Leder

Italien kan blive EU’s hidtil største udfordring

Italiens kommende regering vil blæse højlydt til angreb på den etablerede tyskdominerede finanspolitik i EU. Det er en trussel, men også en mulighed for EU
Guiseppe Conte bliver ny regeringsleder i Italien på trods af, at han er et mere eller mindre ubeskrevet blad i politik. 

Guiseppe Conte bliver ny regeringsleder i Italien på trods af, at han er et mere eller mindre ubeskrevet blad i politik. 

ALESSANDRO DI MEO

Udland
24. maj 2018

Er den udbredte og voksende nervøsitet i EU-begejstrede kredse over den politiske udvikling i Italien velbegrundet? Svaret på det spørgsmål må helt klart være et højt ’ja’.

Se på den ekstremt euroskeptiske Paolo Savona, der er favorit til at blive finansminister i regeringen, som er ved at tage form i Rom. Han ser euroen som en »historisk fejl« og er overbevist om, at Tyskland fortsat ønsker at undertvinge sig resten af Europa, nu blot med finanspolitik som våben. »Tyskland har ikke ændret holdning siden nazitiden i forhold til sin rolle i Europa, selvom landet har opgivet ideen om at gennemtvinge sin vilje militært,« skriver han i en endnu ikke udgivet selvbiografi, som avisen La Stampa denne uge har bragt uddrag af.

Savona mener, at »euroen er et tysk fængsel«. Og, insisterer han: »Europa eksisterer ikke. Der er blot et Tyskland omgivet af underkuede nationer.«

Hvis signor Savona får den vægtige ministerpost, så kan der næsten ikke blæses mere højlydt til angreb på den etablerede tyskdominerede finanspolitik i EU. Den kommende regering kunne i det hele taget nærmest ikke være designet bedre, hvis målet altså er at skabe splid og usikkerhed i eurozonen.

Processen med at danne regeringen har været lang og uskøn. Hele 11 uger efter parlamentsvalget den 4. marts, hvor det højrenationale Lega og antisystempartiet Femstjernebevægelsen vandt, lod præsident Sergio Mattarella onsdag aften endelig til at være klar til at godkende de to partiers kandidat til premierministerposten, den hidtil ukendte jurist Giuseppe Conte, der er uden politisk erfaring.

Lega og Femstjernebevægelsen kombinerer i deres regeringsprogram bekostelige velfærdsambitioner med dramatiske skattenedsættelser. Tilsyneladende to uforenelige størrelser, der truer med at sparke stolen væk under statens finanser, og som kan føre til, at den allerede enorme italienske statsgæld vokser yderligere.

Italien er dermed på kollisionskurs med EU’s stramme budgetregler. Og at de kommende ledere – der tidligere ovenikøbet har ønsket Italien helt ud af euroen – tilsyneladende er villige til fuldstændig at ignorere Italiens økonomiske forpligtigelser, har ført til udbredt nervøsitet blandt EU-kommissærer og i europæiske hovedstæder, hvor man ser hele eurozonens stabilitet som truet – og man ængstes over, hvem der ender med at skulle betale regningen.

Regeringsprogrammet har også ført til uro på finansmarkederne. Euroen er faldet i værdi i forhold til USA’s dollar. Og bevægelserne på markederne har allerede gjort det dyrere for Italien at låne penge. Den overordnede frygt er, at Italien med sin politik vil forårsage en ny krise i eurozonen, der også kan trække andre lande, eksempelvis Spanien, Portugal og Irland, med sig.

Problemet for resten af Europa er dog, at Lega og Femstjernebevægelsen netop har fået et folkeligt mandat til at udfordre eurozonens ortodoksi. Et flertal af italienerne støtter regeringen, og de er rasende på euroen, som de i høj grad giver skylden for landets massive økonomiske problemer med lav vækst, høj ungdomsarbejdsløshed, udhulet købekraft og enorm gæld. De er overbeviste om, at valutaens regler er til fordel for Tyskland og ikke Italien.

Og selvom skylden for Italiens tilstand ikke kun skal findes i Bruxelles og Berlin, men også hos tidligere regeringer i Rom, så virker det dog tydeligt, at euroens rigide regler har været en spændetrøje, der har frataget Italien muligheden for at føre en ekspansiv finanspolitik – som netop Lega og Femstjernebevægelsen agter – hvilket kunne sætte mere gang i økonomien.

Under tidligere regeringer er de italienske bønner om mere fleksibilitet blevet affejet af Berlin. Det er medvirkende til, at italienerne nu har valgt en regering, der kan være med til at nedbryde euroens fundament. At have en så euroskeptisk regering i et europæisk kerneland vil bremse specielt Frankrigs og Tysklands ambitioner om tættere politisk og økonomisk integration.

Men det kan også blive en nødvendig anledning til et opgør med en finanspolitik, der ikke tager tilstrækkeligt hensyn til forholdene i nogle af eurozonens lande, en politik som er med til at skabe en sådan vrede, at det i sidste ende kan true hele det europæiske projekt. MG

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Mit gæt er at Macron får held med sine planer om at reformere hele euro-zonen.
Måske er han endda villig til at true Tyskland med at støtte Italien i deres vrede over tyskernes rigide sparepolitik og deres enorme overskud på betalingsbalancen netop fordi de med euroen har en valuta der er 60 % lavere end hvis de stadig havde D-marken. Kina bliver bebrejdet over deres valuta-kurs hvor det i virkelighed er Tyskland der er den store synder i WTO-regi.

Ole Bach, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Mette Møhl, Lars Steffensen, Kim Folke Knudsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den italienske regering er et symptom på demokratiets sammenbrud i landet. Mistilliden er så stor til det politiske etablissement at alt spektakulært uanset om det er venstrefløjen eller højrefløjen, så virker det dragende og attraktivt eller ?

De samme politiske tilstande kan komme til Danmark, hvis den politiske kultur degenerer. Jeg kan lige se det en flertalsregering mellem Enhedslisten og Nye Borgerlige. Der skal vist ledes som efter nålen i høstakken for at finde et fælles grundlag udover det, som handler om at holde sig selv ved magten.

Hvad der er mere bekymrende er, at Torben K L Jensens kommentar ovenfor er meget sandsynlig. Det bliver et sammenstød mellem de to store EU lande Frankrig og Tyskland. Må det sammenstød føre til en konstruktiv løsning også på den økonomiske politik. For ellers så har vi opskriften på Alternative Für Deutschlands fremgang mange år frem i tiden. Tyskerne er godt og grundigt trætte, at at være udset til rollen som Europas økonomiske redningsmand.

For Italien er det ligesom for andre lande. Der må sættes tæring efter næring. Du kan ikke sætte pensionsalderen ned og komme med forslag til alt godt fra havet, når den nationale konto er overtrukket op til flere gange. Så er det ligegyldig hvilken regering som sidder for bordenden.

En interessant debat kunne kunne i går følges på den tyske sender Phoenix. De: Phoenix Runde
"Alleingang der Populisten – Italien gegen Europa?"
Alexander Kähler diskutiert mit:
- Flaminia Bussotti (Korrespondentin, IL MESSAGGERO)
- Oswald Metzger (Hauptstadtkorrespondent Tichys Einblick)
- Prof. Heiner Flassbeck (Ökonom und ehem. Chefvolkswirt UNCTAD)
- Caroline Kanter (Leiterin KAS-Büro Rom)

Touhami Bennour

Caton slogan: " I øvrigt mener jeg Carthago bør ødelægges", skal omgøres til " i øvrigt mener jeg Tyskland bør ødelægges". Jeg mener ikke Tyskland er præget af "nazismen" men af "Versaille diktat" hvis det er et land der har lært noget af historien så er det Tyskland. "Aldrig mere krig"

Touhami Bennour

Caton slogan: " I øvrigt mener jeg Carthago bør ødelægges", skal omgøres til " i øvrigt mener jeg Tyskland bør ødelægges". Jeg mener ikke Tyskland er præget af "nazismen" men af "Versaille diktat" hvis det er et land der har lært noget af historien så er det Tyskland. "Aldrig mere krig"

Lars Bækgaard

EU er EUs største udfordring.

Flemming Berger, Torben Skov, Ole Bach, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Men det kan også blive en nødvendig anledning til et opgør med en finanspolitik, der ikke tager tilstrækkeligt hensyn til forholdene i nogle af eurozonens lande, en politik som er med til at skabe en sådan vrede, at det i sidste ende kan true hele det europæiske projekt. MG".

En sådan politik har Danmark også underlagt sig via den famøse finanspagt, der kræver "nødvendighedens politik".

Måske kan der skabes en udfordring af det tysk-styrede EU, en meget nødvendig reformation på et mere solidarisk grundlag?

Torben Skov, Ole Bach og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den famøse finanspagt var Danmark ikke tvunget til at skrive under på fordi vi ikke er et euro-land.
EU-fanatikerne Vestager og Thorning-Schmidt skrev under med et smil.

Torben Skov, Ole Bach og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, Torben, til vores alle sammens detriment :-(

Torben K L Jensen

Forresten også en af grundene til at Danmark har AAA-rating - vi har mulighed for at devaluere hvis det skulle blive nødvendigt. Akkurat som Sverige gjorde da de havde deres krise.

Torben Skov

Så vidt jeg forstår (jeg har kun skimlæst emnet), er problemet med finanspagten at Danmark helt unødvendigt tilsluttede sig Finanspagtens afsnit 3, 4 og 5. Det svarer næsten til at indføre euroen, der så bare kaldes kr. I modsætning til Sverige som kun tilrådt afsnit 5, der giver ret til at vide hvad eurolandene planlægger, men ikke forpligter til noget som helst og derfor kan de devaluere sig ud af problemerne og have større underskud og behøver ikke følge dekreter osv.

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Skov

Ja, hvem tilsluttede sig Finanspagten?
Var det ikke Socialdemokratiet?

Torben Skov

Jojo! Som Torben KL så rammende skriver ovenover: "EU-fanatikerne Vestager og Thorning-Schmidt skrev under med et smil".

Pokkers til ord du har fundet der: "detriment" . Det måtte jeg lige slå op ;oD

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torben Skov, glad for at du fandt ud af ordet detriment..
Fantastisk hvad man lærer på humaniora ;-)