvis grænsen mellem Nordirland og Republikken Irland bliver for åben, så er der en bagdør åben for tredjepart til at udnytte det indre marked uden forudgående aftale.

Men hvis briterne valgte en norsk løsning med tilknytning til det indre marked, er problemet så ikke tæt på en løsning ? Eventuelt suppleret med en aftale om gensidig grænseovervågning i forbindelse med immigration og flygtninge.

Link til BREXIT afstemningen resultat i GB juni 2016:
http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results

Torben Lindegaard

@Kim Folke Knudsen

Jeg kan ikke lige se en løsning.
Norge skal følge alle regler for Det indre Marked og acceptere den fri bevægelighed -
Storbritannien har allerede afvist begge dele.

§ 49 i The Joint Report lyder således:
"The United Kingdom remains committed to protecting North-South cooperation and to
its guarantee of avoiding a hard border. Any future arrangements must be compatible
with these overarching requirements. The United Kingdom's intention is to achieve
these objectives through the overall EU-UK relationship. Should this not be possible,
the United Kingdom will propose specific solutions to address the unique
circumstances of the island of Ireland. In the absence of agreed solutions, the United
Kingdom will maintain full alignment with those rules of the Internal Market and the
Customs Union which, now or in the future, support North-South cooperation, the allisland
economy and the protection of the 1998 Agreement."
https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/joint_report.pdf

Og Skotland har allerede forlangt samme særordninger indenfor Storbritannien, som Westminster måtte tilstå Nordirland, for at kunne leve op til nordirsk "alignment", så Hadrians Mur rinder i hu, som du skriver !!

Det er så kringlet, som tænkes kan.