Leder

Sprøjtemiddelgiganten Monsanto tabte sag mod kræftramt skolepedel. Det kan føre til Roundups dødsstød i Europa

For nylig blev sprøjtemiddelgiganten Monsanto, der producerer Roundup, dømt skyldig i en amerikansk skolepedels kræftsygdom. Måske kan kendelsen ende med at give dødsstødet til det kontroversielle sprøjtemiddel i Europa
Dewayne Johnsons reaktion, da han hørte, at han havde vundet sagen mod ukrudsmiddelgiganten Montsanto ved retten i Californien. Montsanto skal betale 289 millioner dollar i erstatning til den tidligere skolepedel. 

Dewayne Johnsons reaktion, da han hørte, at han havde vundet sagen mod ukrudsmiddelgiganten Montsanto ved retten i Californien. Montsanto skal betale 289 millioner dollar i erstatning til den tidligere skolepedel. 

Josh Edelson

Udland
14. august 2018

Det er ikke nogen heldig start for den tyske agrokemiske koncern Bayer.

For godt en uge siden landede man de allersidste detaljer, der muliggør overtagelsen af sprøjtemiddelgiganten Monsanto for 66 milliarder dollar, og straks efter blev man af en jury i Californien dømt til at betale 289 millioner dollar i erstatning til skolepedellen Dewayne Johnson, der er dødeligt syg af lymfekræft efter i tre år at have sprøjtet skolens arealer med Monsantos ukrudtsmiddel Roundup.

Kendelsen chokerede ikke blot hos Monsanto og Bayer, men også hos investorerne, der straffede Bayers aktie på børsen med et øjeblikkeligt kursfald på 12 procent.

Det store mareridt for den ny megakoncern er imidlertid, at der ved andre domstole i USA venter retssager fra 4.000 borgere, der mener at være blevet syge eller have mistet pårørende på grund af sprøjtegiften. Hvis Dewayne Johnsons sag danner præcedens for disse sager, kan overtagelsen af Monsanto og dermed Monsantos ansvar måske blive livstruende for Bayer selv. Man har da også straks appelleret kendelsen.

Knusende dom

Spørgsmålet om den mulige kræftrisiko ved Roundups aktivstof glyfosat deler videnskabsfolk. WHO’s ekspertorgan IARC har kendt glyfosat ’måske kræftfremkaldende’, mens EU’s agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, ikke mener, der er en kræftrisiko.

De 12 jurymedlemmer i Californien er ikke forskere, men har via 20 grundige retsmøder lyttet til mange eksperter samt fået gennemgået masser af videnskabelige dokumenter og andet, der belyser Monsantos ageren.

Og juryens dom er knusende. Man finder, at Roundup var en »væsentlig faktor« bag Johnsons lymfekræft, at Monsanto har haft viden om risikoen uden at advare, og at der foreligger »klar og overbevisende dokumentation« for, at selskabet har ageret »med ond vilje eller undertrykkelse« af kritisk viden.

Mens sagerne ruller videre i USA, kan dommen tilføre debatten om sprøjtemidlet nyt sprængstof i EU. Sidste år vedtog EU en ny femårig godkendelse til glyfosat. Seks af de lande, der stemte imod, har siden appelleret til EU-Kommissionen om en afviklingsplan for sprøjtemidlet. Den franske regering vil i 2021 indføre sit eget forbud, den tyske regering vil afvikle brugen, og regionalregeringen for Bruxelles vil indbringe godkendelsen for EU-Domstolen.

Måske kan kendelsen, der giver den dødsmærkede californiske skolepedel medhold, ende med at give dødsstødet til det kontroversielle sprøjtemiddel i Europa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det amerikanske retssystem er blevet Tysklands onde ånd - først Diesel-skandalen og nu Monsanto.
Bayer - der har en betydelig indflydelse i den tyske regering og dermed i kommisionen troede de kunne lobbye sig til en godkendelse ad bagdøren står nu til økonomiske øretæver der langt vil overstige hvad VW og de andre svindlere har måtte punge ud med. Har jeg medlidenhed ?
Ingenlunde.

John Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen, Georg Kallehauge, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, John S. Hansen, Verner Nielsen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Janus Agerbo, Mogens Holme, Ervin Lazar, Tor Brandt, John Andersen, Toke Andersen, Torben Lindegaard, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Torben Vous anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Håber Dwayne holder og klarer ankesagen. Håber at de godkendende instanser, FDA, EFSA etc. fyres på gråt papir for skødesløs/uvederhæftig sagsbehandling, samt at Bayers lobbyister formenes adgang til Rigsdagen og i EU. Håber GMO godkendelserne annulleres. Må skam melde, at jeg ønsker disse mennesker og disse produkter hen, hvor peberet gror! - ups, der røg peberet også, undskyld!

Jan Fritsbøger, John Hansen, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen, Georg Kallehauge, Flemming Berger, Eva Bertram, Torben K L Jensen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Tor Brandt og John Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Jeg var satme glad for glyphosat da jeg skulle udradere en genstridig bambus, de forrige lejere havde ladet vokse og brede sig som ukrudt! Klip rørene over ca 5 cm over jordhøjde og dryp 2 dråber fortyndet glyphosat ned i hvert rør.

Men det var så også sidste mulighed. Og dynamit var ikke et alternativt valg i dette tilfælde. (Man kan faktisk bestille en gartner til at fjerne bambus med dynamit! Så ved I det!)

Michael Friis

289 millioner dollar i erstatning. Den er helt galt. Der finder millioner af mennesker, der frivilligt vil bade i Roundup for en brøkdel af denne enorme sum.
Roundup er et produkt, der afspejler vores tidsalder. Tingene skal gå stærkt og produktionen skal være effektivt fordi forbrugerne (du og jeg) efterspørger den lavest pris. Dvs et minimum af mennesker skal arbejde i marken. Det gennemsnitlig høstudbytte pr hektar er steget betydeligt i DK
En anden side af sagen er, at klodens stigende befolkninger skal have mad, og det kræver nye produktionsmetoder.

Nui er der så også forskel på at sprøjte med midlet dagligt og måske ikke med sikkeredsværn, det gik man ikke op i før hen, skal jeg hilse og sige som opvokset på landet 50-60erne,men bl.a. bladan som almindeligt dræbermiddel mod lus. Vi ryddede så ukrudt pr håndkraft Men Rund up penslet på en genstridig plante som bambus japansk pileurt og skvalderkål kan sgu være fristende uanset principper USA er nu mærkelig med vanvittige erstatningssager og i øvrigt en moral, som jeg ikke ønsker i dette land..

Eva Schwanenflügel

Det burde være forsigtighedsprincippet der rådede, når det drejer sig om midler som glyfosat.
Sådan er det jo i lægemiddelindustrien - not ?!?

John Hansen, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Claus Høeg, Torben K L Jensen, Mona Blenstrup, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

GMO-resistens!

Problemet er den resistens genmodificerede afgrøder har overfor sprøjtegifte, føre til de planter landmænd ønskes at udrydde med sprøjtegifte også bliver resistente, hvorefter der skal øgede mænger og skrappere gift til, udviklingen ender som i Sydamerika, GMO er ikke en del af en bæredygtig udvikling hvis der skal sprøjtes med bl.a. glyfosat.

Fra link:
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.
Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser. Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."
Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...

Jan Fritsbøger, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

PS.
Det betyder ikke at det ikke er nødvendigt at satse på ny teknisk til forædling af planter, hvis resultatet er bæredygtigt og ikke skadeligt for miljø og klima.

De menneskeskabte klimaforandringer kan betyde dette nu bliver yderlig aktuelt, med den slags politikere der vælges, politikere ikke reagere ansvarligt på CO2 udledning.

To regeringsbærende partier S og V satser, uansvarligt på finansministeriets regnemodeller genererede ikke bæredygtig forbrugsdrevet økonomisk vækst og folketingets politikere, på nær Ø og Å støtter et ‘udvidet’ dansk olie og gas salg.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

Carsten Svendsen

Jeg finder det påfaldende, at dommen i USA falder 2 måneder efter at "Monsanto" er blevet købt af tyske "Beyer".
Roundup er trods alt blevet produceret i 40 år.
NB
Jeg er absolut ikke tilhænger af hverken "herbicider" eller andre "pesticider".

Georg Kallehauge

Glyfosat skulle have været forbudt for mange år siden, skandalen består i, at den ikke blev dette.

Pia Kühnell, Jan Fritsbøger, John Hansen, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvordan går det egentlig med placeringen af det økonomiske ansvar for oprydning efter virksomheden Cheminovas giftdepot i det naturskønne rekreative område på Harboøre Tange?

John Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

" nye produktionsmetoder er nødvendige" mener dovenskaben. Ja så, så æd jeres plastikføde og lade karma ramme, græd dog ikke når den med sikkerhed gør ;)
https://youtu.be/wEv1m7fRM5c

John Hansen, Anders Graae og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar