Leder

Facebook kan ikke overlades til at regulere sig selv

På trods af, at de folkevalgte manglede gode spørgsmål, og Zuckerberg ikke leverede tillidsvækkende svar, er høringerne af facebookstifteren i kongressen bestemt ikke uden betydning. De kan være med til at mobilisere en kritisk folkestemning
»Cambridge Analytica var skandalen, der har fået det hele til at eksplodere, men det er ikke, fordi der mangler eksempler i fortiden på, at regulering af Facebook ikke bør overlades til Facebook.« skriver Sebastian Gjerding.

»Cambridge Analytica var skandalen, der har fået det hele til at eksplodere, men det er ikke, fordi der mangler eksempler i fortiden på, at regulering af Facebook ikke bør overlades til Facebook.« skriver Sebastian Gjerding.

Ting Shen

Udland
13. april 2018

Der var noget demokratisk tilfredsstillende ved at se facebookstifter Mark Zuckerberg indkaldt til offentlige parlamentariske høringer. Her sad verdens femte-rigeste mand på en stol med en lille ekstra læderpude – for at komme op i højde med skrivebordet – og skulle svare på spørgsmål fra demokratiets repræsentanter. Hans firma har endnu engang handlet uansvarligt, og de kan stille ham til regnskab over for fællesskabet.

Høringernes forløb gjorde os desværre ikke så meget klogere på, hvordan de folkevalgte har tænkt sig at forvalte denne magt – ud over at stille spørgsmål i en masse forskellige retninger. Om hvordan Facebook fungerer, hvordan firmaet ser sig selv, om hvordan det tjener penge. I flere tilfælde var det decideret pinlige markeringer, som det var svært at se, hvad både Zuckerberg og resten af offentligheden skulle bruge til.

Det er ærgerligt, for det var på høje tid, at facebookstifteren blev sat i stolen. Igennem firmaets levetid har det været involveret i talrige skandaler om overskridelser af grænserne for brugernes privatliv. Og hver gang har Facebook undskyldt, lovet forbedring, rullet et initiativ tilbage eller ændret på nogle indstillinger, så brugerne – ifølge Facebook – fik mere kontrol over deres data på platformen.

Cambridge Analytica var skandalen, der har fået det hele til at eksplodere, men det er ikke, fordi der mangler eksempler i fortiden på, at regulering af Facebook ikke bør overlades til Facebook. 

Senatorerne var dog ikke de eneste, der ikke klarede sig ret godt. Mark Zuckerberg talte særligt på ét område så meget udenom, at det bestemt ikke var tillidsvækkende. Da han blev spurgt af en senator om, hvorvidt han var villig til at ændre sin forretningsmodel for at beskytte det individuelle privatliv, svarede han eksempelvis: »Jeg er ikke sikker på, hvad det betyder.«

Da han blev spurgt til den omfattende mængde data, som firmaet indsamler om brugerne, svarede han: »Jeg håber, at det, vi gør med data, ikke er nogen overraskelse.« Men hele skandalen med Cambridge Analytica handler jo netop om, at brugerne er chokerede over at finde ud af, hvad Facebook og eksterne firmaer faktisk foretager sig med deres personlige data.

Særligt uklar var Zuckerberg, når det kom til netop data om brugerne. Her blev han ved med at referere til, at brugerne har fuld kontrol med den information, de selv uploader til platformen, men svarede vildledende på, hvordan Facebook også indsamler et væld af andre informationer om brugerne, også selv om de er logget ud af platformen. Oplysninger, som ifølge ngo’en Privacy International bliver brugt til kommerciel profilering, og som brugerne ikke selv bevidst har afgivet eller nogen særlig kontrol over.

Denne kommercielle profilering af brugerne bliver delvist reguleret i Den Europæiske Databeskyttelsesordning (GDPR), men USA har fortsat en elendig databeskyttelse. Har Senatet og Repræsentanternes Hus tænkt sig at gøre noget ved det? Det blev vi ikke meget klogere på til nogen af høringerne.

Så når markedet reagerede positivt og sendte facebookaktierne i vejret med 4,5 procent efter høringerne, er det nok misvisende at tolke det som et tegn på, at Zuckerberg klarede det særligt godt. Snarere er det et tegn på, at de folkevalgte ikke gav nogen tegn på, hvordan og hvorvidt de har tænkt sig at regulere firmaet.

Men på trods af, at de folkevalgte manglede gode spørgsmål, og Zuckerberg ikke leverede tillidsvækkende svar, er høringerne bestemt ikke uden betydning. 

De viser, at Silicon Valley er ved at miste sin heltestatus, og at Facebook ikke længere bare betragtes som et innovativt og succesfuldt firma. Høringerne udstiller for verden Facebook som en trussel, man bliver nødt til at forholde sig aktivt til. Så kan det godt være, at de folkevalgte ikke har nogen klar plan eller intention om at gøre noget ved det lige nu. Men høringer kan være med til at mobilisere en kritisk indstilling og en folkestemning, som kan levere opbakning til langt mere aggressive skridt over for de digitale giganter.

Det er der brug for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Sebastian Gjerding

" .... Facebook også indsamler et væld af andre informationer om brugerne, også selv om de er logget ud af platformen."

Ovenstående var godt nok nyt for mig.

Microsoft gennem Windows 10 indsamler løbende oplysninger om brugeren.

Google gør det også, når vi f. ex. anvender søgemaskinen; men høster Google også informationer, når vi ikke bruger søgemaskinen, Chrome eller YouTube ??

Det burde man faktisk finde ud af.

Eva Schwanenflügel

Der er i det hele taget i høj grad brug for kontrol med private firmaers dataindsamling, men i særdeleshed også med myndighedernes.
Databeskyttelsesloven er i Danmark blevet fordrejet, så Folketinget er sat uden for indflydelse, og det udelukkende er op til den enkelte minister, hvordan datasikkerhed for den almindelige borger forvaltes.
Det åbner op for udemokratiske tiltag, der også kan være ulovlige, såsom den fortsatte brug af sessionslogning.

Politiken TECH , 11. April 2018
"Politikere ønsker dataetisk råd: Skal vi bruge kunstig intelligens til at forudsige, hvem der begår kriminalitet? "
Link:
https://politiken.dk/viden/Tech/art6436038/Skal-vi-bruge-kunstig-intelli...