Leder

Geopolitikken banker ubelejligt på EU’s dør på Vestbalkan. En dag bliver vi nødt til at åbne den

EU’s balancegang mellem at eksportere stabilitet og importere ustabilitet bliver sværere i spørgsmålet om Vestbalkans optagelse i EU. Vi må ikke opgive de europæiske mål for Balkan
EU-rådets formand, Donald Tusk.

EU-rådets formand, Donald Tusk.

Stephane Lemouton

22. maj 2018

Det var småt med euforien, da EU’s ledere torsdag i sidste uge for første gang i 15 år mødtes med lederne fra Vestbalkan, samlebetegnelsen for Montenegro, Serbien, Makedonien, Albanien, Bosnien-Hercegovina og Kosovo.

På forhånd havde EU-rådets formand, Donald Tusk, ganske vist krævet, at EU-perspektiverne for Vestbalkan skulle udgøre en »gensidigt bindende forpligtelse« – altså at EU skal kombinere betingelser med et bindende løfte. Men det forblev ved topmødet i Sofia ved de samme luftige løfter om at »støtte Vestbalkans europæiske perspektiver« som for 15 år siden. Døren blev kun lige akkurat holdt på klem for de fattige, korruptionsplagede og retsstatssvage Balkanlande – herunder Kosovo, der endnu ikke er EU-kandidat, og hvis selvstændighed en række EU-lande nægter at anerkende.

Der er gode grunde til forsigtigheden.

For det første er det et pikant anliggende at stille EU-borgerne i udsigt, at et kriseplaget EU ad åre skal optage seks nye nettomodtagere af EU-overførsler i kølvandet på Brexit, hvor en af de største netto-ydere efterlader et betragteligt økonomisk hul.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvis der ikke er opbakning i befolkningerne til udvidelse - så skal teknokraterne i Bruxelles droppe deres stormagtsdrømme.
Så simpelt er det faktisk.

@ Torben K L Jensen,

Jeg er principielt enig med dig om, at befolkningerne Europa kan bruge mere demokrati. Men så skal beslutningerne også tages på et korrekt beslutningsgrundlag, som alle kan overse og forholde sig til.

Jeg har f.eks. meget dyb og tidsvarende indsigt i disse balkan-lande og hele problematikken, men det tror jeg faktisk ikke, at mange i Vesteuropa har. - Jeg har også en stor omgangskreds, og jeg kender i hvert fald ikke nogen - hverken med indsigt eller interesse for indsigt..

Og derfor tror jeg slet ikke, at befolkningerne i EU er kompetente til at tage stilling til, om disse lande skal optages, hvornår de skal optages eller på hvilke vilkår de skal optages. Og skal EU-befolkningerne tage stilling til dette, må der først gøres et helt enormt oplysnings-arbejde. Og selv efter dette vil flertallet formentlig ikke være kompetente, fordi problemstillingen slet ikke vil interessere dem.