Leder

Forvent ingen demokratiske mirakler fra Zimbabwes to spidskandidater

Forløbet af tirsdagens valg i Zimbabwe tegner til at blive en halv sejr for demokratiet
Valget i Zimbabwe er ikke en kamp mellem den onde og den gode, den diktatoriske og den demokratiske. Begge førende præsidentkandidater er blevet deres partis spidskandidat ved udemokratiske metoder, og det ville være mirakuløst, hvis en sejr ved valget skulle gøre dem til bedre mennesker.

Valget i Zimbabwe er ikke en kamp mellem den onde og den gode, den diktatoriske og den demokratiske. Begge førende præsidentkandidater er blevet deres partis spidskandidat ved udemokratiske metoder, og det ville være mirakuløst, hvis en sejr ved valget skulle gøre dem til bedre mennesker.

Marco Longari

1. august 2018

Valget i Zimbabwe er ikke en kamp mellem den onde og den gode, den diktatoriske og den demokratiske. Begge førende præsidentkandidater er blevet deres partis spidskandidat ved udemokratiske metoder, og det ville være mirakuløst, hvis en sejr ved valget skulle gøre dem til bedre mennesker.

Kandidaternes hidtidige erfaring er nemlig, at de har kunnet fremme egne interesser ved at skære hjørner. Præsident Emmerson Mnangagwa har lig i lasten fra sine mange år som Robert Mugabes højre hånd. Det er eksempelvis en velunderbygget og almindelig antagelse i landet, at han dirigerede tropperne, både de regulære og de bander af unge bøller, der tævede oppositionen ud af valget i 2008.

Denne voldskampagne sikrede Mugabe præsidentposten. Alle kunne se, at han hverken vandt fair eller frit, men det rørte ikke den kyniske Mugabe og den politisk-økonomiske elite omkring ham. De ville have magten, og det fik de.

Selv om oppositionslederen, Nelson Chamisa, står i spidsen for partiet Movement for Democratic Change, så han stort på sit eget partis demokratiske regler og procedurer og kuppede sig reelt til posten som leder, da partistifteren Morgan Tsvangirai døde i februar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Forhåbentlig bliver dokumentarfilmen om Nelson Chamisa vist på DR snart.
Han har jo lovet guld og grønne skove til Zimbabwerne, uden mulighed for at levere..

Altimens har Mnangagwe, med tilnavnet 'krokodillen', ganske snedigt afholdt sig fra voldelig modstand mod den nye rival.

Man har jo også lov at håbe på, at Mnangagwe faktisk har ændret sig, især efter det lykkedes militæret at få fjernet den nærmest urgamle 'silverback' Robert Mugabe.
Mugabe startede med at være progressiv og demokratisk, men degenererede over tid til diktatorisk enkeltmandsvælde.
Måske er hans trofaste våbenfælde ligeledes forandret, blot til det bedre?