Leder

Cuba: Ny leder og arven fra Castro

Cuba har i løbet af stort set alle årene under Castro-brødrene været et vigtigt symbol på den storpolitiske scene, og det har de cubanske ledere nydt godt af. Både i form af økonomisk støtte fra allierede, men også fordi, der altid har været en misforstået sympati med det kommunistiske projekt på den caribiske ø
21. april 2018

»I mit kvarter er der stort set ingen, der følger med i tv-transmissionen fra det nyvalgte parlament. Folk er ligeglade, som om det ingen indflydelse har på deres liv. Mine naboer er langt mere optaget af, om der er kommet varer på det rationerede marked.«

Tweet torsdag af Yoani Sanchez, cubansk journalist og stifter af det frie cubanske medie, 14Ymedio.

Cubas befolkning har i 59 år levet i et diktatur med politiske fanger, chikane af kritikere, censur, rejseforbud og en statsmonopoliseret økonomi. Et vaskeægte diktatur, der indtil torsdag kun har haft to ledere; brødrene Castro.

Det cubanske styre har været holdt oppe af skiftende protektorer – men også af at stå et bestemt sted geopolitisk og i historien, hvor Cuba har formået at fylde langt mere end den beskedne østat egentlig er berettiget til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian De Thurah
Christian De Thurah anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tragikomisk, uvidende, koldkrigs-kommentar
- Hvis man erstatter 'Cuba' med 'USA' i Info- lederen ... så kunne store dele have stået som leder I Land og Folk i den mest stupide koldkrigs-periode! - Tillykke, Inf.
• Kan en redaktør dog ikke sætte JLH til at læse og forstå Jens Lohmanns ledere, artikler og analyser af Cuba o. a. latinamerikanske samfund og forholdet til (dominans)stormagten USA - por favor.
(For jeg har ingen illusioner om, at JLH kan fatte Le Monde Diplomatique's analyser af Cuba og LA-lande i sammenhæng med USAs kolonialisme og imperialisme. - Heller ikke i LMDs norsk-skandinaviske udgave)

Cuba er helt sikkert et diktatur, som er lidy uheldig med sine forbundsfæller. Men også en stat med et gratis sundhedsvæsen, gratis skolegang til og med univetditetet og også et land med lav kriminalitet (så vidt jeg ved) og høj gennemsnitslevealder.
Jeg vil tro, at Cuba trods alt er bedre land at leve i end de fleste mellemamerikanske lande. Men de er nok ikke så interessante at skælde ud på, de har jo ikke haft en kommunistisk leder.

Eva Schwanenflügel, Kent Bajer, Daniel Santos, Torben Bror Larsen og Ole Bach anbefalede denne kommentar

Det angives i lederen, at Cuba siden revolutionen har haft to ledere, Castrbrødrene. Så enkelt er det dog ikke. Osvaldo Dorticós Torrado var president fra 1959 - 1976, hvorefter Fidel Castro overtog posten. Han havde indtil da været premierminister.

Jeg har ikke været på Cuba, men har haft en cubansk svigerdatter, som trods skilsmisse fra min søn stadig er en kær ven for ham og resten af familien.vi har set flere fra familien her og andre i min familie har været der. Selve indlægget her er nok stort set rigtigt, men nuancerne mangler og ja det er svært at leve på Cuba og der er mangel på meget, men alligevel er cubanerne et folkefærd som med hjerte og varme kun kan fremkalde respekt Vores "familie" her er delt mellem stærk tilhænger af systemet og kritisk, men ingen skal altså spille klog her, skal jeg hilse og sige, for et er at de selv godt kan se fejl og begrænsninger, men vi skal respektere dem som folk og land og gæstfriheden på trods er enorm.

Har lige været i Cuba og rejst på egen hånd i 4 uger.
Har bl.a. konstateret at eftersom de alle er i samme båd (lige fattige) er der ikke så mange at være misundelige på!!
Deres gennemsnitsalder er ca. som i DK..
De virker afslappede og glade
Ser stort set ikke tiggere eller berusede folk.
Alle børn går i skole med skoleuniform
De fleste MCbetjente jeg så, var kvinder. Der er et flertal af kvinde i deres parlament.
Og så ser det ud til, at de er ved at få opbygget en medicinalindustri, som resten af det fattige Sydamerika kan få glæde af sammen med en masse veluddannede cubanske læger.
Når de ikke har et væld af solceller fra Kina, skyldes det måske, at de ikke er interesseret i at være i lommen på det land - hvilket jeg tager hatten af for.

Hvis de kunne få bare lidt mere kapital at lege med, kan det blive et godt sted at leve med alle dets minusser, som nok ikke er større end de fleste andres landes. De kan jo bare dreje blikket mod nord til USA, hvor de godt nok har demokrati - men hvilket demokrati !!

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar