Leder

Trump risikerer en rigsretssag

En rigsretssag mod en amerikansk præsident angår normalt magtmisbrug, mens han er i embede. Men der kan også rejses sigtelse for forseelser begået inden indsættelsen i Det Hvide Hus, hvis han som præsidentkandidat benyttede ’korrupte midler’ til at vinde valget. Det er, hvad Russiagate og sagen om bestikkelsen af to elskerinder handler om
En rigsretssag mod en amerikansk præsident angår normalt magtmisbrug, mens han er i embede. Men der kan også rejses sigtelse for forseelser begået inden indsættelsen i Det Hvide Hus, hvis han som præsidentkandidat benyttede ’korrupte midler’ til at vinde valget. Det er, hvad Russiagate og sagen om bestikkelsen af to elskerinder handler om

Erin Scott

24. august 2018

Typisk for den Donald Trump, verden kender, viste han ingen tegn på nervøsitet, endsige anger, da han onsdag aften i et interview på Fox News skulle kommentere sin tidligere sagfører Michael Cohens erklæring under éd om, at han i valgkampen i 2016 skulle havde givet Cohen ordre til at betale to kvinder for at tie om deres affærer med Trump. Nej, sagde præsidenten, det er ikke i strid med landets kampagnebidragslove at bruge ens ’egne’ penge til den slags formål. Hvis han derimod havde taget pengene fra sin valgkampagnes kasser, ville det nok have været »lidt på kanten«.

Men det er urigtigt.

Igen diskede præsidenten op med en usand historie. Han kunne blot have spurgt sine juridiske rådgivere. De ville have fortalt ham, at udbetalingen af 130.000 dollar til pornostjernen Stormy Daniels og 150.000 dollar til den tidligere Playboy-model Karen McDougal efter loven tolkes som et bidrag til kandidatens kampagne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Hold nu op.

2 kvinder står til at tjene gode penge på at offentliggøre historierne om deres 10 år gamle affærer med Trump lige inden valget. Trump bruger sine egne penge til at få de 2 kvinder til at tie stille ....

Og du skriver om, at det kan få Trump stillet for en Rigsret !!!!

Det kan da godt være, at Trump havner for en Rigsret - og af ovennævnte årsag - men det er i givet fald udtryk for et sygt politisk system.

Frank Hansen, Peder Bahne og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

En sådan sag vil måske ikke fælde Don Trump, men (ligesom i Bill Clintons tilfælde) sværte ham godt og grundigt til, især naturligvis i modstandernes optik, mens han vil blive en endnu større helt i supporternes øjne.

En rigsretsag vil være guld for medierne og millioner af tilskuere vil være underholdt med slibrige detaljer i månedsvis.

Trump SKAL naturligvis igennem en rigsretssag med fokus på hans fyrige sexliv, ellers bliver det hele alt for kedeligt.

Og hvem ved, måske ender han ligesom Clinton på grædende knæ, måske med en skilsmisse eller et hjerteslag.

Det kan blive særdeles god underholdning, 24/7.

Torben Bruhn Andersen, Hans Aagaard og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Torben Lindegaard
For mig ser det ud som om du ikke ønsker en lovgivning og at ledere skal følge lovgivningen.
Hvilket samfund ønsker du dig. Autokrati, plutokrati, diktatur eller oligarki?
Det som mange betegner som et retssamfund ønsker du ikke?

Morten Lind, Torben Siersbæk, Michael Christensen, Henrik L Nielsen, Josephine Kaldan og Tine Andersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Trump er efterhånden så langt ude, at USA ikke kan være det bekendt.

En forretningsmand har også været fremme og fortælle, at Trump bryder loven hver dag.

Michael Christensen, Josephine Kaldan, Tine Andersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Republikanerne vil ikke fælde Trump, - for så skal de leve med Mike Pence, måske ikke verdens kedeligst menneske, men mange konkurrenter til den post finder man ikke i amerikanske politik.

Hvor er disse højtbesungne familie værdier i det kristne Amerika, som de mange så fromt går i kirke for hver søndag, - men en præsident Trump ikke lever særlig meget op til disse, for det burde da forarge mange.

Ligeledes burde mange forarges over disse rige, der syntes at have den ret, at de står over eller udenfor lovene, som politikerne har indført for resten af Amerikas borgere.

Skattesvindel, bedrageri, skattely og meget mere, - hvor finder man forargelsen hos den menige amerikaner - den er som forsvundet i beundring over deres præsidents embede, som var det noget helligt.

Mueller kommer hele tiden tættere og tættere på præsidentembedet i sine undersøgelser, og de domme der afsiges omkring præsidentens mænd, - så det må påvirke Trump på én elle anden måde.

Flere og flere af de statslige administrationer vender sig mere og mere imod Trumps regeringsførelse, men alle disse vanvittige afskedigelser, fratagelse af embeder og tilbagekaldelser og fratagelser af rettigheder til tidligere ledere af f.eks. efterretningstjenester osv., - og det sker blot som følge af "dagens lune", som præsidenten har fået i nattens løb.

Morten Lind, Michael Christensen, Tonny Helleskov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jens J. Pedersen kl. 12:31

"For mig ser det ud, som om du ikke ønsker en lovgivning, og at ledere skal følge lovgivningen."
citat fra læserbrevet

Det har du da fuldstændig misforstået.

Det er lovligt for en præsidentkandidat at skyde sine egne penge ind i kampagnen -
blot det bliver indberettet.

Trump har ikke indberettet noget som helst vedrørende betaling til Stormy Daniels og Karen McDougal, så han står til en bøde - ikke en Rigsretssag.

Jan Skovgaard Jensen

Ali G kommenter på Trump, Cohen og Stormy Daniels :

"2 my main man President Ronald Trump, check out when you colluded wiv me a few years ago and u corrected all dem stupid fake news scientists who said dat humanoids have only been around for 300,000 years.

"Yesterday it was proven in de courts dat u iz a crook – respeck! U iz a genuine gangsta! And it turns out most of your crew are too innit (4 guilty so far). U iz de Suge Knight of world leaderz innit.

"Also nuff respek for bonin all dem pornstars – but why iz you payin dem money to keep quiet about it? We know it aint coz u haz got a tiny dong, u told everyone it woz massive on da telly, and one fing u ain't, is a liar. Anyway, peace out, u iz a hinspiration for young people, showing dem u can become President of America without having to give up a life of crime. Bigupyaself O.G.

Marie Jensen, Torben Bruhn Andersen og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

Det er utroligt at Information, som ellers giver udtryk for liberale grundholdninger, støtter og går ind for et system, hvor anklagemyndigheden kan frafalde eller mildne tiltalen mod selverklærede forbrydere, såfremt de er villige til at opfinde anklager mod andre personer, i dette tilfælde præsident Trump. Et vidneudsagn fra en person, som har en stærk personlig interesse at snakke anklagemyndigheden efter munden, ville ikke blive accepteret i en dansk retssal. Det er i sin natur ikke forskelligt fra at en mafiaboss eller bandeleder truer eller belønner vidner til at udtale sig på en bestemt måde i retten. Er Information villig til at se bort fra grundlæggende principper i retsplejen blot for at få afsat en præsident, som de ikke kan lide?