Leder

Selvstændigheden er jeres, Grønland – hvad vil I bruge den til?

Selvstændighed vil betyde en drastisk økonomisk omvæltning for Grønland, der vil indebære et markant fald i levestandard for den enkelte. Men i sidste ende er det et spørgsmål om prisen for at blive herre i eget hus, og den har et flertal af grønlænderne tilsyneladende allerede besluttet, at de en dag er villige til at betale
Når det gælder fiskeri, som er Grønlands største eksporterhverv, er positionerne op til valget tydelige: Det handler om centralisering over for lokalsamfund; moderne effektivisering over for traditioner og kultur.

Når det gælder fiskeri, som er Grønlands største eksporterhverv, er positionerne op til valget tydelige: Det handler om centralisering over for lokalsamfund; moderne effektivisering over for traditioner og kultur.

Morten Rasmussen

Udland
13. marts 2018

Fiskeri og selvstændighed står øverst på dagsordenen ved det forestående grønlandske valg. Så langt er der ikke noget nyt fra Nordatlanten. Men hvad der måske står mindre klart for den danske iagttager er, at begge dele handler om det samme: Hvilket Grønland vil man have?

Når det kommer til fiskeri, landets største eksporterhverv, er positionerne dejligt tydelige: Skal Grønland groft sagt følge med den udvikling, som vi også kender fra dansk fiskeri og landbrug, med stadig større fiskerikoncerner, eller skal fiskekvoterne i højere grad gives tilbage til den enkelte fisker og de mindre rentable skibe? Det handler om centralisering over for lokalsamfund; moderne effektivisering over for traditioner og kultur.

Mindre tydelige er positionerne i spørgsmålet om selvstændighed fra Danmark. Jojo, der er nogle, der vil løsrive sig hurtigt, og nogle, der vil have økonomien på plads først. Men der er endnu ingen, der har fremlagt en vision for, hvordan et selvstændigt Grønland skal se ud.

I dag skal det grønlandske parlament, Inatsisartut, lægge sig fast på datoen for valget. Selvstyreformand Kim Kielsen (Siumut) har foreslået 24. april, og efter eget udsagn vil det give tid nok til udfordreren og Siumut-udbryderen Vittus Qujaukitsoq til at indlevere de nødvendige underskrifter for at kunne stille op med sit nye parti, Nunatta Qitornai, Vort lands efterkommere.

De to er et godt billede på den selvstændighedsdebat, der har domineret Grønland, siden Selvstyreloven blev indført i 2009 og juridisk gav grønlænderne ret til at udtræde af Rigsfællesskabet, når de ønsker det.

Nogle partier kæmper fortsat for samarbejdet med Danmark, men der er ikke nogen af de dominerende politiske kræfter i landet, der i dag vil anfægte, at Grønland en dag skal stå på egne ben. Men hidtil har det mere været et spørgsmål om, hvor hurtigt selvstændigheden skal komme. Om det skal være i »min levetid«, som tidligere selvstyreformand Aleqa Hammond konfrontatorisk annoncerede, hvilket Vittus Qujaukitsoq tilslutter sig. Eller om det skal være op til de unge »at føre bolden videre«, som Kim Kielsen tidligere har fremhævet.

Det første spørgsmål, der melder sig i det formynderiske danske sind, er, hvor pengene skal komme fra, når bloktilskuddet fra Danmark bortfalder. Dertil lyder det korte svar fra Vittus Qujaukitsoq:

»Vi kommer ikke til at sulte ihjel.«

Han har ret, så langt som at spørgsmålet i virkeligheden er underordnet. Selv om selvstændighed inden for en overskuelig fremtid vil være en drastisk økonomisk omvæltning for Grønland, der vil indebære et markant fald i levestandard for den enkelte, er det i sidste ende et spørgsmål om prisen for at blive herre i eget hus, og den har et flertal af grønlænderne tilsyneladende allerede besluttet, at de en dag er villige til at betale.

Under alle omstændigheder vil Grønland søge de indtægtsmuligheder, der er: fiskeri, råstoffer, turisme. Men hvor Kim Kielsen altså tror på, at de muligheder kan udvikles inden for Rigsfællesskabet, tror Vittus Qujaukitsoq på, at det sker bedst uden for det.

Mere væsentligt er det, hvad det er for et samfund, grønlænderne gerne vil skabe. Jojo, de selvstændighedsivrige kan håbe på, at et frit Grønland vil kunne lave nogle bedre aftaler med USA og Kina end nu, selv om andre vil se på de nye ulige magtforhold med stor bekymring.

Men selv da vil mange af udfordringerne i et selvstændigt Grønland være de samme som nu: stor arbejdsløshed, mangel på kvalificeret arbejdskraft og lavt uddannelsesniveau.

Alle de spørgsmål drukner desværre i en følelsesladet debat om danskere over for grønlændere, som trækker rødder tilbage til kolonitiden. Men uagtet at det er vigtigt at bearbejde historien, er det ikke på grund af dansk koloniherrementalitet, at al uddannelse over folkeskoleniveau i dag foregår på dansk, for nu bare at tage ét eksempel, der ofte trækkes frem i debatten. Det er, fordi der ikke er nok kvalificerede grønlandsktalende lærere til at varetage undervisningen.

Danmark har store interesser i at bevare Grønland som en del af Rigsfællesskabet, blandt andet på grund af den storpolitiske indflydelse det giver den danske stat i Arktis, og der skal nok være stærke danske kræfter, der kæmper for, at det forbliver sådan.

Men formelt har vi faktisk givet magten fra os. Selvstændigheden er jeres, hvis I vil have den, Grønland – hvad vil I bruge den til?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

Vi kan sagtens undvære den påstående - og måske reelle - storpolitiske indflydelse i Arktis.

Vi bør opmuntre til grønlandsk selvstændighed.

Jørgen Wind-Willassen

Selvstændighed fra hvad ?
Hvad er det lige vi i syddanmark undertrykker?
Friheden til seksuelle overgreb, en forvaltning der er fyldt med nepotisme?
Kan kun ønske held og lykke, hvis det virkeligt fører til en grønlands selvstændighed -fra Danmark.
Den selvstændighed vil vare kort.
Så kommer Googleland og andre og tager over.
Velbekomme.

Karsten Aaen, Kim Houmøller, Teis Iversen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Wind-Willassen

"Den selvstændighed vil vare kort.
Så kommer Googleland og andre og tager over."

Det er muligt; men det kommer så ikke os andre ved.
Det er grønlændernes problem, hvis de vælger selvstændighed -
hvilket man kun kan opmuntre.

Henrik L Nielsen

Jeg håber grønlænderne får selvstændigheden, hvis de ønsker sig den. En mindre nedgang i levestandarden, må de så gøre op med sig selv om de mener er det værd. National- og egenidentitet kan ikke alene gøres op i penge, så mon ikke de kan leve med det?

Men det er da pudsigt at læse enkelte af kommentarerne her, der viser en sand herrermentalitet over, og stereotyp foragtelse af, grønlænderne. Så forstår man jo godt, at de måske ikke synes så godt om resten af riget.

Pernille Milthers, Marie Møller, Marie Jensen, Bente Wodschow, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Torben Lindegaard

Hvorfor vil du opmuntre til selvstændighed, når du ved hvilke fatale konsekvenser det vil have for de borger der bor der, det virker da ondskabsfuldt?

Torben Lindegaard

@Peter Hansen

Jeg er ikke bekendt med, at en grønlandsk selvstændighed vil få "fatale konsekvenser".

Du udviser en pudsig bedrevidende holdning overfor de grønlandske selvstændighedsønsker.

jens peter hansen

Grønland modtager et bloktilskud på knap 4. mia. Det er vist omkring halvdelen af landets bnp. Falder dette bort, så må et selvstændigt Grønland vel finde en ny partner. Hvis man vil have selvstændigheden, så er der vist ingen der vil forhindre grønlænderene i at få den, diskussionen er tilsyneladende ligesom beslutningen herom temmelig konskvensløs og mudret. Igen, igen.

Bjørn Pedersen

Hvis grønlændernes selvstændighed fører dem ind i et politisk og økonomisk satellitstatsforhold til enten USA, Rusland eller Kina pga. en enormt svag økonomi og generelt dårligt uddannelsesniveau, så kan det diskuteres hvor selvstændigt Grønland så ville blive.

Frihed bør dog altid vejrer højere end sikkerhed og materielle goder. Men jeg håber bare at Grønlands selvstændighed, som jeg regner for en selvfølgelig fremtidig begivenhed, vil være en selvstændighed bygget på et stærkere fundament. Frihed kræver trods alt en vis grad af lighed for at der er tale om reelt frihed. De rige, de magtfulde har og vil altid have, mere frihed end de fattige og magtløse. Det vil gøre sig gældende med andre lande overfor Grønland, og det vil (og gør) sig gældende indenfor Grønland. Man må håbe, at en grønlandsk politisk overklasse ikke bare ser en mulighed for at skumme fløden af kinesiske, amerikanske industrier, der sætter sig på Grønlands mineral, gas og olierigdomme og bruger dét som (personlig) motivation for at sætte skub i selvstændighed.

Iøvrigt er det på en måde forfriskende at Emil Rottbøll skriver så... skal vi så sige "konfrontatorisk", hvad angår udsigterne til et selvstændigt Grønland. Vi så den samme tone fra flere af dem som så Cataloniens nu falmede selvstændighedserklæring som en gammeldags, tilbageskuende og nationalistisk tilbageskridt for hele Europa. Og selvom at, ja, det netop er nedladende, virker det til være nedladende med udgangspunkt i en kulturel og civilisatorisk ligegstilling. Med andre ord dømmer han dem som om de var hans ligestillede. I modsætning til den der racistiske "bigotry of low expectations"/"white man's burden" racisme, hvor alle andre end hvide mennesker regnes for at være ofre og uden evne til selvbestemmelse.

Peter Hansen, Henrik Møller, Runa Lystlund og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

13/mar/2018

Kære Venner:

Jeg ønsker at bidrage med følgende synspunkter:

1 At Grønland er en selvstændig del af det danske
rigsfællesskab beskytter Grønland mod at blive
domineret af USA, Canada og især Rusland.

2 Danmark vil til alle tider være den mindst
besværlige forhandlings- og samarbejds-partner.

Venlig hilsen
Claus

Peter Hansen, Henrik Møller, Karsten Aaen, Kim Houmøller og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Otto Simonsen

Jeg er dansker. Jeg har boet i Aasiaat de seneste tre år, hvor jeg er rektor på en af Grønlands fire gymnasieskoler. Jeg er således med til at uddanne de unge grønlændere til fremtiden, men det er op ad bakke - af mange grunde.
Det grønlandske nationalbudget er på 6,7 mia. kr. Heraf er 4 mia. kr. bloktilskud og tilskud fra EU. Det er altså godt over halvdelen af landets indtægter, der er tilskud udefra. Problemerne er enorme. Fiskeriet og selvstændighed er i virkeligheden inferiøre emner i den lokale debat. Folk på de her kanter vil have et ordentligt uddannelsessystem, de ønsker, at der tages hånd om misbrugsproblemerne, og det er ikke alkohol og stoffer, der er de største misbrugsproblemer!
Og giver det så i øvrigt mening at drive en nation, hvor befolkningen er på 56.000 indbyggere - svarende til Koldings indbyggertal, så vidt jeg husker, og hvor landet har en udstrækning, der svarer til Europa. Min skoles optageområde er alene større end Frankrig. Der bor 15.000 indbyggere, og de skal alle have internet, trafikal infrastruktur, velfærdsinfrastruktur (skoler, socialvæsen, etc.)
Venlig hilsen
Otto Simonsen

Peter Hansen, Henrik Møller, Henrik Leffers, Signe Ejersbo, jens peter hansen, Runa Lystlund, Else Marie Arevad, Karsten Aaen, Niels K. Nielsen, Peter Ravn-Olesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

Tak til Otto Simonsens perspektivering af spørgsmålet. Var det også udtryk for herrementalitet Torben Lindegaard?
Det er vanskeligt at nægte nogen deres frihed og selvstændighed, og vi kan jo ikke 'besætte Grøndland' for at beskytte det mod sig selv.
Men derfra til at opmuntre til selvstændighed for princippets skyld. Det er da at pudse sin glorie uden tanke for konsekvenserne.

Martin Madsen

Jeg synes bare vi skal give dem frihed og fire milliarder om året så længe de har brug for det. Vi kan bare købe et par IC4 fly mindre.

Jeg mener altså godt, at man kan have et selvstændigt Grønland med 56.000 til 60.000 personer; der er faktisk mange lande i verden, der har det samme antal mennesker, eller færre antal personer, se f.eks. den her tabel fra Wikipedia:

https://da.wikipedia.org/wiki/Verdens_landes_befolkningsst%C3%B8rrelser

Andorra har f.eks. 76.000 indbyggere, Marshalløerne har cirka 54.000 indbyggere, Saint Kitt og Nevis har 46.000 indbyggere....

Endeligt er der jo den mulighed, at Grønland, Færøerne og Island tilsammen finder sammen i en slags vestatlantisk handelsalliance....

flemming finkas

Hvorfor ikke opbygge en industri med flygtningelejre på Grønland.
Tænk nu lidt ud af boksen, hvorfor ikke?

Skulle der realiseres et “land til flygtninge” ville et geografisk og befolkningsmæssigt område som Grønland være at fortrække. Så ville Grønland komme på finansloven (i alle verdens lande) og deres/grønland’s fremtid sikret.

Et land til alle verdens flygtninge.

Uffe Palludan

Selvstændighed? I mener vel uafhængighed, underforstået: af Danmark. For selvstændigt bliver et land på Grønlands størrelse beboet af 50.000 mennesker aldrig.

@Torben Lindegaard

Og du kommer med en meget uvidende holdning om tilstandene i Grønland!

Hvis Grønland bliver selvstændigt vil der overhovedet ikke være råd til, at opretholde noget der ligner det velfærdssamfund man har i dag, et samfund hvori man allerede i dag ser børn både sulte, misbrugt og misrøgtet i storskala målt i forhold til resten af Danmark.

Der er i dag hverken økonomi, uddannelser, hjerner, arbejdspladser, infrastruktur osv. nok til, at Grønland ville kunne klare sig som selvstændig stat, og hvem tror du så det vil gå ud over? Nok ikke den herskende politiske elite,eller andre formuende, men menigmand.

Der vil også være den konsekvens af selvstændighed, at en stor del af befolkningen vil flytte til Danmark, og det vil i første runde være de bedst uddannede og ressourcestærke, lige netop de mennesker, som Grønland har så stort et behov for.

I anden runde vil det være pensionisterne, de syge og andre der på den ene eller den anden måde er ramt af skæbnen, da de simplethen ikke længere vil kunne opnå tilstrækkelig hjælp i Grønland.

I dag bor der allerede 1/4 af alle grønlandskfødte i Danmark, så tendenserne findes allerede i dag uden selvstændighed, og pga. de tilstande, muligheder og standarder der nu en gang råder i Grønland.

En anden ting er, at storkapitalen har fået øje på Grønland, og ved en selvstændighed vil den få frit spil, endda qua Grønlands indbyggertal meget nemmere end det er set andre steder i verden i f.eks. Afrika.

Hvis Grønland bliver selvstændigt, så får du et nordisk uland, koloniseret af storkapitalen, om den kommer fra Kina eller USA, det er ikke det der gør den store forskel, men nok mere hvor selvstændige man så vil være!

Jeg ser ikke nogen grund til, fra dansk side, at frygte Grønlands selvstændighed. Derimod er der al mulig grund til at bekymre sig om en stadigt dybere undergravning af Rigsfællesskabet. Altså hvor Grønland i stadigt mere omfattende grad opfører sig som om de er selvstændige, på både formelle og uformelle områder, og bliver opfattet på denne måde af omverdenen. Hvor båndet til Danmark bliver mere og mere usynligt, men formelt stadigvæk opretholdes, således at Danmark fuldt ud beholder de økonomiske forpligtelser mm.. Og hvor danske politikere vælger at acceptere dette, ud fra en forhåbning, der måske under alle omstændigheder er udsigtsløs, om at gøre sig gældende som arktisk magt.

Hvis grønlænderne vil være selvstændige kan de helt frit vælge dette. Det vil ganske vist ikke bare betyde et voldsomt økonomisk og velfærdsmæssigt tab, men også en risiko for at blive afhængige af magter der er mere kyniske end Danmark, og uden det lange traditionelle danske engagement. Men det er jo deres sag, hvis det er sådan de ønsker det. Hvis de derimod ikke vil tage dette skridt, må vi fra dansk side kunne forlange, at de fuldt ud anerkender, at de hører under den danske stat, og ikke opnår mere autonomi end de har nu. Og kræve at de ikke tager noget skridt mod selvstændighed, eller det der ligner, førend de er parate til at tage den fulde konsekvens heraf.

Torben Lindegaard

@Peter Hansen

Dit læserbrev 14.03 kl. 12:35 hører hjemme i Sermitsiaq, senest når Grønland måtte holde en folkeafstemning om udmeldelse af Rigsfællesskabet - og tilbyd også gerne et interview til KNR.

Tror du ikke, at den grønlandske regering har hørt alle argumenterne mod selvstændighed før ?

Om ikke fra andre så fra Lars Løkke d. 15.6.2017:

http://sermitsiaq.ag/loekke-sparker-groenlandsk-selvstaendighed-i-fjern-...

Det er op til grønlænderne, at afveje alle de modsatrettede hensyn -
og vi skal ikke være overdommere i så alvorlig sag.

@Torben Lindegaard

Såvidt enig, vi skal ikke være overdommere, og de skal selv vælge, men det er ikke det samme som, at vi ikke må blande og ytre os. Problemet er, at der ikke hersker samme, ja hvad skal man kalde det, demokratiske kultur og gennemskuelighed, som f.eks. i syd.

I Grønland er der ganske få personer der bestemmer, udøver indflydelse og til tider bruger de "demokratiske" instanser til deres egne private agendaer, og denne tendens tror jeg ikke vil blive mindre ved selvstændighed.

Desværre er der stort set heller ingen kritiske medier, der efterforsker den slags, man kan godt sige, at den fjerde statsmagt i praksis er ikke eksisterende, eller med god vilje, meget vag og svag i hvertfald.

Jeg vil også påstå, at så lille et usammenhængende samfund, hvor en meget lille befolkningen er spredt ud over et så enormt areal (Det isfri alene er 10 gange større end DK!), det vil ikke kunne være særligt demokratisk eller velfungerende. Der er simpelthen for få uafhængige folk, at vælge i mellem, og som i dag, vil der være for mange gengangere på de vigtige poster.

Uden en yderlige kontrolinstans (staten), så tror jeg ikke det kommer til, at fungere særligt godt og demokratisk, og så vil det være den lille mand, og i dag danske statsborger, der kommer til, at bøde og betale for dette eksperiment, og disse statsborgere skal i dag ikke tages mindre seriøse end dem i syd.