Leder

Glem Sveriges åbne hjerter. Nu er højrepopulisten Salvini Europas moralske kompas

Det sidste af de ngo-skibe, der har reddet tusindvis af flygtninge og migranter i havsnød, tvinges nu væk fra Middelhavet. Det sker, efter at Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, har ført en målrettet kampagne mod hjælpeorganisationerne, der sejler skibene. I praksis er det nu Salvini, som sætter standarden for Europas moral og humanisme
Det sidste af de ngo-skibe, der har reddet tusindvis af flygtninge og migranter i havsnød, tvinges nu væk fra Middelhavet. Det sker, efter at Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, har ført en målrettet kampagne mod hjælpeorganisationerne, der sejler skibene. I praksis er det nu Salvini, som sætter standarden for Europas moral og humanisme

Louisa Gouliamaki

Udland
26. september 2018

Flygtninges forsøg på at komme til Europa bliver nu endnu mere farlige, end det allerede er tilfældet.

Det er den umiddelbare konsekvens af, at det sidste ngo-redningsskib nu tvinges til at indstille sin indsats for at redde mennesker, der er kommet i havsnød på deres færd over Middelhavet fra Libyen til Italien.

Det sker, efter at den italienske indenrigsminister og leder af det højrenationale parti Lega, Matteo Salvini, siden han kom til magten i juni, har angrebet de humanitære hjælpeorganisationer, der sejler redningsskibene. Salvini har anklaget dem for at stå i ledtog med menneskesmuglere og for at bedrive en »taxiservice« for migranter. Og han har lukket italienske havne for ngo’erne, så de ikke har kunnet bringe nødstedte i sikkerhed.

Flere ngo-redningsskibe er tilbageholdt i havne i bl.a. Malta. Andre udfører nu i stedet redningsaktioner i området mellem Marokko og Spanien. Det sidste tilbageværende skib i den centrale del af Middelhavet, hvor det er farligst at krydse, er Aquarius 2, der har reddet tusindvis af asylansøgere og migranter i havsnød. Men nu har det udsendt sit eget SOS, efter at Panama, hvis flag Aquarius 2 sejler under, har smidt skibet ud af landets skibsregister.

Ifølge SOS Mediterranee og Læger uden Grænser, der sejler skibet, har Panama gjort det på grund af »åbenlyst økonomisk og politisk pres fra den italienske regering«.

De to organisationer ser det som »yderligere bevis på, hvor langt den italienske regering er villig til at gå«, da fraværet af redningsskibe vil bringe endnu flere menneskeliv i fare.

»Den menneskelige last«

Aquarius 2 sejler i skrivende stund i Middelhavet med 58 reddede asylansøgere og migranter om bord. Så snart skibet kommer i havn, vil det skulle stryge det panamanske flag og være forhindret i at sejle ud igen, medmindre et andet land vil lade det registrere i sit skibsregister.

Aquarius 2 har i løbet af sommeren udviklet sig til et symbol på splittelsen i EU på flygtningeområdet.

Skibet er flere gange blevet tvunget til at sejle i store cirkler med hundredvis af nødstedte om bord, mens EU-landene – i mangel af en fælles flygtningemodtagelse – har forhandlet og skændtes for hver flygtningebåd om, hvem der skulle tage imod det, som Salvini har beskrevet som »den menneskelige last«.

Selv om Salvini vil se det som en politisk sejr, at ngo-skibene nu er taget ud af spillet, afviser han, at han personligt skulle have lagt pres på Panama for at få fjernet Aquarius 2 fra landets skibsregister.

Men Panamas maritime myndighed har oplyst SOS Mediterranee, at den skred til handling efter en klage fra Italien over, at skibets kaptajn angiveligt skulle have nægtet at samarbejde med den libyske kystvagt og bragt reddede migranter tilbage til Libyen.

Både hjælpeorganisationerne og FN argumenterer, at migranterne risikerer fængsling, tortur og slavearbejde, hvis de bringes tilbage til det borgerkrigshærgede Libyen.

Europa bærer et ansvar

Mens antallet af asylansøgere og migranter, der når Europas kyster, falder kraftigt, advarer FN alligevel om, at færden over Middelhavet er »mere dødelig end nogensinde før«. Over 1.700 er druknet i år alene.

Der er fortsat andre skibe, f.eks. fra den italienske og libyske kystvagt samt tilfældige handelsskibe, som kan redde nødstedte migranter. Men faktum er, at med ngo-skibenes forsvinden er der færre til at deltage i redningsaktionerne – og antallet af druknede risikerer at stige.

Vi kan sagtens kritisere Italiens kurs, men Salvini – og en stor del af de italienske vælgere – mener med rette, at EU har ladt Italien i stikken og overladt italienerne en alt for tung byrde med det store antal flygtninge og migranter. Og Italiens politik er en reaktion på den situation. Resten af Europa bærer dermed også et ansvar for, at humanitære hensyn må vige til fordel for en kynisk indsats for at mindske antallet af migranter og flygtninge.

Europa repræsenteres ikke længere af Sveriges »åbne hjerter« eller Tysklands forsikring om, at »vi klarer det«. Det er nu Matteo Salvini, som i praksis definerer og sætter niveauet for vores moral og humanisme. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

".... vor humanisme" skriver du.

Du kan i hvert fald holde Danmark ud af betragtningen.

Vi har vores lille kornfede Retsforbehold, så de andre 27 lande i EU må selv rode med alle de flygtninge & migranter.

Men indrømmet - det føles rigtig godt under de betingelser at kunne skose italienerne.

Kunne Information ikke prøve at sætte spot på de lange, som migranterne, ikke flygtningene kommer fra. Det kan da heller ikke være sjovt for dem, at så mange handlekraftige unge mænd tager afsted på den måde.

Torsten Jacobsen

Filmen 'Children of Men' er en dystopisk fremtidsvision, som desværre fremstår mere og mere som en profeti, for hver dag der går.

Fort Europa er forlængst en realitet. Mon ikke min nu 9-årige drengs generation kommer til at aftjene tvungen værnepligt i 2-3 år ved de ydre grænser? Sådan kan man som kontinent grave en grave for sig selv...

https://en.wikipedia.org/wiki/Children_of_Men

Carsten Wienholtz, Britta Hansen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

At tale om Sveriges åbne hjerter i overskriften er mere end misvisende. DEr kunne og burde have stået: hvorledes folkehjemmet blev forvandlet til et urban-fascistisk eksperiment. Men det gjorde der ikke.

Else Marie Arevad

Davis Zennaro, de lande, migranterne kommer fra, har mildest talt ikke særligt travlt med at få dem tilbage, for de har interesse i, at migranterne sender penge hjem fra Europa.

Humanisme er ikke det samme som at samle folk op på Middelhavet. Europa vil kunne hjælpe langt flere i Afrika (der for alvor har behov herfor) fremfor at bruge ekstremt store ressourcer på de immigranter, der illegalt forsøger at komme ind i EU.