Leder

Sydsudans krigsherrer har givet en af de mest akavede krammere i internationalt diplomati

Sydsudans krigende parter har indgået en overraskende fredsaftale, men det er temmelig usikkert, om den holder
På den ene side Sydsudans præsident Salva Kiir med sin karakteristiske bredskyggede sorte cowboyhat, på den anden side hans tidligere vicepræsident og modstander gennem flere omgange, den volumniøse Riek Machar i et jakkesæt, der var ved at sprække, begge stående som stive saltstøtter.

På den ene side Sydsudans præsident Salva Kiir med sin karakteristiske bredskyggede sorte cowboyhat, på den anden side hans tidligere vicepræsident og modstander gennem flere omgange, den volumniøse Riek Machar i et jakkesæt, der var ved at sprække, begge stående som stive saltstøtter.

STR

Udland
2. juli 2018

Det var et af de mere akavede kram i internationalt diplomati: På den ene side Sydsudans præsident Salva Kiir med sin karakteristiske bredskyggede sorte cowboyhat, på den anden side hans tidligere vicepræsident og modstander gennem flere omgange, den volumniøse Riek Machar i et jakkesæt, der var ved at sprække, begge stående som stive saltstøtter. Over for dem Etiopiens mere vævre premierminister Abiy Ahmed, der i den seneste tid har været forhandlingsleder i striden mellem de to hovedfigurer i den sydsudanesiske borgerkrig.

Salva Kiir stikker en hånd frem, som hænger lidt i luften, ubesvaret. Så træder Abiy Ahmed frem og omfavner de to gamle fjender, der kejtet krammer forligsmanden og hinanden, helt stive i overkroppene, som havde de brædder i ryggen under deres jakkesæt, mens de kigger alle andre steder hen end på hinanden.

Nogenlunde på samme måde er det med den sydsudanske fredsaftale, der blev indgået i onsdags, og som sætter et foreløbigt punktum for en af verdens værste og mest underrapporterede borgerkrige: det er svært at tro på dens oprigtighed.

Mange tusinde er blevet dræbt, og omkring to millioner er flygtet fra Sydsudan, siden krigen startede for fire et halvt år siden, efter at præsident Kiir beskyldte vicepræsidenten Machar for at planlægge et kup mod ham.

Aftalen er i store træk en ny udgave af en aftale fra 2015, som holdt i få måneder. En samlingsregering skal dele magten i tre år, før der afholdes et valg, mens detaljerne i planen skal konkretiseres gennem forhandlinger de næste uger.

Et af Sydsudans centrale problemer har været fordeling af magt og statens (sparsomme) goder og olierigdom efter en etnisk nøgle, der hidtil har tilgodeset præsident Kiirs stammefæller. Blot at reintegrere Machar og hans stammefæller i det system løser næppe problemet i et land, der er så etnisk sammensat som Sydsudan og så militariseret gennem mange års konflikt, både internt og eksternt. Nøglen til at opnå politiske gevinster har været at gribe til våben – og er det stadig.

Hvis freden holder hele vejen gennem forhandlingerne, over de kommende måneder og måske endnu længere, er der håb. Men også brug for hjælp udefra til at finde, finansiere og realisere en ny og omfattende vision for verdens yngste land, der endnu kæmper med at finde egne ben at gå på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her