Leder

Modi vil omskrive fortællingen om Indien

Modi har viet sit liv til hinduistisk nationalisme. Han er frontfigur for en bevægelse, der ønsker et opgør med det sekulære Indien og at skabe en langt mere dominerende rolle for hinduismen i alle dele af samfundet. En bevægelse, som disse år er ved at ændre Indien indefra
Narendra Modi er storfavorit til at genvinde posten, når Indien næste år afholder regeringsvalg

Narendra Modi er storfavorit til at genvinde posten, når Indien næste år afholder regeringsvalg

Prakash SINGH

7. august 2018

Indiens premierminister, Narendra Modi, lader sig gerne hylde som en folkelig og stærk leder. Som et modstykke til den politiske overklasse, der stort set uafbrudt har ledet landet siden afslutningen på det britiske kolonistyre i midten af forrige århundrede.

Etablissementet i New Delhi med efternavne som Nehru og Gandhi skoser han som værende korrumperet og handlingslammet.

Forskellene er da også til at få øje på.

Modi kommer ikke fra et velhaverhjem i et politisk dynasti. Han er født i en landsby og hjalp som barn sin far med at sælge te på den lokale banegård. Det lå aldrig i kortene, at han skulle blive en af de mest magtfulde premierministre, landet har haft. At det i dag er tilfældet, skyldes et klart politisk projekt, der taler til millioner af inderes nationale selvforståelse.

Modi har viet sit liv til hinduistisk nationalisme. Han er frontfigur for en bevægelse, der ønsker et opgør med det sekulære Indien og at skabe en langt mere dominerende rolle for hinduismen i alle dele af samfundet. En bevægelse, som disse år er ved at ændre Indien indefra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Erik Riis
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Trond Meiring, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Jacobsen

RSS er og har altid været en flok voldelige fascisttyper. Det er dybt beskæmmende, at en mand som Modi - og hans parti BJP - kan have magten i et så pluralistisk land som Indien. Det var alt for let at forudse, da de kom til magten, at det ville blive et autoritært, manipulerende og dybt diskriminerende (og livsfarligt) styre over for alle andre end dem selv. Bare det her nu med kommisionen for omskrivning af historien til et billede, der passer med partiets ideologi, burde få lygterne til at blinke. Men hvem siger magthaverne over et så stort marked imod?

Caroline Lillelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Modi er jo ikke den eneste i verden der laver det nummer - en reaktion på en globalisering der løb løbsk.

Eva Schwanenflügel

Religiøse/nationalistiske 'bevægelser' er blevet en verdensomspændende pestilens.
Overordentlig smittefarlig.

Kenneth Jacobsen

Modi er bestemt ikke den eneste. Men som det fremgår af artiklen her, har de fæle kræfter, som den unge Modi sluttede sig til, i sagens natur været på banen i så lang tid, at det måske er lidt af en sniger at hive globaliseringen frem som årsag. Som bekendt blev Gandhi myrdet af en hindunationalist. Så hvem ved om ikke nationalisme - i denne sammenhæng med hindu foran - har en større aktie i fremkomsten af politikere som Modi? Omend den frygt for fremmede, som globaliseringen har ført til, har vist sig at være sweet meat for alverdens hengemte nationalister...