Leder

Saudisk ansvar i yemenitisk tragedie

Saudi-Arabiens bombetogter i Yemen ligger ikke uden for den vestlige indflydelsessfære, og intimidering burde ikke være undskyldning for at stoppe det vestlige bidrag til tragedien
31. august 2018

FN udsendte i denne uge en rapport, der fastslår, at der sandsynligvis er foretaget krigsforbrydelser af alle parter i den yemenitiske borgerkrig, der begyndte i 2014 og siden mere eller mindre upåagtet er vokset til at være verdens i dag værste humanitære krise.

Rapportens konklusioner  er nærmest demonstrativt blevet bekræftet af et par saudiske luftangreb, der i de seneste uger blandt andet har ramt en skolebus, hvor omkring 40 børn blev dræbt, og et andet, hvor 26 børn og fire kvinder blev dræbt.

Tallene står langt fra alene. Når man nærlæser de data, den uafhængige observatør Yemen Data Project laver over luftangrebene, viser de desværre tydeligt, at målene i stigende grad er infrastruktur og civile.

At rapporten overhovedet er blevet til, er i sig selv et mindre mirakel, efter at Saudi-Arabien som et paradoksalt medlem af FN’s Menneskerettighedsråd har forsøgt at blokere for en uafhængig undersøgelse af krigen. Og rapportens afdæmpede ordlyd skal i nogen grad læses i den kontekst.

Absurd med USA's støtte til koalitionen

Ja, alle parter er skyldige i krigsforbrydelser, men der er ingen tvivl om, hvem der bærer hovedansvaret for ødelæggelse af Yemens infrastruktur og den hungersnød, der har ramt Yemen som konsekvens af en effektiv blokade: nemlig den koalition, der er ledet af Saudi-Arabien og som den eneste kan bombe fra luften.

At det er lykkedes golfstormagten at lukke ned for dækningen og kritikken af den katastrofale krig, er et andet – deprimerende – mirakel. Men den isolation, som Canada i de seneste uger har oplevet efter at have kritiseret saudiske menneskerettighedsforhold, viser desværre konsekvensen af at være kritisk, ligesom Saudi-Arabien flere gange har truet med at trække finansieringen til FN i tilfælde af kritik.

Alligevel var det absurd i denne uge at høre USA’s forsvarsminister Jim Mattis forsvare støtte til koalitionens indsats. Den bombe, der dræbte 40 skolebørn, var leveret af USA (og kunne lige så godt have været leveret af Frankrig eller Storbritannien).

Og når amerikanske myndigheder forsvarer sig med, at de ganske vist leverer våben, efterretninger og flyoptankning i luften til den saudiarabisk ledede koalitions indsats i Yemen, men intet ansvar har for dens udvælgelse af bombemål, er det ansvarsfralæggelse. Lige præcis i Yemen kunne vestlige stormagter med en principiel beslutning begrænse tragedien betydeligt. De kunne bare lukke for pengekassen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
  • Palle Pendul
Erik Karlsen, David Zennaro og Palle Pendul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Tobias Havmand

Lige netop Saudi-Arabien har vist ingen problemer med at finansiere krigsindsatsen i Yemen.
De "vestlige stormagter" har selv større pekuniære problemer.

Man kan i øvrigt ironisere gevaldigt over medlemslisten i United Nations Human Rights Council - Philipinerne & Congo er på listen !!

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Human_Rights_Council#Members

Det er en smuk tanke men der er efter min mening to lande i Mellemøsten som er totalt uden for fornuftens rækkevidde og som nyder reel carte blanche til at føre udenrigspolitik med bomber og snigskytter. Saudi-Arabien er det ene....