Leder

Italien og USA har den mest forskruede opfattelse af forholdene i deres egne lande

Italienerne har den mest forskruede opfattelse af forholdene i deres eget land, men overalt skyder folk konsekvent over målet, når de skal vurdere antallet af immigranter i deres samfund, og den byrde de udgør. Det har store konsekvenser, når politikere ikke modarbejder en forvrænget virkelighedsopfattelse, men i stedet skævvrider den endnu mere
To migranter på gaden i Rom. Italien er det land, der skyder overskruer mængden af migranter mest, når der spørges til, hvor mange landet har taget imod. 

To migranter på gaden i Rom. Italien er det land, der skyder overskruer mængden af migranter mest, når der spørges til, hvor mange landet har taget imod. 

Alessandro Bianchi

Udland
4. september 2018

Overskrifter i italienske aviser har været fyldt med selvpiskning den sidste uges tid. »Italien er det mest uvidende land i verden,« lød en af dem.

Det er reaktionen på undersøgelser, der lidet flatterende viser, at italienerne har den mest forskruede opfattelse af forholdene i deres eget land.

Den gennemsnitlige italiener tror, at arbejdsløsheden i Italien er 49 procent, mens det reelle tal er 12 procent. Flere end 80 procent tror, antallet af mord er steget siden 2000, mens det faktisk er faldet med 39 procent. De er overbevist om, at immigranter udgør en tredjedel af befolkningen, men i virkeligheden er der blot tale om syv procent. Det viser en undersøgelse foretaget af opinionsinstituttet Ipsos MORI.

Amerikanerne er næsten lige så forkert på den som italienerne.

Tallene svinger fra land til land, men konsekvent skyder folk over målet, når de skal vurdere antallet af immigranter i deres samfund. Samtidig undervurderer de immigranternes uddannelsesniveau og overdriver deres afhængighed af velfærd.

I Italien tror folk, at over 40 procent af immigranterne er arbejdsløse, men tallet er 14 procent. Og de tror, at antallet af flygtninge og migranter, der ankommer over Middelhavet, stiger, mens det i stedet falder markant. Byrden opfattes altså større, end den er.

Det har store politiske konsekvenser. På den korte og lange bane.

At folk tror, at situationen er langt værre, end den er, var medvirkende til, at den italienske centrum-venstre-regering tabte valget i marts: Man mente ikke, den havde gjort nok. Det er også en årsag til, at det højrenationale parti Lega konstant oplever fremgang ved at slå på frygten for en flygtningekrise – og samtidig uansvarligt overdriver dens omfang.

Udviklingen kan være med til at underminere støtten i de europæiske velfærdsstater til opretholdelsen af sociale sikkerhedsnet og økonomisk omfordeling, da der er en overdramatiseret opfattelse af, at det i stadig større grad uforholdsmæssigt kommer immigranter til gode.

Det er en farlig udvikling, når politikere ikke forsøger at modarbejde en forvrænget virkelighedsopfattelse, men i stedet beslutter at øge deres magt ved at skævvride den endnu mere.

Her er Italien et skrækeksempel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Vi er nu også godt med på ignorant-vognen her i Dannevang, ved hjælp af visse politikeres og mediers populistiske medvirken..

Erling C Havn, David Zennaro, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Steen Obel, Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ja, hvordan ser de danske tal svarende til de italienske, ud?

Erling C Havn, Mogens Holme, Hanne Ribens, Steen Obel, Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

I USA er 98 % af befolkningen da immigranter eller efterkommere heraf.... ;-)