Leder

Facebook kan ikke overlades til at regulere sig selv

På trods af, at de folkevalgte manglede gode spørgsmål, og Zuckerberg ikke leverede tillidsvækkende svar, er høringerne af facebookstifteren i kongressen bestemt ikke uden betydning. De kan være med til at mobilisere en kritisk folkestemning
»Cambridge Analytica var skandalen, der har fået det hele til at eksplodere, men det er ikke, fordi der mangler eksempler i fortiden på, at regulering af Facebook ikke bør overlades til Facebook.« skriver Sebastian Gjerding.

»Cambridge Analytica var skandalen, der har fået det hele til at eksplodere, men det er ikke, fordi der mangler eksempler i fortiden på, at regulering af Facebook ikke bør overlades til Facebook.« skriver Sebastian Gjerding.

Ting Shen

13. april 2018

Der var noget demokratisk tilfredsstillende ved at se facebookstifter Mark Zuckerberg indkaldt til offentlige parlamentariske høringer. Her sad verdens femte-rigeste mand på en stol med en lille ekstra læderpude – for at komme op i højde med skrivebordet – og skulle svare på spørgsmål fra demokratiets repræsentanter. Hans firma har endnu engang handlet uansvarligt, og de kan stille ham til regnskab over for fællesskabet.

Høringernes forløb gjorde os desværre ikke så meget klogere på, hvordan de folkevalgte har tænkt sig at forvalte denne magt – ud over at stille spørgsmål i en masse forskellige retninger. Om hvordan Facebook fungerer, hvordan firmaet ser sig selv, om hvordan det tjener penge. I flere tilfælde var det decideret pinlige markeringer, som det var svært at se, hvad både Zuckerberg og resten af offentligheden skulle bruge til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Sebastian Gjerding

" .... Facebook også indsamler et væld af andre informationer om brugerne, også selv om de er logget ud af platformen."

Ovenstående var godt nok nyt for mig.

Microsoft gennem Windows 10 indsamler løbende oplysninger om brugeren.

Google gør det også, når vi f. ex. anvender søgemaskinen; men høster Google også informationer, når vi ikke bruger søgemaskinen, Chrome eller YouTube ??

Det burde man faktisk finde ud af.

Eva Schwanenflügel

Der er i det hele taget i høj grad brug for kontrol med private firmaers dataindsamling, men i særdeleshed også med myndighedernes.
Databeskyttelsesloven er i Danmark blevet fordrejet, så Folketinget er sat uden for indflydelse, og det udelukkende er op til den enkelte minister, hvordan datasikkerhed for den almindelige borger forvaltes.
Det åbner op for udemokratiske tiltag, der også kan være ulovlige, såsom den fortsatte brug af sessionslogning.

Politiken TECH , 11. April 2018
"Politikere ønsker dataetisk råd: Skal vi bruge kunstig intelligens til at forudsige, hvem der begår kriminalitet? "
Link:
https://politiken.dk/viden/Tech/art6436038/Skal-vi-bruge-kunstig-intelli...