Leder

Joaquim Torra er udelukkende en midlertidig figur, der udfylder pladsen for Carles Puigdemont

Valget af Joaquim Torra som ny selvstyrepræsident i Catalonien giver ikke håb om forsoning, tværtimod
Valget af Joaquim Torra som ny selvstyrepræsident i Catalonien giver ikke håb om forsoning, tværtimod

Jordi Boixareu

16. maj 2018

»Vi må minde hr. Torra om, at han nu er den øverste ansvarlige for Catalonien, og hans opgave er at overholde loven og sørge for, at alle andre også gør det. Brydes landets love igen, som det var tilfældet med Puigdemont, er den aftale, som PSOE har indgået med regeringen, soleklar: Vi svarer tilbage, hårdt, hurtigt og velproportioneret,« sagde Pedro Sanchez, leder af det spanske socialdemokrati, PSOE for nylig.

Efter næsten fem måneders forsøg på at finde en ny catalansk selvstyrepræsident blev de to store catalanske separatistpartier mandag enige om at pege på en afløser for den tidligere selvstyreleder Carles Puigdemont, der opholder sig i Tyskland på flugt fra den spanske statsanklager, som ønsker Puigdemont anholdt og sigtet for oprør imod den spanske stat.

Valget faldt på Joaquim Torra, en politisk novice, der ikke desto mindre er kendt og berygtet for sit næsten xenofobiske syn på spaniere og Spanien, som han anser som illegale besættere af Catalonien.

Spinkelt mandat

Torra er dog hverken valgt på baggrund af hans potentielle vælgertække eller politiske kunnen, men udelukkende som en midlertidig figur, der udfylder pladsen for Carles Puigdemont, som de catalanske separatister, også Torra selv, hævder, er den eneste legitime leder.

Joaquim Torra sidder derfor på et spinkelt mandat, og der vil fra alle sider blive holdt godt øje med enhver bevægelse og ethvert ord fra den nye selvstyrepræsident.

På den ene side står det yderligtgående catalanske venstrefløjsparti, CUP, der trods støtte til den catalanske uafhængighedsproces valgte at stemme blank ved indsættelsen af Joaquim Torra, som de ikke mener at kunne stole på. Stemmer CUP fremover imod de andre to store separatistpartier, Junts per Catalunya og ERC, mister separatisterne deres flertal i parlamentet.

På den anden side står den catalanske opposition, der ikke støtter løsrivelse fra Spanien, og som fik godt halvdelen af stemmerne ved det seneste parlamentsvalg. De afventer blot, at Torra begår sin første fejl.

Og allerede tirsdag, dagen efter indsættelsen af Joaquim Torra, mødtes Spaniens konservative premierminister Mariano Rajoy med Pedro Sanchez, leder af det spanske socialdemokrati, PSOE, for at styrke pagten mellem de to partier. Som Sanchez antydede ved flere lejligheder mandag og tirsdag, er tålmodigheden begrænset, og enhver overskridelse af landets love vil prompte få konsekvenser for catalonierne, der igen vil blive sat under administration fra Madrid.

»Valget af Joaquim Torra er ikke kun kontroversielt, fordi uafhængighedspartierne fortsat hævder, at han blot er en midlertidig figur, og at Carles Puigdemont stadig er den egentlige præsident, men også fordi Joaquim Torra er kendt for sit næsten racistiske syn på spaniere.« skriver Jesper Løvenbalk Hansen.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Loevenbalk Hansen, der er ikke noget i Spanien, der hedder praesident. Det hedder regeringsleder, og hvad angaar Joaquim Torra, saa faar vi naeppe en stoerre forsvarer for nationalismen i sin allervaerste chauvinistiske form. Laeg saa oven i hans glorificering af catalanerne som etnisk gruppe og deres historie og naermest racistiske udtalelser om spanierne paa de sociale medier. Dialog, forsoning!! Min bare!