Leder

Debatten om ’tonen’ kører helt af sporet i Storbritannien. Og det gavner kun UKIP

Politiker Boris Johnson har sammenlignet burkaer med postkasser, og det har fået halvdelen af det konservative parti til at himle op om racisme. De tager fejl, og det ender med at åbne en ladeport for UKIP
Boris Johnson er er imod det danske burkaforbud. Ja, han er godt nok principielt modstander af burkaer, men frie borgere må selvfølgelig selv bestemme deres tøj, har han skrevet i en meget omdiskuteret klumme. Og det lyder jo næsten som den danske venstrefløjs position. Sagen er bare den, at han i forbifarten fik sammenlignet burkabærende kvinder med »postkasser« og »bankrøvere«. Og så var fanden ellers løs i Laksegade.

Boris Johnson er er imod det danske burkaforbud. Ja, han er godt nok principielt modstander af burkaer, men frie borgere må selvfølgelig selv bestemme deres tøj, har han skrevet i en meget omdiskuteret klumme. Og det lyder jo næsten som den danske venstrefløjs position. Sagen er bare den, at han i forbifarten fik sammenlignet burkabærende kvinder med »postkasser« og »bankrøvere«. Og så var fanden ellers løs i Laksegade.

Simon Dawson

Udland
10. august 2018

Under overskriften »He’s coming home« annoncerede en flok glade redaktører på den britiske avis The Telegraph for nylig, at den konservative enfant terrible, tidligere udenrigsminister og mulige premierminsterkandidat Boris Johnson ville vende tilbage som klummeskribent på avisen. Og hvilken start The Boris har fået.

Mandag bragte avisen hans første nye klumme, og den handlede om det danske burkaforbud. Boris er imod. Ja, han er godt nok principielt modstander af burkaer, men frie borgere må selvfølgelig selv bestemme deres tøj, skrev han. Og det lyder jo næsten som den danske venstrefløjs position. Sagen er bare den, at han i forbifarten fik sammenlignet burkabærende kvinder med »postkasser« og »bankrøvere«. Og så var fanden ellers løs i Laksegade.

Torsdag ryddede Boris avisforsiderne på de britiske øer: »Racist«. »Islamofob«. »Farlig«. Boris Johnson blev overfaldet – af sine egne partifæller!

Klummen har »krænket«, sagde premierminister Theresa May tirsdag: »Det var forkert at bruge det sprog.«

Så nu skal Boris sige undskyld, kræver hun sammen med en række andre Tory’er (konservative politikere, red.).

Men det vil Boris ikke. Og det forstår man godt.

Den britiske debat om ’tonen’ er kørt helt af sporet. Er det virkelig racistisk at sammenligne burkaen – altså den misogyne islamiske klædedragt, der skal skærme kvinder fra samfundet for at beskytte dét, de troende kalder ’deres dyd’ – med en postkasse? Det er i så fald en meget bred definition af racisme, skulle man mene. I øvrigt var Boris Johnson jo imod et burkaforbud.

Sagen viser, hvor splittet De Konservative er: Indvandrerskeptiske brexit-tilhængere står over for multikulturalistiske brexit-modstandere, og det ligner mere og mere to partier.

En stor undersøgelse viste forleden, at de konservatives vælgerbase har ændret sig i de senere år: Den er blevet ældre, mere konservativ, mere pro-brexit og mere indvandrerkritisk. 63 pct. af de konservatives vælgere går faktisk ind for et forbud mod burkaer, viste en undersøgelse fra YouGov i april. Samtidig er vælgerne mere troløse end nogensinde.

Det hele kan ende med, at De Konservative åbner en ladeport for en genkomst af UKIP – eller et helt nyt populistisk parti på højrefløjen. Mange konservative brexit-støtter gider ikke stemme på et parti, der himler op om racisme, så snart nogen giver den lidt gas i en klumme. Og de er allerede begyndt at sive væk. 

Det kan ende helt galt for De Konservative.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

ja, det er virkelig racistisk.

Richard Reynish

Denne leder viser en katastrofal mangel på forståelse af den kontekst Johnsons ord indgår i, og deres virkning. Brexit har medført en skræmmende stigning i racistisk vold i UK. Johnsons løgne i den forbindelse er velkendte, og hans katalog af 'morsomme' provokationer er enormt. Han er lige så snedig som han er underlødig. Her præsenterer han sig som moderat, imod et forbud, men provokerer samtidig meget bevidst når han sammenligner burkaklædte kvinder med 'letter boxes' og 'bank robbers'. Det har straks medført overfald på kvinder med råb om 'letter box!'. https://www.facebook.com/PeoplesMomentum/videos/698787830466607/
Det er et ældgammelt og kujonagtigt trick at skjule mobning i 'humor' - brugt fra skolegården til de danske Mohammed tegninger. "Det var bare for sjov" - mens man ydmyger sine ofrer og gør dem til let bytte for vold. Uanset hvad vi måtte mene om burkaer i øvrigt, har Johnson her - iøvrigt ligesom hele Brexit kampagnen - helt bevidst modarbejdet den tidligere relativt velfungerende integration i UK, og hævet niveauet for racisme og had endnu en hak. Det er derfor selv de Konservative - som ellers ikke er blege for at bruge et racistisk hundefløjte sprog - reagerer. Informations unuancerede forsvar for ytringsfrihed for racister kommer endnu en gang til at støtte hate speech, og fremme fascismes fremmarch i Europa.

Hans Larsen, Jørgen Mathiasen, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det lykkedes først Johnson at spalte den britiske befolkning med en Brexit-kampagne, som må sætte nye rekorder i svindel med reglerne og manipulation af vælgerne med digitale midler og russisk bistand.
Vælgerne har også måttet indse, at Johnson og konsorter bildte dem en række løgne ind om hvad Brexit ville indebære af fordele. Johnson har været en af UKs ringeste udenrigsministre nogen sinde, han er en evig trussel for premierministeren, illoyal, stærkt øretæveindbydende, og han har med sin seneste kommentar været i stand til at gøre spaltningen af det konservative parti endnu dybere - og dermed også det vanvittige problem - Brexit - partiet står med endnu dybere.
Man bør læse britiske kommentarer, hvis man vil forstå virkningen af Boris Johnson.