Leder

Iscenesat mord på journalist er et attentat på troværdigheden

En russiskkritisk journalist rejste sig fra de døde, da Arkadij Babtjenko dukkede op til en pressekonference på trods af et mediedækket attentat. De ukrainske myndigheders troværdighed er derimod nødlidende, og det iscenesatte mord gør tilværelsen sværere for Putins kritikere
Arkady Babchenko under et interview med udenlandske medier i Kiev. Billedet på væggen er af den ukrainske præsident, Petro Poroshenko.

Arkady Babchenko under et interview med udenlandske medier i Kiev. Billedet på væggen er af den ukrainske præsident, Petro Poroshenko.

Valentyn Ogirenko

Udland
1. juni 2018

Et bizart internationalt politisk mediedrama udfoldede sig onsdag fra morgen til aften.

Fra morgenstunden rapporterede Ritzau og store internationale medier, at den russiske Kreml-kritiske journalist Arkadij Babtjenko aftenen forinden var blevet dræbt foran sin lejlighed i Kiev, Ukraine, hvor han var i eksil på grund af trusler i sit hjemland.

Det var hans kone, der skulle have fundet ham liggende i en blodpøl, som der endda blev offentliggjort fotos af. Hun tilkaldte politi og ambulance, men Babtjenko døde på vej til hospitalet, lød historien. Ifølge ukrainsk politi kunne det være på grund af hans journalistik, han var blevet dræbt.

På Twitter og Facebook begræd journalistkolleger hans død, og den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, erklærede sig som andre vestlige politikere »rystet over at se endnu en kritisk russisk journalist myrdet«.

Gennem tiden er seks af Babtjenkos kolleger på den russiske avis Novaja Gazeta således blevet dræbt. Og de seneste par år har Kiev oplevet flere opsigtsvækkende drab på kritikere af Ruslands ledelse, som aldrig er blevet opklaret.

Mellemrubrik

Flere delte Babtjenkos seneste facebookopdatering. Her mindedes han en tur med en russisk militærhelikopter for fire år siden, hvor han ikke havde fået lov til at komme med på grund af overvægt. Helikopteren tog af sted uden ham og styrtede kort efter ned. 14 døde.

»Det er min anden fødselsdag,« sluttede Babtjenko sit indlæg, som var som skabt til at drage paralleller til mordet på ham samme dag.

Andre delte hans indlæg i The Guardian fra sidste år, hvor han forklarede, hvorfor han blev nødt til at flygte fra Rusland efter at have arbejdet som kritisk krigskorrespondent i først Georgien og siden Ukraine.

Dråben blev i hans egen udlægning en facebookopdatering, hvor han ikke ville begræde, at et russisk militærfly var styrtet i Sortehavet og samtlige 92 ombordværende var blevet dræbt, herunder et militærorkester, der var på vej til Syrien for at underholde russiske piloter, der havde fløjet bombetogter over Aleppo.

Og mens vreden mod de formodede russiske bagmænd byggede sig op, og støtteindsamlinger til hans efterladte var ved at blive stablet på benene, dukkede Arkadij Babtjenko så selv op på et ukrainsk pressemøde onsdag aften uden så meget som en skramme.

Sammen med de ukrainske myndigheder havde han åbenbart fingeret sit eget mord for at finde frem til de mennesker, der i virkeligheden – angiveligt – var ude på at myrde ham.

Ifølge den ukrainske efterretningstjeneste SBU skulle en russisk efterretningstjeneste have brugt 40.000 dollar på at få Babtjenko myrdet. En mellemmand havde entreret med en veteran fra fronten i Østukraine, men denne var i stedet gået med til at samarbejde med SBU.

Nu skulle mellemmanden så være anholdt og en navneliste på 30 potentielle attentatmål i Ukraine konfiskeret, ligesom man ved hjælp af telefonaflytning havde opsnappet mellemmandens kontakter i Moskva.

Hvorfor det skulle være nødvendigt at lave verdensomspændende fake news, når nu man allerede samarbejdede med den hyrede lejemorder, fremgik ikke af pressemødet.

Har mellemmanden fået lykønsknings-sms’er fra Moskva, eller hvad er det præcis for en rygende pistol, SBU har fået ud af at dræbe Babtjenko på skrømt? Vi ved det ikke, og vi ved heller, om vi skulle tro på det, hvis vi fik det at vide.

Mellemrubrik

Det er ikke første gang, de ukrainske myndigheder har fingeret et mord for at opklare en forbrydelse, men første gang de gør det foran et internationalt publikum. Det skulle de nok ikke have gjort.

Skaden vejer i hvert fald langt tungere end det, man har opnået. En kommentator fra Russia Today har allerede sat Babtjenko-’mordet’ i bås med Skripal-attentatet i England som to iscenesatte provokationer mod Rusland.

Mediernes troværdighed har fået et alvorligt hak ved at måtte tilbagekalde et helt døgns historier om mordet, og enhver fremtidig berettiget kritik af russiske operationer i udlandet vil nu nemmere kunne affærdiges som Putin-kritikernes automatiserede hylekor.

I det mindste kan man glæde sig over, at Babtjenko stadig er i live – og måske endda er blevet så højprofileret et navn, at det bliver svært for hans fjender – hvis de da findes – nogensinde at myrde ham, rigtigt.

På Facebook ræsonerer Babtjenko sig frem til, at det i hvert fald vil tage nogle måneder at stable nye mordplaner på benene:

»Det bliver de bedste måneder i løbet af de sidste år af mit liv.«

 

Российский журналист Аркадий Бабченко заявил, что не хотел принимать участие в спецоперации, в рамках которой была...

Posted by Аркадий Бабченко on Thursday, May 31, 2018

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg forstår ganske godt dem, der mener, at dette var et attentat mod pressens troværdighed.

Men sagen er, at 2 personer blev afsløret og en lejemorder med tilknytning til Ruslands militær er blevet anholdt. Samtidig står det nu også klart at omkring 30 personer i Ukraina med forskellige russiske baggrunde, var på ønskelisten over hvem, opdragsgiverne ønskede at få myrdet.

Men selvklart ville det have givet pressen større troværdighed, hvis det var lykkedes at få myrdet Arkadij Babtjenko.

Man skal være ualmindeligt naiv, hvis man fremover tror på oplysninger fra regimet i Kijev.

Hans Aagaard, Hans Larsen, Carsten Munk, Holger Madsen, Ejvind Larsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Frank Rasmussen

Pressens troværdighed?

Det lyder selvmodsigende....

Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Espen Bøgh og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Statens troværdighed ligeså.

Jens J. Pedersen

Måske er det udelukkende Ruslands (læs Putins) troværdighed, der er på spil?

Uanset hvad er er op og ned i denne sag. Så må man sige at den ukrainske efterretningstjeneste måske er en my mindre troværdig end den russiske efterretningstjeneste. Som igen er en my mindre troværdig end vores vestlige efterretningstjenester. Og vores vestlige efterretningsejester troede endda alle at Saddam havde masseødelæggelsesvåben, var BF med al-qaeda og havde en eller anden Niger-connection....

Thomas Bindesbøll

Ærlig talt:

En mærkelig artikel, skrevet af ellers sobre Emil Rottbøll. Det skuffer

Prøv dog - også alle ikke-mord-truede-journalister herovre i denne trygge vestlige verden - at forstå, hvilke "hårde forhold i den journalistiske jernindustri" der gælder østpå, for både (og heldigvis, for pokker da!) endnu i live journalist Babtjenko.

Sidstnævnte burde da vække glæde, i stedet for magelig "forargelse".
Babtjenkos egne gode og aldeles udplomatiske kommentar - også til vestlige "journalistkolleger", burde man lige se -- og des bedre måske liiiiige tænke lidt over:

..... Babchenko interview: 'I Chose To Stay Alive' ...
https://www.rferl.org/a/ukraine-babchenko-news-conference/29262097.html

Derfor: Uanset alt muligt, som vi foreløbig slet ikke kan vide noget om, i denne sag, så respektér dog i stedet manden, og hans sikkert "Catch-22" umulige "valg - også i denne situation.
Babtjenko er en helt OK fyr. Det vil jeg gerne sige, ud fra egne erfaringer.

Lyt og se derfor lige til hans ovenfor eminent korte version af. om hvorvidt det gjaldt om at (foreløbig) fortsat at være i live eller ej.
Og er det ikke mandens egne vidneudsagn der burde tælle mest her, også for fjerne, trygge, vestlige skrivebordsjournalister ?

Lyt og SE dog på manden - er der nogen grund til at tvivle på, hvad han altsammen har været igennem - i mange år ?

"Etik" er derfor og her måske vigtigst at se lidt på ofrene, under evige mordtrusler. Og gerne set fra disse ofres respektive synspunkt og manglende valgmuligheder Tak !

Respekt derfor for Babtjenko, der indtil videre har formået at holde sig i live - uanset ved hvilken hjælp.

Vi andre kunne blot ønske at både Anna Politkovskaja, Aleksandr Litvinenko eller Natasha Estemirova, plus hele den lange, sorte liste af hidtil myrdede både journalister i "Putinstan" og til Vesten afhoppede dissidenter stadig havde været i live... og dermed "kun" havde været fingeret myrdet.

Men det blev de som bekendt ikke ... Og desværre !

Sluttelig: Her den "Lange liste" over 200+ journalist+ politikermord siden 1990'erne i Rusland % Omegn.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia#2009_...

Wikepedia er blevet langt mere veldokumenteret senere år, så der er (desværre) ikke så meget at komme efter, sagde historikeren.
Denne liste siger alt om virkeligheden, og Babtjenko kender den da - om nogen.

Så skråt op med "etik" i denne sammenhæng. Undskyld min grove sprogbrug, men forstå det dog, alle magelige mennesker herovre der ikke modtager reelle mordtrusler, dagligt

For disse mennesker - østpå - drejer det sig om at overleve, inden næste mordtrussel bliver eksekveret. Det burde enhver kunne forstå.
Især da - og som et PS- til alle de herinde, der dagligt kerer sig om f.eks. Snowden...

Bare lige, så ordet dobbeltmoral er bedre end at ingen moral indfinder sig - selv i sommervarmen.

Godt at Babtjenko stadig er i live - og det er da vel det vigtigste i alt dette ! Eller Hur ?