Leder

Vi lever i de stærke mænds tid

Over hele kloden er nationalistiske og autoritære regimer på fremmarch, mens de ledende despoter foregøgler simple, nationale løsninger på verdens stadig mere komplekse og sammenflettede problemer. Selv om historien aldrig gentager sig, er der rigelig grund til at frygte nationalisternes internationale succes
Vi lever i en tid, som er præget af magtfulde, nationalistiske mænd. De udråber andre til fjender og spreder mistillid og konflikt, mens de bryder de internationale spilleregler i egen nationale interesse.

Vi lever i en tid, som er præget af magtfulde, nationalistiske mænd. De udråber andre til fjender og spreder mistillid og konflikt, mens de bryder de internationale spilleregler i egen nationale interesse.

CHINE NOUVELLE

Udland
22. august 2018

Det har ikke just været optimistisk hyggelæsning, Information har udsat sine læsere for med rundturen på den globale politiske arena i sommerserien ’De nye nationalister’.

Siden 2012 har Xi Jinping – nu Kinas præsident på livstid – angrebet den vestlige liberale verdensorden i sit autoritære forsøg på at sætte Kina i centrum af verden. I Indien har Narendra Modi succesrigt iscenesat sig som det folkekære modstykke til den politiske overklasse med en stærk hindunationalistisk fortælling. Og i Rusland kæmper Putin – langt over sin umiddelbare styrke – med at genrejse Ruslands nationalidentitet og indflydelsessfære, blandt andet ved at underminere multilaterale organisationer som FN og liberale statsforbund som EU.

I disse uger oplever vi tilmed, hvor stor opbakning Erdogan har til at genoprette et islamisk-nationalistisk pseudodemokrati i Tyrkiet: Trods den grasserende krise lever mange tyrkere stadig i en ukritisk tro på, at den økonomiske krise kan dulmes med nationalistisk sammenhold og diplomatiske trusler.

Fælles for disse lande er, at de gerne tilpasser sig den kapitalistiske markedsøkonomi uden at abonnere på resten af det liberale verdensbillede. Deres autoritært-nationalistiske ledere dyrker åbent flertallets diktatur, mens de – som vi i mildere grad også oplever det i Ungarn – tilsidesætter individets suverænitet til fordel for nationens homogenitet.

Denne tendens kæmper Rusland og især Kina endda offensivt for ved aktivt at modarbejde forstyrrende demokratiseringstendenser i andre lande. Ironisk nok har netop disse udemokratiske stater størst succes med at vinde indflydelse med blød magtudøvelse, økonomisk pres og asymmetrisk konfliktoptrapning.

I modsætning til Den Kolde Krigs bipolare verdensorden forløber den globale grundkonflikt ikke længere mellem to eller flere definerede blokke, men gennem enkelte lande og endda partier selv i den vestlige verden. Det understreges af det foruroligende faktum, at Donald Trump er den ukronede leder af den internationale nationalistiske bølge, der er skyllet fra Washington over Rom til Budapest.

Trump beundrer ikke bare de globale diktatorers slagkraft. Som de antidemokratiske ledere vil han regere uden kompromiser og uden at lade sig bremse af abstrakte institutioner og autoriteter som forfatningsdomstole, medier eller multilaterale aftaler og forbund: At regere igennem i et lukket nationalt rum er nu engang mere effektivt end endeløse forhandlinger i et åbent, globalt rum.

Efter Murens fald lød det vestlige håb ofte, at en postideologisk verden nu ville se markedslyset og bevæge sig i en mere liberal retning politisk. Men i stedet for mere demokrati oplever vi et antiglobalistisk oprør. Det oprør er der mange gode grunde til.

Den globale verdens stadig mere komplekse og sammenknyttede problemer løses bare ikke med de forsimplede svar, som nationalisterne giver. Brutale udfordringer som økonomiske kriser, migration, klimaændringer eller skattely kan kun løses transnationalt. Den rigtig dårlige nyhed er derfor, at Xi Jinping, Modi, Putin og selv Trump ser sig selv i en multipolar global kamp med en nulsumspolitisk logik. Trump affejer ligefrem internationale aftaler som ideologiske produkter og systemer, der er oprettet til at afpresse stærke nationer som USA.

I en europæisk kontekst fører det skrantende Vesten og de overvældende globale udfordringer ofte til en national følelse af kontroltab, som kaster yderligere benzin på nationalismens bål. Da nationalstaten udgør det hidtil eneste velfungerende medium for demokratisk viljesdannelse, er denne reaktion forståelig, men i sig selv løser den heller ingen problemer. Tværtimod må vi i transnationale fællesskaber kæmpe for at dæmpe de demokratiskadelige virkninger af globaliseringen og få den kapitalistiske modernitet til at beskytte sig mod sine egne skyggesider.

Tidens nationalistiske strømninger har vidt forskellige kilder og retninger, og der findes ikke en historiemetafysisk plan eller retning bag det autoritære sejrstog. Og dog er der ingen tvivl: Vi lever i en tid præget af stærke, nationalistiske mænd. De udråber andre til fjender og spreder mistillid og konflikt, mens de bryder de internationale spilleregler i egen nationale interesse. Et blik på globussen gør det derfor klart: Et samlet og mere globalt fair Europa er efterhånden en af de få kræfter, der kan modvirke denne tendens.

Serie

De nye nationalister

’Mit land først’-doktriner og foragten for universalistiske principper som menneskerettigheder vinder frem verden over. En række autoritære mænd har formået at kapitalisere på de stærke følelser af national egeninteresse og af, at den gamle verdens dogmer må rives ned. Men hvad er det for en ny verdensorden, de arbejder for?

I denne lederserie tegner Informations korrespondenter et portræt af Trump, Putin, Orban, Kurz, Erdogan, Xi Jinping og Modi.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

"Vi lever i en tid præget af stærke, nationalistiske mænd. De udråber andre til fjender og spreder mistillid og konflikt, mens de bryder de internationale spilleregler i egen nationale interesse. Et blik på globussen gør det derfor klart: Et samlet og mere globalt fair Europa er efterhånden en af de få kræfter, der kan modvirke denne tendens."
artiklens konklusion

Hvor har du bare ret - og hvor er det dog foruroligende.

EU er slet ikke et stærkt bolværk mod de stærke, nationalistiske mænd.

Vi arbejder med en tung beslutningsstruktur i Ministerrådet, hvor alle væsentlige beslutninger kræver konsensus - og nu og da er en eenstemmig vedtagelse i Ministerrådet ikke tilstrækkelig:

For at få ratificeret CETA, handelsaftalen med Canada, et land med 36 mio indbyggere, skal aftalen vedtages alle medlemslandenes Parlamenter plus 10 regionale Parlamenter plus EU-Parlamentet !! .... Jamen altså

https://www.information.dk/udland/2016/08/falder-ceta-aftalen-eus-handel...

Så kan det vist ikke blive meget mere bøvlet.

Jan Henrik Wegener

Samtidigt hvad man kan kalde "antiliberale tanker" måske ved at blive mere godtagne i Europæiske lande vores eget medregnet. Antiliberale tanker ser altså ud til stå stærkere, men også mere åbenlyse. Der burde være gode muligheder for at diskutere dem. For tilhængere og beundrere at fremme dem, for modstandere eller blot skeptikere at undersøge, eventuelt gendrive dem. I alle tilfælde behandle dem netop som de udtrykkes mere end som man forestiller sig dem.

Philip B. Johnsen

EU og USA politisk panik før lukketid!

Den stærkes ret!
&
Fattigdom er en bitch!

I takt med fattige bliver flere i antal, vil ønsket om forandring sprede sig som ringe i vandet.
Der er frygt fra millioner af ‘working poor’ langt op i middelklassen for selv, at blive fattig, hvor nu Donald Trump i USA, er løftet om forandring, der er den enorme magtfaktor i Donald Trump disruption’ politik, om det faktisk forholder sig sådan, at Donald Trump ‘disruption’ skaber økonomisk eller social fremgang, på den lange bane, er ikke længere relevant for de fattige og udsatte, de er blevet konstant fattigere i årtier, de fattige og det stigende antal udsatte, samt, de mange der ser, at de bliver udsatte på sigt, vil enhver forandring der skaber det mindste håb om hjælp og øget tryghed.

Denne voksende destabiliseret gruppe i befolkningen, vil have adgang til kortsigtede økonomiske gevinster, som de rige høster økonomisk ubegribelige rigdomme ved, på olie, gas og kul afbrænding, dem drømmer de fattige og udsatte om, at få større andel af.

Politikere generelt i EU og USA har svigtet befolkningen, ved at sprede løgne om det positive for befolkningen i at bl.a. finansministeriets økonomer og deres regnemodeller, skaber ikke bæredygtig økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding.

Det er problemet i Danmark/EU det samme Donald Trump har.

Hvad stå Donald Trump for, hvad bringer kortsigtet håb ved den førte politik i USA og minder det om EU?

Den stærkes ret!
At den stærke part i et forhold bestemmer, ene og alene i kraft af sin overlegne styrke og uanset om vedkommende har ret eller ej.

Donald Trump siger han vil skrue tiden tilbage til dengang, hvor kul afbrænding og olie afbrænding var fremtiden, hvor hvide amerikanere var en klasse for sig i samfundet, der var sikret privilegier alene af den årsag.

USA er i ruiner, der er økonomisk vækst og arbejde nu, men sandhede er en anden under overfladen og alle ved det.

De senest tal om fattigdom i EU fra Eurostat website.
“People at risk of poverty or social exclusion.

In 2015, 118.7 million people, or 23.7 % (see Figure 1) of the population in the EU-28 were at risk of poverty or social exclusion (AROPE), compared with 24.4 % in 2014. This means that these people were at least in one of the following conditions:

With a rate of 26.9 % in the EU-28 (see Table 1), children were at greater risk of poverty or social exclusion in 2015 than the total population in 20 of the 28 EU Member States.

European statistics.
Link: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_at_ri...

Professor Philip Alston, United Nations Special Rapporteur on extreme poverty and human rights.
“The proposed tax reform package stakes out America’s bid to become the most unequal society in the world, and will greatly increase the already high levels of wealth and income inequality between the richest 1% and the poorest 50% of Americans.

In the OECD the US ranks 35th out of 37 in terms of poverty and inequality.

According to the World Income Inequality Database, the US has the highest Gini rate (measuring inequality) of all Western Countries.

The Stanford Center on Poverty and Inequality characterizes the US as “a clear and constant outlier in the child poverty league”. US child poverty rates are the highest amongst the six richest countries – Canada, the United Kingdom, Ireland, Sweden and Norway.

To read to full report,
Link: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22533&L...

Forbrugerisme på olie, gas og kul afbrænding, er en forsimplet løsning på en kompliceret udfordring, oprydningen efter forsimplede løsninger, på kompliceret udfordringer, bliver ekstremt omfattende og kostbare, det er ikke de unge der stå med regningen, der har skabt regningen, advarslerne har lydt i mere end hundrede år.

christen thomsen

"Et samlet og mere globalt fair Europa er efterhånden en af de få kræfter, der kan modvirke denne tendens."
Globalt fair Europa? Kan? Hvorfor er Europa ikke hidtil blevet? Og hvorfor skulle Europa blive mere 'globalt fair'? Hvordan bliver en ikke-global størrelse som Europa global? Har Information fast dækning af Kina eller Indien af journalister af fastbaserede reportere der? Indtil videre - længe inden Trump var USA global. Men Europa bliver mere globalt 'fair' end USA? I hvilket univers befinder Informations journalist sig?

Bettina Jensen, Bo Carlsen, Torben K L Jensen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Måske er det bare sådan at demokrati i den nuværende form ikke er gearet til de store klimamæssige udfordringer med ørkendannelser,oversvømmelser af kystnære områder med saltvand og de store folkevandringer der er resultatet af krige om vand og klimaforandringer.
Den eneste udvej er at demokratisere planlægning og investeringer.
Med andre ord økonomisk demokrati med en direkte konfiskering af de 10 % ´s formuer.

Bettina Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Martin Lund anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

‘Kejserens nye klæder.’

Det er muligt, at politikere nogle få år fremover, kan fuskes med finansministeriets regnemodeller, så det ser ud til at de fungere efter hensigten, at regnemodellerne faktisk skabe en form for rigdom eller velstand for borgerne, på den kortsigtede vækst (BNP-væksten), men jeg har det med forbrugerisme, som med planlagt forældelse, forbrugerisme har talte dage, med de menneskeskabte klimaforandringer, der er absolut ingen udsigt til teknologiske landevinger, der kan modvirke dette.

Advarslerne om forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding er over ethundrede år gamle.

‘Status quo ante bellum’
Det er muligvis for mange af vores nuværende politikere på valg, svært at forholde sig til virkeligheden, men det er på tide, at de politikere der bliver valgt, forstå det, at der er kun en ekstrem akut omstilling til en bæredygtig fremtid.

Alt andet har talte dage.

Synes nu nok er vi stiller op med det modsatte af stærke mænd. Uffe, Løkke og Kristian og Wammen. EU stiller op med Jean-Claude og Tusk. den eneste stærke mand på vores breddegrader er, den tidligere bløde mand, NATO's Jens Stoltenberg, som i forbifarten ikke kan få nok af amerikanernes krige. Han vil bare have mere og mere...

Philip B. Johnsen

Jan Skovgaard Jensen
Den stærkes ret!
At den stærke part i et forhold bestemmer, ene og alene i kraft af sin overlegne styrke og uanset om vedkommende har ret eller ej.

Jean-Claude Juncker Luxemburg fintens fader, EU skatteunddragelsens mester og Donald Trump har da meget tilfældes.

Tidligere medarbejdere i Goldman Sachs med nuværende afgørende indflydelse i EU, nogle er gået på pension, jeg har ikke en helt ny opdateret liste.
Lucas Papademos
Petros Christodoulou
Mario Monti
Otmar Issing
Mario Draghi
António Borges
Carlos Moedas
Peter Sutherland

Politikere generelt har svigtet befolkningen, ved at sprede løgne om det positive for befolkningen i at politikere og deres økonomer, skaber ikke bæredygtig meningsløs økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding og krigs/klimaflygtninge i kølvandet.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

De mange der sidder fast i gældsætningsfælden, tvunget til fortsat deltagelse i politikernes og lykkeriddernes meningsløse dødsspiral, for at afbetale på deres optaget gæld, prisen for forestillingen om det perfekte liv på en politisk ikke bæredygtig løgn.

Det er den stærkes ret anno 2018.

Philip B. Johnsen

Der kunne kastes et blik på Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette, vice chairman og managing director af Goldman Sachs International, der foruden sansynligvis, var med til at skjule Grækenlands gæld, tidligere lavede det selvsamme Goldman Sachs swap lån trick med den italienske gæld, Mario Draghi sad dengang i det italienske finansministerium der camouflere et underskud på statsfinanserne på 7,7 pct. af BNP i 1995 til 2,7 pct.

Mario Draghi der blev erkendt kvalificeret som ECB præsident, efter en høring om hans rolle i det italienske finansministerium, der camouflere et underskud på statsfinanserne, kvalificeret fordi Mario Draghi ikke viste, hvad der forgik i det hans eget italienske finansministerium, hvor Mario Draghi var departementschef.

Philip
Skattefuskeren Juncker var Merkels Spitzenkandidat og han fik posten som Europa-Kommissionsformand, fordi hun så ham som en svagpisser..
Goldman Sachs-svindleren Draghi går der 13 af på dusinet. Var det ikke blevet ham for bordenden i ECB, så havde det blevet en anden fra Goldman Sachs..

Bjarne Bisgaard Jensen, Bettina Jensen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jan Skovgaard Jensen
Det er nøjagtig, det jeg skriver.
Beskyttelse af økonomien og magten er vigtigere end sandheden.

F.eks. krigs/klimaflygtninge er selvskabte, i takt med overforbruget på olie, gas og kul afbrænding fjerner eksistensgrundlaget for de flygtende og politikere pisket syndebukken eller lader vores ofre drukne i Middelhavet, for at forsvare systemet.

Den stærkes ret.

Det bør huskes på at Danmark udleder, ikke bæredygtigt CO2, ved dansk overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, Danmark skaber i høj grad folkevandring til Norden nye ‘klimaflygtninge’, dem kommer der mange af i fremtiden, forklare klimaforskere samstemmende.

De helt unge i dag, vil håndtere vores politikeres svigt med hård og fast hånd.

Uanset hvor meget politikere lyver, fusker med valg, faktum og manipulation af de manipulerbare, har de der lyver og svindler talte dage.

Forbrugerisme på olie, gas og kul afbrænding, er en forsimplet løsning på en kompliceret udfordring, oprydningen efter forsimplede løsninger, på kompliceret udfordringer, bliver ekstremt omfattende og kostbare, det er ikke de unge, der har skabt regningen (gælden), advarslerne har lydt i mere end hundrede år.

Jeg tror på et nyt bæredygtigt Danmark, et brud med de superriges økonomiske paranoia, terapi til de ramte og et samarbejde om løsninger.
Der er ikke noget alternativ.

Bettina Jensen

"mens de ledende despoter foregøgler simple, nationale løsninger på verdens stadig mere komplekse og sammenflettede problemer."

Når man spørger hvad der forårsager at verden har fået stadig mere komplekse og sammenflettede problemer, lyder svaret at globaliseringen har forårsaget dette. Når man så spørger hvordan vi får skabt en verden med knap så mange omfattende og komplekse problemer, lyder svaret: Mere globalisering (bl.a. i form af øget frihandel på verdensplan).

Hovedparten af de 'sammenflettede og komplekse problemer' er forårsaget af globaliseringen, som er en politisk ønsket udvikling blandt især såkaldt markedsdemokratiske og erhvervskapitalistiske kræfter i Vesten. Og mens nationalisme (som jo blot er ét niveau af fællesskabsafgrænsning, der ikke behøver at stå i et modforhold til lokalisme, regionalisme og/eller globalisme) i stigende grad udskammes som en art aggressiv perversion som udøves af personager, der i almindelighedens hellige øje betragtes som odiøse, fortsætter globaliseringen og de få procents finansielle himmelflugt, mens det folkelige fælleseje i nationalstater verden over markedsgøres i 'udviklingen's navn (altså globaliseringen, som fejlagtigt italesættes som en naturlov).

Bo Carlsen, Christina Petterson og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Globalisering er deregulering og økonomi der diktere politik.

Det skal naturligvis ikke i den nuværende eksistentielle kritiske situation, være økonomi der diktere politik, men politik der diktere økonomi, vi skal forlange demokrati, det bør ikke være så vanskeligt at forstå, hvis man tænker sig lidt om.

Philip B. Johnsen

Dette er hvordan globalisering deregulering og den stærkes ret ser ud, fra ofren for vores danske overforbrug, der vil kræver fire jordkloder for at være bæredygtig, ser ud.

“Sea-Watch redder dem, Europa helst så drukne i Middelhavet.”
Link: http://politiken.dk/udland/art6150208/Sea-Watch-redder-dem-Europa-helst-så-drukne-i-Middelhavet

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

"Vi lever i en tid præget af stærke, nationalistiske mænd"
Nej
"Vi lever i en tid præget af små tilknytning forstyrrede, nationalistiske mænd"
Disse mænd har et andet sprog, andre handlinger og andre bevæggrunde end de fleste. De navigerer med andre koder og overrender eller fjerner følsomme, empatiske, sympatiske, "kloge" og stærke mennesker, der vil verden det godt og navigerer fra disse persontræk.