Leder

Putin byder velkommen til VM-fest i et »åbent, gæstfrit og venligt« Rusland

VM i fodbold er Ruslands chance for at vise sig fra sin mest hjertelige side og bevise over for omverdenen, at beskrivelsen af russerne som brutale, konfliktsøgende bøller er løgn
Mens det britiske kongehus og den britiske regering har valgt at blive hjemme fra VM i Rusland, sang Storbritanniens popstjerne Robbie Williams mesterskaberne i gang.

Mens det britiske kongehus og den britiske regering har valgt at blive hjemme fra VM i Rusland, sang Storbritanniens popstjerne Robbie Williams mesterskaberne i gang.

Dmitry Korotaev

Udland
15. juni 2018

»And through it all she offers me protection
a lot of love and affection
whether I’m right or wrong
,« sang Storbritanniens popstjerne, Robbie Williams, i duet med den russiske engel Aida Garifullina, og så var VM i fodbold i gang.

Inden åbningsceremonien havde den russiske operasangerinde fortalt, hvor stolt hun var over at repræsentere sit land.

Indirekte repræsenterede Robbie Williams også sit, for mens det britiske kongehus og den britiske regering har valgt at blive hjemme i protest over, hvad de mener var et russisk attentatforsøg på britisk grund, er resten af verden begyndt at rette øjnene mod bolden.

Sædvanen tro vil de kritiske historier rundt om det store sportsarrangement ebbe ud, nu hvor selve spillet er i gang.

Ja, kampene skal spilles på fejlkonstruerede stadioner, som er blevet hastet færdige til slutrunden, mens russiske oligarker har lavet formuer på korruption.

Og ja, tildelingen af værtsskabet til Rusland udløste en gigantisk korruptionsskandale i fodboldforbundet FIFA, men det var ikke – som russerne frygtede – en vestlig konspiration om at fravriste Rusland VM igen.

Og ja, Rusland befinder sig stadig i konflikt med Vesten over krigen i Syrien og krigen i Østukraine.

Chance for at vise at fjendebillede er fortegnet

Men det lykkedes. Nu er vi i gang, og de halvanden million tilrejsende tilskuere skal med statsgaranti ikke frygte, at den politiske splid spilder over i sporten i form af russiske hooligans. Det har Putin selv lovet.

»Hvor end vi bor, og hvilke tragedier vi end har oplevet, forener kærligheden til fodbold os,« sagde Putin i sin åbningstale i Moskva. Velkommen til et »åbent, gæstfrit og venligt« Rusland!

For selv om fokus nu vil være på fodbold, har Rusland fra sit sidste sportslige værtsskab smerteligt lært, at pr-sejren endnu ikke er i hus.

Efter Vinter-OL i Sotji i 2014 fulgte en dopingskandale uden fortilfælde, hvor russiske atleter fik frataget deres medaljer, og hele landet fik OL-karantæne.

Denne gang kunne værtslandet blive dobbelt straffet for enhver form for vold, racisme eller politisk upassende statements.

VM er Ruslands chance for at vise sig fra sin mest hjertelige side, og det vil for mange udlændinge være første mulighed for selv at lære Rusland og russerne at kende og erfare, at beskrivelsen af dem som brutale, konfliktsøgende bøller – som ethvert fjendebillede – er fortegnet.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er som om vi har været der før når Danmark skal sende en minister til Rusland. 2 dage før stille de sædvanlige subjekter op og får taletid.

Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, stadig forpustet efter at have løbet tilbage fra den amerikansk ambassade, hvor han har fået at vide at at "når udenlandske ministre er til stede ved verdensmesterskaberne, kan Vladimir Putin bruge det til propaganda"....

Naser Khader, der er er udenrigs- og kulturordfører for Det Konservative Folkeparti virkede ærgerlig talt småtbegavet, da han får fremstammet den samme smøre som Aastrup, en smøre som åbenbart er alt for lange for Naser....

Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hvad skal jeg ,der faktisk er ligeglad med fodbold, mene? :)

Mikael Nielsen

hmm. reminder om OL i Nazityskland

Ib Christensen

@Mikael Nielsen
hvad var der egentlig anderledes ved den, end så mange af de andre? ;)

Hvis vi fortsætter med at blande sport og politik, bliver det snart umuligt at afholde VM i hvadsomhelst.

Værtslandet for en sportslig dyst kan klandres for at propagandere for sin nation og altid med rette. Hvis vi havde kapacitet til at afholde VM i fodbold, ville vi gøre alt muligt og umuligt for at få Danmark til at fremstå som det allerbedste og dygtigste land på kloden. Det gør ikke verden til et ringere sted, men fjenden skulle jo nødigt skore point, selv om krigen ikke er startet ?

Al den krigsretorik vi har viklet os ind i siden 2014 har ikke gjort os til bedre mennesker. Jeg mener begge sider har aktier i den konflikt, og den ensidige fremlæggelse, vi præsenteres for i samtlige danske medier understreger krigens dynamik og væsen og får det til at løbe mig koldt ned i nakkehårene.

Åbningsceremonien for VM i fodbold i Rusland synes jeg dog helt ærligt var lidt tynd. Jeg har kun set DR og ingen ceremoni overhovedet. Er det en del af vores politik, eller er det fordi jeg kun ser nyhederne ?

Husk at Putin kun er en parantes som leder af det russiske folk, som vi ikke kender. Husk at Trump kun er en parantes som leder af det amerikanske folk, som vi troede vi kendte, og som vi faktisk skylder vores frihed et stykke hen af vejen, sammen med britterne og russerne, som betalte deres part af omkostningerne i WW2.

Konflikter har vi nok af, og måske kan et sammenrend som VM i bold forøge forståelsen mellem folk på tværs af hjemmegjorte fordomme, som ingen mennesker vinder noget ved på tværs af vore magtbaser på begge sider.

Det eneste der kræves, er lidt velvilje og en smule mellemfolkelig investering i en mere fredelig verden for de kommende generationer.

Betragt VM i bold som en pause i konflikten. Det koster ikke noget. Det handler jo om fodbold. Lad os mule dem, hvis ikke de ryger ud, inden vi får muligheden.

Daniel Joelsen

Det må svare til at spytte russerne i ansigtet, at trække nazikortet Mikael. Hvor mange var der nu der døde for at afslutte Nazityskland?

Hvis du ikke kan lide Putin, så sig det. Men pak det ikke ind og ødelæg det for de 100 mil andre russere med et nazikort.

Dagmar Christiandottir, Per Torbensen, Anders Graae og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

enhver der er nogenlunde demokratisk historisk minded burde se det isammenhægende i en propaganda kontekst. Vil du i øvrigt kalde Putin demokratisk ? Jeg er historisk uddannet og fan af russisk litteratur... jeg bryder mig afgjort ikke om Putin Sammen med flertallet af den russsiske befolkning. men forstår at du æder han råt David Joelsen