Leder

Trump risikerer en rigsretssag

En rigsretssag mod en amerikansk præsident angår normalt magtmisbrug, mens han er i embede. Men der kan også rejses sigtelse for forseelser begået inden indsættelsen i Det Hvide Hus, hvis han som præsidentkandidat benyttede ’korrupte midler’ til at vinde valget. Det er, hvad Russiagate og sagen om bestikkelsen af to elskerinder handler om
En rigsretssag mod en amerikansk præsident angår normalt magtmisbrug, mens han er i embede. Men der kan også rejses sigtelse for forseelser begået inden indsættelsen i Det Hvide Hus, hvis han som præsidentkandidat benyttede ’korrupte midler’ til at vinde valget. Det er, hvad Russiagate og sagen om bestikkelsen af to elskerinder handler om

Erin Scott

Udland
24. august 2018

Typisk for den Donald Trump, verden kender, viste han ingen tegn på nervøsitet, endsige anger, da han onsdag aften i et interview på Fox News skulle kommentere sin tidligere sagfører Michael Cohens erklæring under éd om, at han i valgkampen i 2016 skulle havde givet Cohen ordre til at betale to kvinder for at tie om deres affærer med Trump. Nej, sagde præsidenten, det er ikke i strid med landets kampagnebidragslove at bruge ens ’egne’ penge til den slags formål. Hvis han derimod havde taget pengene fra sin valgkampagnes kasser, ville det nok have været »lidt på kanten«.

Men det er urigtigt.

Igen diskede præsidenten op med en usand historie. Han kunne blot have spurgt sine juridiske rådgivere. De ville have fortalt ham, at udbetalingen af 130.000 dollar til pornostjernen Stormy Daniels og 150.000 dollar til den tidligere Playboy-model Karen McDougal efter loven tolkes som et bidrag til kandidatens kampagne.

Det skyldes, at formålet med ’bestikkelsespengene’ ifølge Cohen var at sikre, at de to kvinder ikke gik til pressen med deres historie. En efterfølgende skandale risikerede nemlig at ødelægge Trumps chance for at vinde. Og bidrag til en præsidentvalgkampagne må ikke overstige 2.500 dollar pr. person; beløb herover skal indrapporteres til Den Føderale Valgkommission i Washington, D.C.

Helt til bunds i sagen

For at forstå den knibe, Trump efter Michael Cohens vidneudsagn under ed er kommet i, er det vigtigt at genkalde sig, hvad der egentlig skete i valgkampens sidste måneder.

Vi ved, at russiske agenter gennem hacking af e-mails og spredning af falske nyheder på sociale medier forsøgte at rykke stemmer over i Trumps lejr. Vi ved ydermere, at folk i og omkring Trumps kampagne ansporede russiske agenter til at opsøge og sprede ’smuds’ om Hillary Clinton. Under republikanernes partikongres opfordrede kandidaten ’himself’ under en pressekonference russiske agenter direkte til at hacke Clintons e-mailkonto.

Demokraterne føler sig derfor berettiget til at hævde, at den russiske indblanding kan have hjulpet Trump til en valgsejr, der beroede på kun 70.000 ekstra stemmer i tre midtveststater. Men det kan ikke bevises.

Derimod ligger det inden for mulighedernes ramme, at den særlige anklager Robert Mueller og hans hold af advokater kan dokumentere, at Trump og hans kampagnemedarbejdere, hans familie og ansatte i Trump Organization søgte direkte hjælp fra en udenlandsk magt til at vinde præsidentposten.

Det er et opdrag, der kan tage lang tid, fordi Mueller ser det som sin opgave at komme helt til bunds i sagen, og det kan han kun ved at ’knække’ nogle af de involverede. Indtil videre har de fleste indvilget i at samarbejde mod et løfte om strafnedsættelse. Det gælder f.eks. Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og vicekampagnechef Rick Gates. Paul Manafort er sammen med Michael Cohen de to tilbageblivende Trump-medarbejdere, der muligvis sidder inde med kompromitterende oplysninger om præsidenten.

Fristende for Manafort med et samarbejde

Cohen har ikke indgået nogen samarbejdsaftale med anklagerne ved forbundsdomstolen i New York. Han risikerer op til fem års fængsel for skattesnyd og finansielt bedrageri og har gennem sin advokat ladet statsadvokaterne i New York og Mueller i Washington vide, at han er rede til at lægge al sin viden om Trump på bordet.

Manafort står til op til 60 års fængsel efter dommen tirsdag ved en forbundsdomstol i Virginia. En anden retssag, hvor han er sigtet for at hindre rettens gang og hvidvask af ulovlige indtægter, begynder i september. Medmindre han føler sig sikker på at blive benådet af Trump, vil det utvivlsomt være fristende for Manafort at tage imod et tilbud om at samarbejde med Mueller til gengæld for strafnedsættelse.

Præsidenten er med andre ord trængt op i et hjørne. Efterhånden som beviser og vidneudsagn tårner sig op, risikerer han at få en rigsretssag på halsen. USA’s forfatning er temmelig klar på det punkt. En præsident kan afsættes for embedsmisbrug, men han kan også blive fjernet, hvis han har brugt korrupte midler til at vinde i valgkollegiet. Det er nøjagtigt, hvad forfatningsfædrene mente, da de brugte udtrykket »high crimes«.

Bestikkelsen af de to kvinder ligner et ’korrupt’ forsøg på at påvirke valgets udfald. Hvis Mueller-rapporten antyder det samme om Ruslands indblanding i valget og samtidig dokumenterer, at Trump – som Richard Nixon i sin tid – også har søgt at hindre rettens gang, bør Kongressen stille præsidenten for en rigsret.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Hold nu op.

2 kvinder står til at tjene gode penge på at offentliggøre historierne om deres 10 år gamle affærer med Trump lige inden valget. Trump bruger sine egne penge til at få de 2 kvinder til at tie stille ....

Og du skriver om, at det kan få Trump stillet for en Rigsret !!!!

Det kan da godt være, at Trump havner for en Rigsret - og af ovennævnte årsag - men det er i givet fald udtryk for et sygt politisk system.

Frank Hansen, Peder Bahne og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

En sådan sag vil måske ikke fælde Don Trump, men (ligesom i Bill Clintons tilfælde) sværte ham godt og grundigt til, især naturligvis i modstandernes optik, mens han vil blive en endnu større helt i supporternes øjne.

En rigsretsag vil være guld for medierne og millioner af tilskuere vil være underholdt med slibrige detaljer i månedsvis.

Trump SKAL naturligvis igennem en rigsretssag med fokus på hans fyrige sexliv, ellers bliver det hele alt for kedeligt.

Og hvem ved, måske ender han ligesom Clinton på grædende knæ, måske med en skilsmisse eller et hjerteslag.

Det kan blive særdeles god underholdning, 24/7.

Torben Bruhn Andersen, Hans Aagaard og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Torben Lindegaard
For mig ser det ud som om du ikke ønsker en lovgivning og at ledere skal følge lovgivningen.
Hvilket samfund ønsker du dig. Autokrati, plutokrati, diktatur eller oligarki?
Det som mange betegner som et retssamfund ønsker du ikke?

Morten Lind, Torben Siersbæk, Michael Christensen, Henrik L Nielsen, Josephine Kaldan og Tine Andersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Trump er efterhånden så langt ude, at USA ikke kan være det bekendt.

En forretningsmand har også været fremme og fortælle, at Trump bryder loven hver dag.

Michael Christensen, Josephine Kaldan, Tine Andersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Republikanerne vil ikke fælde Trump, - for så skal de leve med Mike Pence, måske ikke verdens kedeligst menneske, men mange konkurrenter til den post finder man ikke i amerikanske politik.

Hvor er disse højtbesungne familie værdier i det kristne Amerika, som de mange så fromt går i kirke for hver søndag, - men en præsident Trump ikke lever særlig meget op til disse, for det burde da forarge mange.

Ligeledes burde mange forarges over disse rige, der syntes at have den ret, at de står over eller udenfor lovene, som politikerne har indført for resten af Amerikas borgere.

Skattesvindel, bedrageri, skattely og meget mere, - hvor finder man forargelsen hos den menige amerikaner - den er som forsvundet i beundring over deres præsidents embede, som var det noget helligt.

Mueller kommer hele tiden tættere og tættere på præsidentembedet i sine undersøgelser, og de domme der afsiges omkring præsidentens mænd, - så det må påvirke Trump på én elle anden måde.

Flere og flere af de statslige administrationer vender sig mere og mere imod Trumps regeringsførelse, men alle disse vanvittige afskedigelser, fratagelse af embeder og tilbagekaldelser og fratagelser af rettigheder til tidligere ledere af f.eks. efterretningstjenester osv., - og det sker blot som følge af "dagens lune", som præsidenten har fået i nattens løb.

Morten Lind, Michael Christensen, t. helleskov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jens J. Pedersen kl. 12:31

"For mig ser det ud, som om du ikke ønsker en lovgivning, og at ledere skal følge lovgivningen."
citat fra læserbrevet

Det har du da fuldstændig misforstået.

Det er lovligt for en præsidentkandidat at skyde sine egne penge ind i kampagnen -
blot det bliver indberettet.

Trump har ikke indberettet noget som helst vedrørende betaling til Stormy Daniels og Karen McDougal, så han står til en bøde - ikke en Rigsretssag.

Ali G kommenter på Trump, Cohen og Stormy Daniels :

"2 my main man President Ronald Trump, check out when you colluded wiv me a few years ago and u corrected all dem stupid fake news scientists who said dat humanoids have only been around for 300,000 years.

"Yesterday it was proven in de courts dat u iz a crook – respeck! U iz a genuine gangsta! And it turns out most of your crew are too innit (4 guilty so far). U iz de Suge Knight of world leaderz innit.

"Also nuff respek for bonin all dem pornstars – but why iz you payin dem money to keep quiet about it? We know it aint coz u haz got a tiny dong, u told everyone it woz massive on da telly, and one fing u ain't, is a liar. Anyway, peace out, u iz a hinspiration for young people, showing dem u can become President of America without having to give up a life of crime. Bigupyaself O.G.

Marie Jensen, Torben Bruhn Andersen og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

Det er utroligt at Information, som ellers giver udtryk for liberale grundholdninger, støtter og går ind for et system, hvor anklagemyndigheden kan frafalde eller mildne tiltalen mod selverklærede forbrydere, såfremt de er villige til at opfinde anklager mod andre personer, i dette tilfælde præsident Trump. Et vidneudsagn fra en person, som har en stærk personlig interesse at snakke anklagemyndigheden efter munden, ville ikke blive accepteret i en dansk retssal. Det er i sin natur ikke forskelligt fra at en mafiaboss eller bandeleder truer eller belønner vidner til at udtale sig på en bestemt måde i retten. Er Information villig til at se bort fra grundlæggende principper i retsplejen blot for at få afsat en præsident, som de ikke kan lide?