Leder

Israel er en ikke så sympatisk 70-årig

Onsdag fylder Israel 70 ifølge den særlige jødiske kalender, men man kan ikke sige, at staten ældes med ynde
Den væsentligste årsag til at Israel i dag ikke har samme sympati som i 1967 og i brede segmenter af den europæiske og amerikanske offentlighed betragtes som en slyngelstat er bosættelserne.

Den væsentligste årsag til at Israel i dag ikke har samme sympati som i 1967 og i brede segmenter af den europæiske og amerikanske offentlighed betragtes som en slyngelstat er bosættelserne.

Bernat Armangue

18. april 2018

Læsere født i god tid før, at Kennedy, The Beatles og international terrorisme lavede verden om, vil huske seksdageskrigen i 1967.

Israel udnyttede den egyptiske præsident Nassers provokationer i Sinai og Tiranstrædet til en angrebskrig, der erobrede Golanhøjderne i Syrien, Østjerusalem og Vestbredden under jordansk kontrol samt Sinai-halvøen med den egyptisk administrerede Gaza-landstribe.

Et tilbageblik på Informations dækning af konflikten gengiver den generelle stemning i udlandsredaktør J.B. Holmgaards ledere, der hyldede den israelske David, som uden hjælp fra »den frie verden« bankede den arabiske Goliat, støttet af »den kyniske skakspiller« Sovjetunionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Jørgen Vogelius
 • Olaf Tehrani
 • Christian Mondrup
 • Hans Larsen
 • Henrik Leffers
 • C Munk
 • Jens Frederiksen
 • David Zennaro
 • Katrine Damm
 • Grethe Preisler
 • Poul Anker Sørensen
Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Jørgen Vogelius, Olaf Tehrani, Christian Mondrup, Hans Larsen, Henrik Leffers, C Munk, Jens Frederiksen, David Zennaro, Katrine Damm, Grethe Preisler og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Ja, man kan vel sige, at oprettelsen af staten Israel har vist sig at være en fejltagelse.

Jørgen Nielsen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen, Jytte Voss, Anders Graae, Randi Christiansen, Peter Hansen, Karsten Lundsby, Tove Lodal, Hanna Grarversen og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar

Gennemtænkt var den i hvert fald næppe...

Jørgen Nielsen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Peter Hansen, Karsten Lundsby, Tove Lodal, Hanna Grarversen, peter juhl petersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Efter Holocaust var etableringen af et hjem for Jøderne en nødvendighed. Ingen jøde ville nogensinde mere kunne føle sig sikker i Europa efter vanviddet og massemordet under Holocaust.

Staten Israel blev det hjem, som gav jøderne husly. Det blev den første demokratiske stat i et Mellemøsten med enerådige arabiske nationer.

Med den 2 Verdenskrigs tyske grusomheder i levende erindring stod det klart for jøderne, at kun en magt kunne forsvare dem og det var dem selv. Aldrig mere en gentagelse af Holocaust, aldrig mere en gentagelse af de fortvivlede uskyldige mennesker ung som gammel, børn og kvinder, der som kvæg blev drevet hen til den definitive udslettelse.

Derfor på denne tragiske baggrund mit tillykke med de 70 år for Staten Israels oprettelse.

Den næste store udfordring er at finde den eneste holdbare løsning på det palæstinensiske folks legitime rettigheder, at de også må få et hjemland, hvor de kan leve i fred og fordragelighed med Staten Israel, med det jødiske folk og de arabiske nationer.

Hans Aagaard, Olaf Tehrani, Per Torbensen, Karsten Lundsby, Peter Ravn-Olesen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Europeere lavede kun fejl siden den WWII, da begyndte kamp for Afkolonisering i Verden. De Gaulle var den første der indrømmede i en tale i Algeriet, da han sagde de berømte ord : " Je Vous ai compris" jeg har forstået jer". De Gaulle var før for (l´Algerie Francaise) Fransk Algeriet. Og ikke nok med det, De Gaulle førte en Antikolonialistisk politik også over for Israel. og var for palestinæniske rettigheder. "Nogle tror måske stadig på liv efter døden". Det er godt at palestinænser arbejder og israeler spiser"? der er en plan "to stats løsning". Det er generøs plan fra palestinænsisk side.

Alvin Jensen, Randi Christiansen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Husk nu hvem der okkuperede langt det meste af det palæstinensiske landområde i 1948.
Ægypten besatte Gaza og Jordan besatte Vestbredden.
Altså vennerne !
At Israelerne heller ikke var for pæne skal da med, men de var sandelig ikke alene om tåbelighederne.
Og hvordan er det lige nu med den jødiske befolkning i mellemøsten?
Der kan vel næppe opdrives en jøde udenfor Israel.
De er alle gennem tiden efter 1948 tvunget, mere eller mindre frivilligt, til at forlade de lande de boede i.
Til sammenligning bor der mere end 1 million palæstinensere i Israel i dag, nogenlunde samme antal som der boede i 1948 !
De har ikke helt de samme demokratiske rettigheder som jøderne i Israel, men sammenlignet med deres landsmænds rettigheder i Jordan eller Ægypten, fremstår Israel som et demokratisk fyrtårn.

Kim Folke Knudsen - Israel bør benytte 70-års dagen til at levere det tilnage som de har stjålet fra palæstinenserne og løslade alle palæstinensere i israelske fængler.
Israel er ikke et demokrati men en apartheid- og terror-stat.
Det er ikke noget at fejre men en hel del at skamme sig ovet

Jørgen Nielsen, Alvin Jensen, Palle Yndal-Olsen, Torben K L Jensen, Arne Thomsen, Hans Larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Hvordan kan nogen kalde Israel for et demokrati, når halvdelen af befolkningen i det område Israel kontrollere ikke har stemmeret? Var Syd Afrika før Mandela også et demokrati? Israel er et virkeligt godt eksempel på, hvordan spin kan manipulere med folks opfattelse: Man skal bare gentage løgne mange gange, og få det bragt i alle medierne, så bliver løgnen til den almindelige opfattelse! Jeg hoppede selv på det gennem mange år...

Jørgen Nielsen, Peter Hansen, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Vibeke Hansen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Arne Thomsen, Jørgen Tryggestad, C Munk, Tove Lodal og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Israel er i dag desværre blevet en religiøs apartheid stat, bare det, at man kalder sig en jødisk stat, gør at jeg krummer tæer, hvorfor ikke en demokratisk, eller sekulær stat.

Når man som Iran og Israel basere sin stat på religion, så udelukker man med det samme en helt masse mennesker, som ikke lige deler samme livsanskuelse, så derfor burde selve statsapparatet være neutralt og sekulært i sin udførsel.

Jeg ser to mulige løsning for Israel, enten laver man en sekulær enhedsstat af de besatte og palæstinensiske områder, sammen med de israelske, eller også laver man en 3 statsløsning, så vestbreden kommer ind under Jordan, og Gaza ind under Ægypten.

En to stats løsning bestående af et Israel og et Palæstina vil være dødfødt fra starten, da en palestinensisk stat aldrig nogensinde vil kunne opretholde en bæredygtig og selvstændig økonomi, og Israel aldrig vil give rum, til, at en sådan stat vil kunne agere som fri og selvstændig, uanset hvad.

Ja, oprettelsen af Israel var en historisk og fatal fejl, tilbage står nu kun lappeløsninger og, at få det bedste ud af det, men konflikten har været roden til meget ondt og usikkerhed i verden, så det bør snart være på tide, at verdenssamfundet griber ind, og en gang for alle får lukket for den evige kilde til krig, terror og uro.

Jørgen Nielsen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Jørgen Tryggestad og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ja, efter ww2 måtte jøderne gives et fristed, en egen stat. Men måden var og er forbryderisk mod palæstinenserne.

Det bør jøderne kunne forstå. Hvorfor har man aldrig offentligt konfronteret dem med det forhold, at der faktisk boede nogen i det land, som de med hjælp fra andre stater så skamløst okkuperede? Om nogen burde jøderne kunne sætte sig i palæstinensernes sted, men deres forståelige traumer synes at fortrænge en sådan empati.

Oprettelsen af staten israel var virkelig katastrofalt uigennemtænkt, men vi får den nok aldrig flyttet. Derfor må palæstinenserne kompenseres BIG TIME !!!! Så kunne vi måske omsider få lukket holocaustmareridtet og få fred i mellemøsten.

Jørgen Nielsen, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Peter Hansen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Med mindre palæstinenserne vil have det eneste, de ikke kan få uden jødernes indædte modstand. Og som vi ser, holder de sig ikke tilbage. Holocaust har skabt et jødisk monster. Vi gennemlever verdenssamfundets dårlige karma. Samtlige aktører er modne til terapeutisk behandling. Der må seriøs nytænkning til, hvis vi vil have en kinamands chance overfor verdenssamfundets skjulte, kriminelle aktører, som i samarbejde med de dumme må være de skyldige i denne kollektive misere.

Ja. Slyngelstat.
Pladsen der blev ledig ved salig Mandelas løsladelse og hvad derefter fulgte, er ril fulde udfyldt af den Israelske stat!

Randi Christiansen

Min seneste konklusion er, at hvis verdenssamfundet skal kunne bilægge denne stadig mere belastende konflikt, bliver parterne nødt til at deles om jerusalem og om tempelbjerget. Resten må kunne forhandles fornuftigt på plads.

Hvis israel og co fremturer med deres nuværende agenda, må verdenssamfundet sige fra overfor denne åbenlyst urimelige fremfærd, for hvilken der ingen gode argumenter er.

Holger Overgaard Andersen

Ikke ældes med ynde? I modsat fald havde vi haft et nyt holocaust. Hvem ville og kunne leve med det ? Alle venstreorienterede historieløse måske?