Leder

Modi vil omskrive fortællingen om Indien

Modi har viet sit liv til hinduistisk nationalisme. Han er frontfigur for en bevægelse, der ønsker et opgør med det sekulære Indien og at skabe en langt mere dominerende rolle for hinduismen i alle dele af samfundet. En bevægelse, som disse år er ved at ændre Indien indefra
Narendra Modi er storfavorit til at genvinde posten, når Indien næste år afholder regeringsvalg

Narendra Modi er storfavorit til at genvinde posten, når Indien næste år afholder regeringsvalg

Prakash SINGH

7. august 2018

Indiens premierminister, Narendra Modi, lader sig gerne hylde som en folkelig og stærk leder. Som et modstykke til den politiske overklasse, der stort set uafbrudt har ledet landet siden afslutningen på det britiske kolonistyre i midten af forrige århundrede.

Etablissementet i New Delhi med efternavne som Nehru og Gandhi skoser han som værende korrumperet og handlingslammet.

Forskellene er da også til at få øje på.

Modi kommer ikke fra et velhaverhjem i et politisk dynasti. Han er født i en landsby og hjalp som barn sin far med at sælge te på den lokale banegård. Det lå aldrig i kortene, at han skulle blive en af de mest magtfulde premierministre, landet har haft. At det i dag er tilfældet, skyldes et klart politisk projekt, der taler til millioner af inderes nationale selvforståelse.

Modi har viet sit liv til hinduistisk nationalisme. Han er frontfigur for en bevægelse, der ønsker et opgør med det sekulære Indien og at skabe en langt mere dominerende rolle for hinduismen i alle dele af samfundet. En bevægelse, som disse år er ved at ændre Indien indefra.

En ny hinduæra

Hvor dybt det politiske opgør stikker bevidnes af den opgave, en 14 mand stor ekspertkomite er i gang med at løse på opdrag af landets kulturministerium. Komiteen skal ved hjælp af alt fra DNA-test til arkæologiske udgravninger danne videnskabeligt belæg for, at Indiens første indbyggere var hinduer.

Den eksisterende udlægning, hvor subkontinentet for tre-fire tusinde år siden blev befolket af folk fra Centralasien, passer ikke ind i den hindunationale fortælling. I stedet skal skolebøgerne fyldes med beretningen om en tidligere hinduistisk storhedstid, der kan danne fundamentet for skabelsen af en ny hinduæra.

Det er også komiteens hensigt at bevise, at handlingerne i de hellige hinduistiske skrifter ikke er fiktive sagn, men historiske begivenheder. Kritikere og støtter af Indiens pluralistiske tradition bliver stemplet som antinationale.

Særligt bekymrende er udviklingen for landets religiøse mindretal. Senest er det kommet frem, at fire millioner indbyggere i det nordlige Indien risikerer at blive gjort statsløse, hvis ikke de kan bevise, at de kom til landet, før Pakistan og Bangladesh blev delt i to i 1971. Størstedelen af dem er muslimer.

Modis parti overvejer en særregel til beskyttelse af lokale hinduers rettigheder. Derimod er politi og politikere ofte passive, når det kommer til beskyttelse af de muslimske og kristne minoriteter, der hver især tæller mange millioner mennesker. De bliver i stigende grad udsat for overgreb og vold begået af yderligtgående hindugrupper.

Et af de værste tilfælde til dato fandt sted i 2002 i delstaten Gujarat, der dengang havde Narendra Modi som øverste politiske leder. Modis rolle – eller manglende vilje til at gribe ind – da militante hinduer gik til angreb på muslimer flere steder i provinsen, førte til international fordømmelse. I alt mistede omkring 2.000 mennesker livet, mens 200.000 muslimer blev sendt på flugt.

Politisk aktiv som otte-årig

Modi tog de første skridt i retning af en politisk karriere i en alder af otte år. Her meldte han sig ind i den største af de hindunationalistiske organisationer kaldet RSS. Den har over fem millioner medlemmer og kæmper for en stærk indisk nation med hinduismen som bærende fællesnævner.

Ud over ideologisk og religiøs oplæring er fysisk træning og militærlignende øvelser også en del af organisationens virke. Kernen i RSS består af fuldtidsmedlemmer, der lever i cølibat og helliger sig sagen.

Modi blev fuldtidsmedlem som 20-årig. Organisationens politiske arm hedder BJP og har i dag regeringsmagten.

Den hindunationale bevægelse er ikke et nyt fænomen i Indien, men er under Modis ledelse blevet stadig mere velorganiseret. Hver gang et delstatsvalg er under opsejling, sættes et gigantisk maskineri i gang. Frivillige fra RSS udgør fronttropperne, der stemmer døre og organiserer vælgermøder.

Modi selv dukker op senere i forløbet og hjælper den lokale BJP-spidskandidat ind over målstregen. Sådan har partiet vundet den ene sejr efter den anden.

En svag opposition er en del af forklaringen. Kongrespartiet med Rahul Gandhi i spidsen har haft mere end svært ved at finde et modsvar til BJP’s blanding af løfter om økonomisk fremgang og hinduistisk storhed. Derfor er Narendra Modi storfavorit til at genvinde posten, når Indien næste år afholder regeringsvalg.

Narendra Modi blev valgt til premierminister i Indien på et løfte om ’gode tider’, men et år efter valgsejren, kniber det med at indfri løftet
Læs også
Serie

De nye nationalister

’Mit land først’-doktriner og foragten for universalistiske principper som menneskerettigheder vinder frem verden over. En række autoritære mænd har formået at kapitalisere på de stærke følelser af national egeninteresse og af, at den gamle verdens dogmer må rives ned. Men hvad er det for en ny verdensorden, de arbejder for?

I denne lederserie tegner Informations korrespondenter et portræt af Trump, Putin, Orban, Kurz, Erdogan, Xi Jinping og Modi.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Erik Riis
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Trond Meiring, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Jacobsen

RSS er og har altid været en flok voldelige fascisttyper. Det er dybt beskæmmende, at en mand som Modi - og hans parti BJP - kan have magten i et så pluralistisk land som Indien. Det var alt for let at forudse, da de kom til magten, at det ville blive et autoritært, manipulerende og dybt diskriminerende (og livsfarligt) styre over for alle andre end dem selv. Bare det her nu med kommisionen for omskrivning af historien til et billede, der passer med partiets ideologi, burde få lygterne til at blinke. Men hvem siger magthaverne over et så stort marked imod?

Caroline Lillelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Modi er jo ikke den eneste i verden der laver det nummer - en reaktion på en globalisering der løb løbsk.

Eva Schwanenflügel

Religiøse/nationalistiske 'bevægelser' er blevet en verdensomspændende pestilens.
Overordentlig smittefarlig.

Kenneth Jacobsen

Modi er bestemt ikke den eneste. Men som det fremgår af artiklen her, har de fæle kræfter, som den unge Modi sluttede sig til, i sagens natur været på banen i så lang tid, at det måske er lidt af en sniger at hive globaliseringen frem som årsag. Som bekendt blev Gandhi myrdet af en hindunationalist. Så hvem ved om ikke nationalisme - i denne sammenhæng med hindu foran - har en større aktie i fremkomsten af politikere som Modi? Omend den frygt for fremmede, som globaliseringen har ført til, har vist sig at være sweet meat for alverdens hengemte nationalister...