Leder

Erdoğan sælger et år af sin fremtid i embedet for at sikre, at han i det hele taget har en fremtid

Vurderingen i Ankara er, at når Erdoğan udskriver valg et før tid, sælger han et år af sin fremtid i embedet for at sikre, at han i det hele taget har en fremtid
Set fra det monstrøse præsidentpalads opført på landsfader Atatürks fredede forsøgsbondegård i udkanten af Ankara er valgdatoens fremrykning fornuftig. Også fordi oppositionen er uden bud på en troværdig modkandidat.

Set fra det monstrøse præsidentpalads opført på landsfader Atatürks fredede forsøgsbondegård i udkanten af Ankara er valgdatoens fremrykning fornuftig. Også fordi oppositionen er uden bud på en troværdig modkandidat.

Lefteris Pitarakis

20. april 2018

Det er kun få uger siden, Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, i sine hyppige taler lod forstå, at når oppositionen talte om valg i utide, var der tale om landsforræderi. Den fastlagte valgtermin i november 2019 lå fast – og den kunne sikre ham genvalg helt frem til 2029. Underforstået: Jo mere Erdoğan, desto bedre for nationen.

Tirsdag skiftede han mening og dekreterede parlaments- og præsidentvalg om godt to måneder, den 24. juni. Om det skete efter pres fra den politiske partner, det halvfascistiske MHP (Milli Harekat Partisi), hvis bistre leder, Devlet Bacheli, mandag krævede et tidligt valg, eller om dette netop var en aftalt assist til den tidligere halvprofessionelle fodboldspiller og præsident, er uvist. Men vurderingen i Ankara er, at Erdoğan sælger et år af sin fremtid i embedet for at sikre, at han i det hele taget har en fremtid.

Risikoen for at tabe et præsident- og parlamentsvalg om 17 måneder vil være overhængende i lyset af den økonomiske krise, Tyrkiet er på vej ind i. Trods optimistisk vækst på mere end syv procent i 2017 er den tyrkiske lira i frit fald over for dollar og euro.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu