Leder

En ny tid for Mexico

Søndagens jordskredssejr til venstrefløjskandidaten Andrés Manuel López Obrador, er ikke kun den største nogensinde ved et frit og demokratisk præsidentvalg i Mexico – det er også en afklapsning af hele det etablerede politiske system i Mexico
»Andrés Manuel López Obrador slogan efter valgsejren er »jeg svigter jer ikke,« og der er heller ingen grund til at mistænke AMLO for at have andet end både reelle ambitioner og stor dedikation til det politiske arbejde – AMLO er et godt valg for Mexico.« skriver Jesper Løvenbalk Hansen.

»Andrés Manuel López Obrador slogan efter valgsejren er »jeg svigter jer ikke,« og der er heller ingen grund til at mistænke AMLO for at have andet end både reelle ambitioner og stor dedikation til det politiske arbejde – AMLO er et godt valg for Mexico.« skriver Jesper Løvenbalk Hansen.

GUSTAVO GRAF MALDONADO

3. juli 2018

»Den kommende præsident vil på ingen måde tolerere hverken korruption eller at nogen er hævet over loven. Der bliver ingen undtagelser, ligegyldigt hvem det drejer sig om, alle vil blive straffet. Også partikammerater, funktionærer, venner og familiemedlemmer.«

– Mexicos næste præsident: Andrés Manuel López Obrador efter sin valgsejr søndag.

Søndagens jordskredssejr til venstrefløjskandidaten Andrés Manuel López Obrador, populært kaldet AMLO, er ikke kun den største nogensinde ved et frit og demokratisk præsidentvalg i Mexico – det er også en afklapsning af hele det etablerede politiske system i Mexico.

For AMLO stillede netop ikke op for et af de traditionelle partier – heller ikke for det parti, PRD, han selv var med til at grundlægge i 1989 – han stillede derimod op for sin egen politiske platform, MORENA, og i alliance med to mindre partier, henholdsvis Arbejderpartiet (Partido del Trabajo, PT) og Partido Encuentro Social (PES).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
Katrine Damm, David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvis han kan lave en Trump overfor den mexikanske sump af korruption med en radikal disruption - er han godt på vej

Martin Kristensen

AMLO har prøvet 2 gange tidligere at blive præsident uden at komme nogen vegne. Denne gang lykkedes det, med et massivt rygstød.

Det kan dels skyldes den globale trend til at vælge en udefrakommende til at tage et opgør med "eliten" (Trump modellen), men primært skyldes det at mexikanerne over en kam har mistet tiltroen til de to regeringsbærende partier PAN og PRI. Det er ingen opbakning til en Chavez-agtig nationalisering (hvilket AMLO også selv har afvist tydeligt ved sin sejrstale) men derimod en fornemmelse af at det umuligt kunne blive værre end under de eksisterende kleptokrater.

Nu har AMLO en kæmpe opgave. Han skal dels give de mest fattige mexikanere et stort løft uden at skubbe erhvervslivet fra sig og dels tage et opgør med den omsiggribende (og tildels kartelstyrede) korruption. Det første er nok mere håndgribeligt end det sidste og indtil videre har han afvist at angive hvor pengene til et løft skal komme fra udover at der er rigeligt hvis man kan stoppe korruptionen.

Han skal under alle omstændigheder have massiv støtte fra sit bagland - specielt de fattige i det sydlige Mexico, men egentlig alle der ønsker at fjerne kartellernes dødsgreb om landet - hvis operation "Rene hænder" skal lykkedes i en mexikansk kontekst.

Eskil Nielsen, Martin Lund og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar