Leder

Også i Sydafrika virker symbolpolitik tiltrækkende på skræmte politikere

Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, og ANC vil gøre det muligt at konfiskere hvide farmeres jord. De har naturligvis set, hvad der skete, da Mugabe gjorde det samme i Zimbabwe, men også i Sydafrika virker symbolpolitik tiltrækkende på skræmte politikere og en trængt befolkning
Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, og ANC vil gøre det muligt at konfiskere hvide farmeres jord. De har naturligvis set, hvad der skete, da Mugabe gjorde det samme i  Zimbabwe, men også i Sydafrika virker symbolpolitik tiltrækkende på skræmte politikere og en trængt befolkning

ALEXEI NIKOLSKY

3. august 2018

Mens Zimbabwe for øjnene af hele verden stadig bløder på grund af sin katastrofale jordreform, lader Sydafrika til at gå med åbne øjne mod samme katastrofe.

Sent tirsdag aften meddelte præsident Cyril Ramaphosa, at hans regering vil ændre forfatningen for at kunne konfiskere (hvides) jord uden erstatning.

Selv om der er stor forskel på landbrugslandet Zimbabwe og Sydafrika, der er domineret af industri og minedrift, kan en sådan politik alvorligt true Sydafrikas troværdighed som investeringsland.

Ramaphosas meddelelse trækker paralleller til slutningen af 1990’erne, da Mugabe tilsvarende begyndte at agitere for at konfiskere de hvide farmeres jord uden erstatning.

I begge lande skiftede regeringspartiets politik som følge af voksende ulighed og fattigdom, hvor store dele af befolkningen, skuffede over brudte løfter og korruption, truede partiets monopol på magten over staten.

Ramaphosas parti, African National Congress, ANC, har lige som tidligere præsident Robert Mugabes ZANU-PF i Zimbabwe vundet regeringsmagten efter en langstrakt, dyr og smertefuld væbnet befrielseskamp mod en hvid overmagt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer