Leder

Massakren i Gaza er et resultat af israelsk brutalitet og Hamas’ kynisme

Hamas kan ikke længere regne med iransk eller egyptisk opbakning, og med de fremtidsudsigter har Hamasledelsen erkendt, at martyrer er bedre end mortérer. Masserne er sat i bevægelse, ubevæbnede som i 1980’erne. Det vil udstille den israelske brutalitet og vinde den sidste ven, Hamas kan satse på: den globale offentlighed. Hvilket i sig selv er en kynisk kalkule
Fredag indledte 30.000 palæstinenske demonstranter ’Den store March mod Tilbagevenden’, der vil fortsætte frem til den 15. maj.

Fredag indledte 30.000 palæstinenske demonstranter ’Den store March mod Tilbagevenden’, der vil fortsætte frem til den 15. maj.

Hosam Salem

Udland
3. april 2018

Den israelske regering har rutinemæssigt afvist krav om, at der bliver lavet en uvildig undersøgelse af israelske snigskytters massakre på civile palæstinensere langfredag på grænsen mellem Gaza og Israel.

At FN’s generalsekretær, pave Frans i Rom og EU-kommissionen er enige om, at der bør placeres et ansvar, anfægter ikke Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman – en jovial russisk indvandrer af helt særlig brutal støbning.

Han synes tværtimod, at hans soldater »fortjener en medalje«, fordi de kun har »gjort det nødvendige«. Og Lieberman har også venner – i hvert fald én: I FN’s sikkerhedsråd har USA blokeret for Kuwaits forslag om at henstille til Israel om at afstå fra overdreven brug af vold.

Kynismen har også rystet anstændige israelere. En populær tv-vært har erklæret, at han »skammer sig« over at være israeler, og han kan ifølge avisen Haaretz imødese en fyreseddel. Samme dagblads markante kommentator, Gideon Levy, noterer, at den israelske hærs – og dermed den israelske offentligheds – følelsesapati har nået et stadium, hvor drab på civile palæstinensere »accepteres med større lethed end at spraye mod myg«.

Ifølge en udtalelse fra EU er foreløbig 16 dræbt af de 30.000 ubevæbnede demonstranter, der fredag indledte ’Den store March mod Tilbagevenden’ (til deres forsvundne landsbyer i selve Israel). Omkring tusind er ifølge Ritzau blevet såret, flest af skud i benene. Og flere drab er på programmet, eftersom ’Den store March’ vil fortsætte frem til 15. maj, dagen efter 70-året for proklameringen af staten Israel og datoen for al-Naqba – katastrofen, hvor 750.000 palæstinensere blev fordrevet af den israelske hær, der også dengang ’gjorde det nødvendige’.

Skudt i ryggen

Israel siger, at soldaterne skød i selvforsvar, da demonstranter angreb dem med molotovcocktails og stenslynger. Det forklarer dog ikke nødvendigheden af, at civile uden stenslynger blev skudt i ryggen, som det fremgår videoer. Men det angav, at de også vil blive skudt på næste fredag og næste fredag igen.

Baggrunden for drabene er ikke, at Hamas, der har iværksat ’Den store March’, forestiller sig, at det er muligt for de fordrevne palæstinenseres efterkommere at vende tilbage til deres bedsteforældres hjemsteder, som det stipuleres i FN-resolution 194 fra december 1948. Alene af den grund, at de ikke længere eksisterer. Baggrunden er den blokade, Gazas halvanden million indbyggere har været ofre for siden 2007, hvor Hamas tog magten i landstriben, efter at det rivaliserende Fatah året før havde tabt det første palæstinensiske parlamentsvalg.

I en rapport fra FN’s særlige koordinator for fredsprocessen, Nickolay Mladenov, dateret 16. marts, frembyder Gaza »fortsat den største risiko for eskalering (af vold) som følge af en akut humanitær krise med potentielt fuldstændigt sammenbrud af offentlig service«.

Den systematiske kvælning af et areal på størrelse med Langeland udarter sig med jævne mellemrum militært (slemt i 2009 og 2014) – hver gang med ufattelige lidelser for civilbefolkningen. Nu har Hamas skiftet taktik under ledelse af den nye premierminister, Yahya Sinwar, der var chef for den militære fraktion, Izz ad-Din al-Qassam-brigaden.

Martyrer er bedre end mortérer

Sinwar og konsorter har indset, at den tid, hvor raketter mod Tel Aviv sendte et signal om tapper modstand, er forbi. Hamas kan ikke længere regne med iransk eller egyptisk opbakning – ødelagte smuglertunneler til Egypten har bremset transport af våben, Irans milits i Libanon, Hizbollah, har hænderne fulde, og præsident al-Sisi i Kairo har ingen sympati for de muslimske Hamasbrødre, og den egyptisk mæglede udsoning mellem Mahmoud Abbas’ Fatah og Hamas er grundstødt.

Ukendte gerningsmænd detonerede en vejsidebombe mod Fatah-premierminister Rami Hamdallahs kortege, da han entrede landstriben for tre uger siden, og Abbas har reageret ved at fjerne Gaza fra sin finanslov og truer med yderligere »nationale, legale og finansielle sanktioner«.

Med de muligheder har Hamas-ledelsen erkendt, at martyrer er bedre end mortérer i den fortsatte kamp mod den zionistiske overmagt. Yahya Sinwar var med i den første intifada 1987-90, og han har nu sat masserne i bevægelse, ubevæbnede som i 1980’erne – det vil udstille den israelske brutalitet. Og vinde den sidste ven, Hamas kan satse på: den globale offentlighed.

Indtil videre er operationen – i sig selv en kynisk kalkule – lykkedes. Patienterne dør planmæssigt. Deprimerende? Javist, men sådan er det. Heller ikke den jødisk-arabiske konflikt er noget teselskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den 'globale offentlighed' kan ikke lide terror-aktioner mod civile... Hvis Hamas (etc.) udelukkende angreb Israelske militære mål kunne de måske have succes i den henseende, men de angriber primært civile og ses derfor af tilstrækkelig mange som terrorister.
I den her sag.... Der er ikke stor tvivl om hvad 30.000 rabiate Palæstinensere ville have forsøgt at gøre mod Israelske civile var de sluppet ind i Israel, så man kan ikke fortænke Israel i at stoppe dem. Det er nu engang enhver stats ultimative pligt at beskytte deres befolkning...

Erik Jakobsen, Povl Jensen, Claus Nielsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

"Massakren i Gaza er et resultat af israelsk brutalitet og Hamas’ kynisme". Dette er en interessant udlægning af Israels konstante overgreb på menneskerettighederne og Folkeretten, samt landets enorme arrogance når det drejer sig om palæstinenserne. .

Sagen er jo, at Hamas blev stiftet i 1987. Og hvis Israel havde overholdt alle regler, i stedet for at vise sin racistiske brutalitet ville der altså ikke have været noget Hamas. Og derfor er det en noget søgt forklaring.

Må jeg blot gøre opmærksom på 67 lejre med mange tusinder palæstinensiske flygtninge. Og efter årstallet for lejrenes etablering, er det jo tydeligt, at alle er etableret før Hamas:
1950, Aida, 4.151
1949, Am'ari, 8.083
1948, Aqabat Jabr, 5.197
1950, Arroub, 9.180
1950, Askar, 13.894
1950, Balata, 20.681
1950, Beit Jibrin, 1.828
1955, Amman New Camp (Wihdat), 49.805
1968, Baqa'a, 80.100
1968, Husn (Martyr Azmi el-Mufti), 19.573
1968, Irbid camp, 23.512
1952, Jabal el-Hussein, 27.674
1968, Jerash camp, 15.696
1968, Marka, 41.237
1967, Souf, 14.911
1968, Talbieh, 4.041
1949, Zarqa camp, 17344
1955, Beddawi, 15.695
1948, Burj el-Barajneh, 19.526[4][5]
1955, Burj el-Shemali, 18.134
1956, Dbayeh, 4.223
Dikwaneh, destroyed
1948, Ein el-Hilweh, 44.133
1948, El-Buss, 9.840
Jisr el-Basha, destroyed
1952, Mar Elias, 1.406
1954, Mieh Mieh, 5.078
Nabatieh camp, ødelagt i 1973
1949, Nahr al-Bared, 28,358 ødelagt i 2007
1963, Rashidieh, 24,679
Sabra ødelagt
1949, Shatila, 11.998
1948, Wavel, 7.357
1950, Dera'a, 5.916
1967, Dera'a (Emergency), 5.536
1950, Hama, 7.597
1949, Homs, 13.825
1948, Jaramana, 5.007
1950, Khan Dunoun, 8.603
1949, Khan Eshieh, 15.731
1948, Neirab, 17.994
1967, Qabr Essit, 16.016
1948, Sbeineh, 19.624
1955-6, Latakia camp, 6.534 registrerede flygtninge.
1957, Yarmouk (Damascus), 112.550 registrerede flygtninge
1962, Ein Al-Tal, 4.329 registrerede flygtninge[6]
1950, Camp No.1, 6.221
1949, Deir Ammar, 2.189
1949, Dheisheh, 10.923
1948, Ein el-Sultan, 1.888
1949, Far'a, 6.836
1949, Fawwar, 7.072
1949, Jalazone, 9.284
1953, Jenin, 14.050
1949, Kalandia, 9.188
1952, Nur Shams, 8.179
1965, Shu'fat, 9.567
1950, Tulkarm, 16.259
1948, Beach camp (Shati), 76.109
1949, Bureij, 30.059
1948, Deir el-Balah camp, 20.188
1948, Jabalia (Jabaliya), 103.646
1949, Khan Yunis, 60.662
1949, Maghazi, 22,.536
1949, Nuseirat, 64.233
1949, Rafah camp, 90.638

Jørgen Nielsen, Ahmad Jalali Farahani, Erik Karlsen, Ole Bach, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Arne Thomsen, David Zennaro, Margit Tang, John Andersen, International Press Centre Skindergade 7, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, Martin Madsen, Fouad Fartous og Maiken Guttorm anbefalede denne kommentar

@Gert Romme
Uden at tage side... Der virker til at være en direkte korrelation mellem de tidligere år hvor Israel blive angrebet udefra og hvornår lejrene er oprettet...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Israel

Dorte Sørensen

Undskyld - men vandt Hamas ikke magten ved et demokratisk valg?
Ligeledes må det da ses som et godt tegn at Hamas nu vil prøve en anden måde end med raketter mv. til at få verdens samfundet til at få ophævet blokaden af Gaza. Skal det nu være kynisme?

Jørgen Nielsen, Ahmad Jalali Farahani, Christian Schönbeck, Ole Bach, Hans Larsen, Margit Tang og John Andersen anbefalede denne kommentar

Morten Lynge:
Et syn flere syn: Hamas bør anerkende Israel og undlade vold uanset Israels grusomhed, og de bør gøre det for menneskenes skyld både i Gaza og kloden som sådan.
men her holder retfærdigheden så ikke op: Israel er påtvunget palæstinenserne med store lidelser til følge. Det kan vist ikke diskuteres og Israels uforsonlighed og arrogance og manglende etik gør at situationen er som den er, og der er ingen undskyldning for det der sker nu, kun sker fordi den "store Satan" holder hånden over dem.

Dorte Sørensen:
Du har nok ret, men Hamas ledelsen kender jo godt reaktionen fra Israel, det kan da vist ikke komme bag på dem og her ligger kynismen uanset at demonstrationen er retfærdig.

International Press Centre Skindergade 7

Patienterne dør planmæssigt_؟
DET ER N SÅDAN, 2 STATSLØSNING ER DØD FOR LÆNGE, DAN MAN SAGDE TIL ARAFAT: DU SKAL VÆRE VORES POLITIMAND, ALTSÅ BESÆTTELSESMAGTENS POLITI OG VIL IKKE INDSE AT FREDEN KAN IKKE OPNÅES VED AT ZIONISTISKE OVERMAGT UNDERTRYKER ET FOLK. KORT SAGT, VI ER I GANG MED FØRSTE FASE AF DEN ZIONESTISKE PROJEKTS FALLIT, OG DETS ALLIEDE I DEN ARABISKE DIKTATURENE. VAR DET IKKE SÅDAN AT PALÆSTINA BLEV PRÆSENTERET SOM "ET LAND UDEN FOLK...." NU MÅ JEG SER HVORDAN MAN I EU VIL TAGE IMOD AFRIKANSKE FLYGTNINGE FRA ISRAELS APPERTHIED, SÅ KAN DER EFTER "MAKING JOKES ABOUT HUMAN RIGHTS VIOLATION, AND ARAB"... TAK GERT OG VIGO

Jørgen Wind-Willassen

Hvem var det lige der stjal Gaza og vestbredden fra palæstinenserne?
Det var IKKE Israel.
Ægypten snuppede Gaza og Jordan tog vestbredden.
Og så er det korrekt at Israel tog hvad der blev tilbage.
At der så er sket en del siden som følge af mange krige er en anden historie, men det er altså IKKE Israel der var den rigtig slemme erobrer i 1948.

Når Israelsk militær dræber palæstinensere handler det altså om Israel! Det er en om'er. Den der trykker på aftrækkeren bærer 99% af skylden. At tro andet er bare at side i fornægtelse. Det israelske lederskab er helt tamt. Afstumpede og ligegyldige. Man mindes Obamas sukkende tilstand over at skulle mødes med Netanyahu. Jeg misunder ham ikke hans arbejde at skulle side og smile med den mand og lade som om han ikke er gennem korrupt.

Jørgen Nielsen, Ahmad Jalali Farahani, Christian Schönbeck og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Israel fik tildelt land i 1948, resten er tyvstjålet!
Israel fik tildelt land mod at palæstinenserne også skulle beholde deres områder/boliger i det tildelte land! Palæstinenserne blev nægtet indrejse i Israel. Palæstinensernes byer blev jævnet med jorden af israelerne, så de ikke havde noget at vende tilbage til. Palæstinenserne har ikke rige venner i USA, derfor er deres kamp en "omvendt David og Goliat". Afskaf veto-retten i FN/EU etc, så vi kan få skik på den israelske stats lovløse og despektfulde adfærd!

Ahmad Jalali Farahani, Christian Schönbeck, Gert Romme, David Graub, Viggo Okholm og John Andersen anbefalede denne kommentar
Christian Schönbeck

Det er faktuelt forkert, når Lasse Ellegård skriver:

"Baggrunden for drabene er ikke, at Hamas, der har iværksat ’Den store March’,"

Det er IKKE Hamas, der har iværksat protesterne. Hamas bakker op om protesterne ligesom alle andre organisationer i Gaza, men det er unge palæstinensere i Gaza, som har taget initiativet til protesterne. Dette kan man læse mere om i nedenstående artikel fra al-Jazeera og også i Informations egen reportage fra Gaza:

https://www.information.dk/udland/2018/04/reportage-gaza-forfaerdeligt-l...

https://www.aljazeera.com/indepth/features/return-lands-bloodshed-bombs-...